Η Έκθεση Past-forward: Cyprus Modernism, Unarchived στην Γαλλία

Η ‘Εκθεση Past-forward: Cyprus Modernism, Unarchived παρουσιάζει το έργο του Σταύρου Οικονόμου (1917-2004), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής του Μοντέρνου στην Κύπρο, στην γκαλερί Kolektiv Cité Radieuse, που βρίσκεται στην πολυκατοικία της Μασσαλίας του Le Corbusier.

Ενεργοποιώντας το αρχείο του Αρχιτέκτονα, η έκθεση αναδεικνύει την πολυδιάστατη πρακτική του, κατά την έντονη σε χωρικούς, κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς περίοδο των τελευταίων χρόνων της αποικιοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκθεση ανασυγκροτεί αποσπάσματα από το αρχείο και τη μετέπειτα ζωή των κτηρίων της μοντέρνας κληρονομιάς με ψηφιακά μέσα και αφηγηματικές μορφές. Το νέο υλικό διερευνά τι συγκροτεί τη συλλογική μνήμη προτείνοντας πως µια πολυδιάστατη αναπαράσταση του κτηρίου είναι µια ανοιχτή διαδικασία που ανατροφοδοτεί και ξαναγράφει την ιστορία του, προβάλλοντας συγχρόνως µελλοντικά σενάρια. Η πολυμεσική παρουσίαση του αρχιτεκτονικού αρχείου του Σταύρου Οικονόμου προσφέρει μια περιήγηση στο κυπριακό αστικό τοπίο και στις δυναμικές που το διαμορφώνουν, από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα, λειτουργώντας ως μέσο για μια κριτική ανάγνωση και αναστοχασμό της ταυτότητας του τόπου, του εκμοντερνισμού, των αλλαγών της μετα-αποικιοκρατίας καθώς και των κοινών προκλήσεων που οι πόλεις της Μεσογείου αντιμετωπίζουν σήμερα.

Η έκθεση εγκαινιάζει τη δημιουργία μιας 360° εικονικής πλατφόρμας περιήγησης της πρώτης αναδρομικής έκθεσης Past-forward: Stavros Economou Unarchived, που έλαβε χώρα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (2021). Αυτό το νέο ψηφιακό δίδυμο καταγράφει το εφήμερο της έκθεσης και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ψηφιακό αποθετήριο του αρχιτεκτονικού αρχείου που είναι πλέον προσβάσιμο εξ αποστάσεως από ένα διεθνές κοινό.

Eπιμελητές
Πόπη Ιακώβου, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Γιώργος Αρτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ινστιτούτο Κύπρου

Kolektiv Cité Radieuse
Unité d’Habitation Le Corbusier, Marseille, France

Εγκαίνια
Παρασκευή, 12 Mαίου 2023,17:00

Διάρκεια
12 Μαΐου– 9 Ιουλίου 2023

Διοργανωτές
Kolektiv Cité Radieuse

Συν-διοργανωτές
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ινστιτούτο Κύπρου

Χρηματοδότης
Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού

Υποστηρικτές
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου
Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου
Παγκύπρια Οργάνωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Μελετητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών

Χορηγοί
ARCHTUBE Architectural Lighting Design
ELNIA Ltd
MUSKITA Aluminium Industries
Domochemica Ltd

Υπό την Αιγίδα
Union of Mediterranean Architects (UMAR)