Α΄ Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ∙ Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στην Ενορία Αγίου Νικολάου

ANAGRAM A-U & GRUPPA STUDIO
Ρόττερνταμ-Βαρκελώνη-Αθήνα

Ομάδα Μελέτης:
ANAGRAM A-U & GRUPPA (Marina Kounavi, Jan Kudlička, Anne-Sereine Tremblay)
Σύμβουλος: Στέφανη Παντελίδου

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Τη κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός της αρχιτεκτονικής τυπολογίας των χωριών η οποία προσδίδει ένα συλλογικό χαρακτήρα στο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών και παράλληλα, επιλύει με μια κίνηση μια σειρά από προκλήσεις που τείθενται από το κτηριολογικό πρόγραμμα και το περίγραμμα του οικοπέδου.

Εμπνεόμενοι από τη γοητεία του ανεπίσημου χαρακτήρα και την μικροκλίμακα των οικιστικών μονάδων στα χωριά, η πρόταση προτείνει την επαναγνωση αυτών των τυπολογιών δημιουργώντας ένα σύγχρονο αστικό χωριό. Αυτή η αρχιτεκτονική επίλυση δημιουργεί μια πορώδεις οικιστική μονάδα η οποία επιτρέπει στα γειτονικά οικόπεδα θεάσεις από και προς αυτά χωρίς να επιβάλλει σκληρά όρια και παράλληλα προτείνει διαμερίσματα σε επαφή με το πράσινο, με άρτιο προσανατολισμό και επιτρέπει το φυσικό αερισμό σε όλους τους χώρους των διαμερισμάτων (βοηθητικούς και μη). Τα δύο οικόπεδα περιλαμβάνουν 3 τετραόροφα οικιστικά συγκροτήματα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσο της μορφολογίας τους. Η κάθε κατοικία είναι ένα τέλειο τετράγωνο του οποίου η περιστροφή δημιουργεί άυλες, διαφορετικές θεάσεις και μικροκλίμακα στα οικόπεδα. Τα δύο οικιστικά συγκροτήματα στο οικόπεδο 2, είναι πανομοιότηπα και η διαφορετική τους περιστροφή δημιουργεί εναλλαγή χωρίς να αυξάνει την πολυπλοκότητα της κατασκευής.

Η ισχυρή αρχιτεκτονική ταυτότητα της πρότασης εννοποιει τα δύο οικόπεδα προσδιζοντάς τους κοινό χαρακτήρα και ποιότητες. Ο ισόγειος όροφος είναι το εννοποιητικό στοιχείο ο οποίος δημιουργεί ένα συλλογικό χώρο, μια αυλή για το συγκρότημα των κοινωνικών κατοικιών.

Το βασικό στοιχείο των όψεων είναι οι βεράντες οι οποίες τοποθετούνται στις γωνίες των όγκων ώστε να προσφέρουν μέγιστη φωτινότητα και θέα. Η επιλογή αυτή ενισχύει τη κεντρική ιδέα της πρότασης η οποία επιτρέπει σε όλα τα διαμερίσματα να έχουν γωνιακά οικόπεδα.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Οι βασικοί άξονες προσέγγισης του οικοπέδου ειναι οι οδοί Τενέδου και Δημητσάνας, οι οποίοι συνδέουν τα οικόπεδα με το αστικό κέντρο του δήμου της Λάρνακας. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε αυτές τις συνδέσεις καθώς όπως πολύ σωστά επισημένεται από τη περίληψη του διαγωνισμού το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει άμεση σύνδεση με το κέντρο και προτείνει την ένταξη των κοινωνικών κατοικιών στη δημόσια σφαίρα της Λάρνακας και όχι την υποχώρησή τους στην περιφέρεια αυτής.

Έτσι προτείνεται ποδηλατόδρομος κατα μήκος της οδού Δημητσάνας καθώς πάρκινγκ ποδηλάτων στα δύο οικόπεδα. Παράλληλα οι είσοδοι πάρκινγκ τοποθετούνται επί αυτών των οδών. Η υψομετρική διαφορά των οικοπέδων, κάνει εύκολη την δημιουργία ημιυπόγειου πάρκινγκ επιλογή που προστατεύει την αισθητική ποιότητα του τοπίου της περιοχής.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Το οικόπεδο 1 στεγάζει συνολικά 8 διαμερίσματα. Το οικιστικό συγκρότημα στο οικόπεδο 1 αποτελείτε από 4 ορόφους και στεγάζει 4 διαμερίσματα με 4 υπνοδωμάτια και 4 διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια. Το οικόπεδο 2 στεγάζει 24 διαμερίσματα τα οποία είναι χωρισμένα σε 2 κτιριολογικούς όγκους. Ο κάθε κτιριολογικός όγκος αποτελείται από 4 διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων εκατέρωθεν των οποίων βρίσκονται 8 διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια. Το σύνολο των κοινωνικών κατοικιών αποτελείται από 6 τυπολογίες διαμερισμάτων των οποίων η διαφορά προκυπτει από την όψη και τα μπαλκόνια. Επιλογή που στοχεύει στον αισθητικό εμπλουτισμό των όψεων και στη δημιουργία εντονοτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Βασικός στόχος των υλικών κατασκευής είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής και η αντοχή στο χρόνο χωρίς να μειώνουν την αισθητική ποιότητα του κτιριακού συγκροτήματος. Η επιλογή της προτινόμενης μορφολογίας επιτρέπει μεγαλύτερη λειτουργικότητα και παράλληλα η ποιότητα τις αρχιτεκτονικής σύνθεσης δεν περιορίζεται στην υλικότητα. Προτίνεται επίχρισμα πεταχτό χρώματος λευκού. Τα κουφώματα και τα κάγκελα θα φέρουν την ίδια υλικότητα και προτίνονται 2 υλικότητες, αλουμινένια σε χρώμα φυσικού αλουμινίου(τύπου anodized) είτε γαλβανισμένα κουφώματα.Το πάτωμα στις βεράντες θα είναι ξύλινο ντέκ. Ο κοινόχρηστος διάδρομος κίνησης των συγκροτημάτων στο οικόπεδο 2 αποτελεί ημιυπαίθριο χώρο και καλύπτετε με μεταλλικό σύστημα σκίασης (expanded mesh). Οι κοινόχρηστες σκάλες αποτελούνται από εμφανές σκυρόδεμα. Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων προτείνονται 2 υλικά για τη κουζίνα και το σαλόνι πλακάκια μεγάλου μεγέθους ή χυτή τσιμεντοκονία. Τα υπνοδωμάτια θα καλύπτονται με ξύλο. Στα μπαλκόνια τοποθετούνται κουρτίνες εξωτερικής χρήσης για μέγιστη ηλιοπροστασία.