Κυπριακή Συμμετοχή ∙ 23η Διεθνής Έκθεση Τριενάλε “Ο Άγνωστος Κήπος”

Επιμελητές & Σχεδιασμός έκθεσης: Χριστιάνα Ιωάννου, Δάφνη Κοκκίνη, Σπύρος Νάσαινας, Χρίστος Παπαστεργίου
Συνεργάτες: Αριστοφάνης Χατζηχαραλάμπους, Παναγιώτα Πιερή

Υπεύθυνη Ανάθεσης: Κατερίνα Κουτσογιάννη (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου)
Συνδιοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου

 

Λίγα λόγια για το Hortus Ignotus

Η εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 23η Διεθνή Εκθεση Triennale του Μιλάνου με τίτλο Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries, έχει ανατεθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου στην επιμελητική ομάδα, αποτελούμενη από τους Χριστιάνα Ιωάννου, Δάφνη Κοκκίνη, Σπύρο Νάσαινα και Χρίστο Παπαστεργίου. Οι επιμελητές, με έδρα την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ελβετία, ανταποκρινόμενοι στο γενικότερο θέμα της Τριενάλε, συνέλαβαν και σχεδίασαν το Hortus Ignotus, μια εγκατάσταση που επανασυστήνει την ιδέα του περίκλειστου κήπου ως συνθήκη προστατευμένη αλλά και ταυτόχρονα άγνωστη.

Όπως αναφέρουν στην πρότασή τους: Ο κήπος ώς βασική τυπολογία κατοίκησης συναντάται διαχρονικά στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και της Κύπρου ειδικότερα. Οι περίκλειστοι κήποι της Λευκωσίας εμφανίζονται πολύ συχνά σε περιγραφές ταξιδιωτών και οι μαρτυρίες είναι τόσο λυρικά εκλεπτυσμένες, ώστε μοιάζει ο κήπος να καταγράφεται ανεπίσημα ως το σημαντικότερο κρυφό στοιχείο της πόλης, ένα είδος “κοινού μυστικού”. Φυσικά και τυπολογικά στοιχεία που συνθέτουν τον κήπο θα έρθουν στο προσκήνιο ως εργαλεία διερεύνησης και διαπραγμάτευσης της σχέσης μας με το άγνωστο, εντός ή εκτός των τειχών. Θεωρούμε τον κήπο ως πρωταρχικό, περίκλειστο, ιδιωτικό στοιχείο της κατοικίας, το οποίο συμπυκνώνει αρχετυπικά στοιχεία της κατοίκησης και της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον, ενώ αντανακλά τις θρησκευτικές αντιλήψεις για το επέκεινα με τη μορφή του παραδείσου.
Η εγκατάσταση Hortus Ignotus στέκει ως όριο ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, αξιοποιώντας οπτικοακουστικα μέσα που ενισχύουν τη σωματική/βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, προκειμένου να αναδείξει τον κήπο ως τόπο ενατένισης αλλά και ενδοσκόπησης, πολυαισθητηριακό και στοχαστικό, ως ένα κατώφλι μετάβασης από το γνώριμο, στο φανταστικό εώς ανοίκειο.

H Triennale του Μιλάνου

Η 23η Διεθνής Εκθεση της Triennale του Μιλάνου, με τίτλο Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries, εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022. Εξετάζοντας το θέμα του αγνώστου και διερευνώντας “ό,τι δεν ξέρουμε, ότι δεν ξέρουμε”, μέσα από έναν συνδιασμό εκθέσεων, εγκαταστάσεων και ειδικών έργων, η 23η Διεθνής Εκθεση διευρύνει την οπτική μας σε ό,τι παραμένει εκτός της κατανόησής μας: από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος μέχρι τα βάθη των ωκεανών, από τα μυστήρια της συνείδησης μέχρι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

 

 

 

 

 

 

 

Με την υποστήριξη των:
Σχολή Αρχιτεκτονικής – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, Eπιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου
Κατασκευή εγκατάστασης: PH Furnishing Ltd
Χορηγοί: Radiant Technologies, Paskalidis Color Lab, Werkraum Ceramics Zürich
Ευχαριστίες: Tommaso Papini, Julia Αστρέου, Δάφνη Χριστοφόρου, Μαρίνα Μπλιατσίου, Ακριβή Αναγνωστάκη
Φωτογραφίες: Jacopo Gennari Feslikenian