Το Σπίτι Κήπος στην πόλη

Χρίστος Παύλου Αρχιτεκτονική

 

Η ενσωμάτωση του πράσινου μέσα στην πόλη δεν είναι καινοτόμος ιδέα αλλά είναι μια φανταστική ιδέα ιδικά στην πόλη της Λευκωσίας όπου το δομημένο περιβάλλον έχει αποτύχει να εντάξει στον ιστό της το πράσινο, τις πλατειές, τους πεζόδρομους.

Κατά την διάρκεια του προληπτικού εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας ανακαλύψαμε εκ νέου το σπίτι μας. Οι λειτουργικοί χώροι επανεκτιμήθηκαν και διαφάνηκε η αναγκαιότητα για περισσότερους εξωτερικούς χώρους , μεγαλύτερα μπαλκόνια, αξιοποίηση της οροφής, επί πλέον χώρους για άσκηση, μελέτη και εργασία. Στον εγκλεισμό καταλάβαμε πόσο ψυχικά ευάλωτοι γινόμαστε από τη στέρηση της ελευθερίας της συναναστροφής μας με άλλους ανθρώπους αλλά κι από την απομάκρυνση από τη φύση.

Ένα σπίτι που θα επαναφέρει τη φύση πίσω στην πόλη ενώ παράλληλα να αποτελεί μέρος τους ενιαίου αστικού συνόλου προωθώντας αντίστοιχα και την αλληλοεπίδραση μεταξύ γειτόνων αποτέλεσε το ερέθισμα της ιδέας για το σπίτι κήπος. Αντιμετωπίζοντας το κάθε κτίριο στην πόλη ως οικοσύστημα θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην βελτίωση της ποιότητας του αστικού χώρου.

Το σπίτι κήπος δεν κρύβεται πίσω από ψηλούς μαντρότοιχους και πράσινους φράκτες αλλά αποτελεί την φυσική συνεχεία του δημόσιου χώρου πράσινου στον όποιο εφάπτεται. Η σύνδεση αυτή μεταξύ οικίας, δημόσιου χώρου και γειτονιάς δίνει την αίσθηση ότι τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν μια συμπαγή ενότητα σε διαρκή αλληλοεπίδραση. Το σπίτι αποτελεί μέρος του πάρκου και το πάρκο εισβάλει στο σπίτι υπό μορφή αίθριου το όποιο αναπτύσσεται μεταξύ δυο λευκών μονολιθικών όγκων διευρύνοντας έτσι τα όρια μεταξύ του μέσα και του έξω, το εσωτερικό αποτελεί την προέκταση της φύσης.

Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού αποτέλεσε η ανάπτυξη κήπων στο 60% του τεμαχίου σε ισόγειο και στον όροφο, με φύτευση μελισσοχορτου στο μεγαλύτερο μέρος του ισόγειου κήπου και 40 ξηρανθεκτικων ειδών φυτών. Εντάσσοντας το πράσινο μέσα στην πόλη μας την ομορφαίνουμε, συμβάλλουμε στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην κάθε γειτονιά.

 

 

Cyprus ● EUMiesAwards2021