35η Γενική Συνέλευση: Υποψήφιοι Αρχιτέκτονες

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει ότι, η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 15.11.2024 και ώρα 11:00πμ. Ως εκ τούτου με βάση το Καταστατικό (Άρθρο 8.10.δ) οι υποψήφιοι Αρχιτέκτονες γνωστοποιούνται σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, επτά (7) ημέρες πριν την διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης. Η 35η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 23.11.2024, μεταξύ των ωρών 9.30 έως 14.30 στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.

Οι υποψήφιοι Αρχιτέκτονες για τις επτά (7) θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο κατ’ αλφαβητική σειρά είναι:
01ΑΝΤΡΕΟΥ Αντρέας
02ΔΙΚΑΙΟΣ Άλκης
03ΚΑΖΑΜΙΑΣ Μάριος
04ΚΑΛΝΗΣ Γρηγόρης
05ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Φάνος
06ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Μύρια
07ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ Αθηνά
08ΝΕΑΡΧΟΥ Σωτήρης
09ΠΑΤΤΙΧΗΣ Άκης
10ΠΑΤΤΙΧΗ Ελένη
11ΠΑΥΛΙΔΗΣ Γιάννος
12ΜΟΥΤΗΡΗΣ Βραχίμης
13ΦΕΡΑΙΟΣ Παύλος
Οι υποψήφιοι Αρχιτέκτονες για τις τέσσερις (4) θέσεις μία για κάθε Επαρχιακό Τμήμα είναι:
01ΠΙΕΡΗ ΠαναγιώταΕπαρχιακό Τμήμα Λευκωσίας – Κερύνειας
02ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑλέξηςΕπαρχιακό Τμήμα Λεμεσού
03ΜΠΥΡΟΥ ΜαριαλέναΕπαρχιακό Τμήμα Λάρνακας – Αμμοχώστου
04ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΧριστιάναΕπαρχιακό Τμήμα Πάφου
Βιογραφικά Υποψηφίων για τις επτά (7) θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΤΡΕΟΥ Αντρέας
Είναι ιδρυτής του μελετητικού γραφείου ASQ Architects και δραστηριοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια στον χώρο της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ARB, Chartered RIBA member και μέλος ΕΤΕΚ. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου London Metropolitan με BA Hons στην Αρχιτεκτονική και PgDip – MArch από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Με πολύχρονη εμπειρία σε ευρύ φάσμα μελετών, έργα μικτών χρήσεων και κατοίκισης, εμπορικές αναπτύξεις, υγειονομικά έργα, ο Ανδρέας ειδικεύεται στο σχεδιασμό και επίβλεψη ψηλών κτιριακών εγκαταστάσεων. Έχει εργαστεί σε διεθνή, διακεκριμένα γραφεία όπως οι Adamson Associates, Benoy και Stantec. Κάποια από τα έργα στα οποία έχει συμβάλει είναι το NFL Tower, ένα πολυτελές έργο 59 ορόφων που βρίσκεται στο Canary Wharf, το NCCCR – Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στο Ντόχα, το θέρετρο Al Raha Beach στο Άμπου Ντάμπι, το Ferrari World, το Limassol Del Mar, τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο και το Google Data Research Centre στη Φινλανδία. Ο Ανδρέας είναι τακτικός επισκέπτης και κριτής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΔΙΚΑΙΟΣ Άλκης
Αποφοίτησε το 2003 από το Rhode Island School of Design των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική, εξειδικεύτηκε σε επιπλέον κλάδους όπως Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, γλυπτική, ζωγραφική και σκηνοθεσία. Στο τέλος του πενταετούς κύκλου σπουδών του, του απονεμήθηκαν τα πτυχία Bachelor of Architecture και Bachelor of Fine Arts. Μετά από τετραετή εργασιακή εμπειρία στην Κύπρο ακολούθησε το γνωστό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό Design Research Laboratory (DRL), στη σχολή Architectural Association του Λονδίνου, αποφοιτώντας το 2009. Από τότε έχει διδάξει ως επίκουρος καθηγητής στα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου Frederick. Είναι σήμερα συνέταιρος στο γραφείο Athos Dikaios + Associates Architects και από το 2003, μέσω της συμμετοχής του σε πολλών ειδών έργα και διαγωνισμούς, έχει βοηθήσει το γραφείο να λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Το 2007 επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 13η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών με το έργο του “The Silent Blacksmith’s Street”. Σήμερα, συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΕΤΕΚ όπως, την ομάδα εργασίας σύνταξης Κειμένου Κρατικής Αρχιτεκτονικής Πολιτικής, την ομάδα εργασίας για Αρχική και Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Μορφωποίηση Πρακτικής Άσκησης και την επιτροπή Παρακολούθησης Νέων Απόφοιτων Αρχιτεκτονικής. Είναι επίσης μέλος στην Ειδική Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το 2022 εξελέγη ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου συμβάλλοντας σημαντικά μέσω αυτού, στην ανάδειξη και προώθηση του επαγγέλματος, ενισχύοντας σημαντικά την προσφορά και επιρροή του Συλλόγου στην επιμόρφωση των Αρχιτεκτόνων, στον κύκλο επαφών του, στην παρεμβατικότητα του και στις διεθνείς του σχέσεις.

ΚΑΖΑΜΙΑΣ Μάριος
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) με υποτροφία Fulbright, εργάστηκε σε κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία του Λος Άντζελες (DMJM, Anshen & Allen και Keating Khang) πριν επιστρέψει στην Κύπρο. Στη συνέχεια, απασχολήθηκε για 8 χρόνια στο γραφείο Άθως Δίκαιος και Συνεργάτες. Το 2010 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Ο Μάριος Καζαμίας έχει συμμετάσχει ενεργά σε επιτροπές και έχει αναλάβει θέσεις τόσο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, όσο και στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

ΚΑΛΝΗΣ Γρηγόρης
Ο Γρηγόρης Καλνής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick (FU), στo εργαστήριο του Αστικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Τοπίων, στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος (Dip. Architectural Engineering, Integrated Master), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιώσιμου Σχεδιασμού (MSc in Energy Engineering), καθώς και στο Διδακτορικό πρόγραμμα (PhD in Architecture) της Σχολής Μηχανικών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Σχεδιασμό (MSc in Urban Design) στο Bartlett School of Architecture, UCL και απέκτησε το διδακτορικό του στην Αρχιτεκτονική (Urban Design) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY). Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, όπου συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών, και πολεοδομικών έργων. Εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη του ΕΜΠ. Είναι συνιδρυτής της UPDU (Μονάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης) στο Πανεπιστήμιο Frederick και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τον πολιτισμικό χαρακτηρισμό των αστικών πυρήνων, τη βιώσιμη ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών χώρων, το σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας ανοικτών δημόσιων χώρων, καθώς και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βιώσιμων και συμπεριληπτικών δημόσιων χώρων. Αποτέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ερευνών Αμμοχώστου, για την Πολεοδομική Προσέγγιση της περίκλειστης πόλης, καθώς επίσης και σύμβουλος του ΕΤΕΚ σε θέματα Δημόσιας Διαβούλευσης. Συμμετείχε σε διάφορα εργαστήρια αστικού σχεδιασμού σχετικά με την ανάπλαση υποβαθμισμένων δημόσιων χώρων σε μεγάλες κυπριακές πόλεις καθώς και σε αρκετούς ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπου έλαβε διάφορα βραβεία.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Φάνος
Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει κάνει την πρακτική του άσκηση σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Λονδίνο και έχει εξασφαλίσει τον τίτλο του RIBA Part 3. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 και έκτοτε έχει δουλέψει σε αρχιτεκτονικά γραφεία τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ. Είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και του Architects Registration Board (ARB) της Αγγλίας. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής ΕΜΕΔ ΕΤΕΚ και της Μικτής Επιτροπής Δομικών Συμβολαίων Κύπρου (ΜΕΔΣΚ). Παράλληλα με την εργασία του ως αρχιτέκτονας, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούσαν σε θέματα διαχείρισης έργων και έχει εξασφαλίσει τον τίτλο του Project Management Professional (PMP). Ο Φάνος Κυριακίδης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Construction Law & Dispute Resolution από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Στις εξετάσεις που έδωσε στην Αγγλία για εγγραφή ως Διαιτητής στο Chartered Institute of Arbitrators, είχε επιτύχει τον υψηλότερο βαθμό και του απονεμήθηκε το “Μετάλλιο του Προέδρου” (“President’s Prize Award”) από τον πρόεδρο του Chartered Institute of Arbitrators της Αγγλίας. Είναι εγγεγραμμένος ως Fellow Arbitrator στο Chartered Institute of Arbitrators, καθώς επίσης και στο Μητρώο Διαιτητών του ΕΤΕΚ. Το 2020 έχει εκλεγεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΜΥΡΙΑ
Έχει καταγωγή από την κατεχομένη Αμμόχωστο, και είναι αριστούχος απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας ΑΠΘ. Από το 1989 μέχρι το 1993 έχει δουλέψει σε δυο Αρχιτεκτονικά Γραφεία στην Κύπρο, και από το 1993 μέχρι και σήμερα διατηρεί το δικό της Αρχιτεκτονικό γραφείο στη Λευκωσία. Κατέχει μια εκτεταμένη εμπειρία στον Σχεδιασμό και Επίβλεψη πολλών έργων όπως κατοικίες, κτηριακά συγκροτήματα, γραφεία, εστιατόρια, καταστήματα, τράπεζες, αλλά και αποκατάσταση παραδοσιακών και διατηρητέων κτηρίων. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και έχει κάνει συνεργασίες στο εξωτερικό, κυρίως στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Έχει αποτελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ΕΤΕΚ για μια δεκαετία, με αρκετά δημοσιευμένα άρθρα στο μηνιαίου περιοδικό του ΕΤΕΚ . Έχει διατελέσει ενεργό μέλος της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του ΕΤΕΚ. Έχει διατελέσει και διατελεί ενεργό μέλος της Επιτροπής Άσκησης Αισθητικού ελέγχου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Λευκωσίας. Διετέλεσε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick, στην Λευκωσία, διδάσκοντας μαθήματα Σχεδιασμού και Οργάνωσης Αρχιτεκτονικής Μελέτης. Από το 2022, βρίσκεται στην τιμητική θέση ως Αντιπρόεδρος Δημοσίων σχέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Από το 2023 είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ Αθηνά
Απόφοιτη Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης. Ειναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος στο τμήμα Διαχείριση Τεχνικών ´Εργων. Από το 2019 ως Αρχιτέκτονας στο αρχιτεκτονικό γραφείο Armeftis Partners and Associates, στη Λεμεσό. Διετελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου από το 2022 μέχρι σήμερα, ως Γραμματέας Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων.

ΝΕΑΡΧΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
Αρχιτέκτονας / Δικηγόρος. Γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1964. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Ιταλία και Νομική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Κύπρου. Εργάστηκε ως Αρχιτέκτονας για 25 έτη και από το 2019 ασκεί τη μαχόμενη δικηγορία ως συνέταιρος / Δικηγόρος σε Δικηγορικό γραφείο. Είναι εγγεγραμμένος Διαιτητής και Κριτής στο μητρώο διαιτητών / Κριτών που διατηρεί το ΕΤΕΚ. Από το 2019 εκτελεί καθήκοντα ποινικού ανακριτή διορισμένος από τον Γενικό Εισαγγελέα για την Αρχή Διευκρίνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Από το 2017 είναι εκλελεγμένο μέλος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΠΜΑΚ (2009-2012)

ΠΑΤΤΙΧΗΣ Άκης
Ιδρυτής – Επικεφαλής Αρχιτέκτονας του Studio VA ltd (UK) & Studio Akis Pattihis LLC (CY). Ο Άκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Architectural Association (AA) στο Λονδίνο, παρακολουθώντας το πρόγραμμα ‘RIBA PART Ι’ μεταξύ 2004-2007 και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του μεταξύ 2008-2010 (Diploma- RIBA PART II), με την διπλωματική του εργασία να κερδίζει το διεθνές βραβείο The Graduate Architecture Award το 2011. Το 2012-2013, παράλληλα με την πρακτική του άσκηση, λαμβάνει τον τίτλο του RIBA PART ΙΙΙ ως Πιστοποιημένος Αρχιτέκτονας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το Πανεπιστήμιο του Westminster. 
Επαγγελματική Καριέρα: Εργαζόμενος για 10 συναπτά έτη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Squire and Partners Architects στο Λονδίνο, συγκέντρωσε εκτενή εμπειρία στη διαχείριση και παράδοση έργων πολυτελών κατοικιών και εμπορικών χώρων για αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας με developers όπως οι Berkeley Homes και Northacre, αποχωρώντας ως Associate Architect για να ιδρύσει το δικό του γραφείο, STUDIO VA ltd με έδρα το Λονδίνο. Η εργασιακή του εμπειρία με τους Squire and Partners κάλυψε όλα τα στάδια RIBA, από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, συντονισμό έργων και διαχείριση συμβολαίων, έως την επίβλεψη και επιθεώρηση της κατασκευής σε εργοτάξια, σε έργα όπως το ‘One Palace Street’, ‘Ten Broadway’ & ‘Ebury Square’. Η επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με τους Will Alsop Architects σε Σιγκαπούρη και Λονδίνο. Πιο πρόσφατα, το 2021, ο Άκης εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύπρο , όπου ίδρυσε το δικό του γραφείο, Studio Akis Pattihis LLC, με έδρα την Λευκωσία.

ΠΑΤΤΙΧΗ Ελένη
Είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές Masters of Architecture & Urbanism στο τμήμα Design Research Laboratory της σχολής Architectural Association και είναι μέλος του Ε.Τ.Ε.Κ. και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Μαζί με τον Taulant Tozaj διευθύνουν το αρχιτεκτονικό γραφείο EP Architects. Η Ελίνα έχει εμπειρία στον σχεδιασμό οικιστικών, τουριστικών και γραφειακών αναπτύξεων, κτιρίων εκπαίδευσης και έργων αστικής υποδομής με όραμα την εξέλιξη και προώθηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο μέσα από τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά του χώρου μελέτης, αντλώντας έμπνευση από την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το κτισμένο και φυσικό του περιβάλλον. Δίδαξε μεθοδολογίες και στρατηγικές παραμετρικού σχεδιασμού στα ακαδημαϊκά προγράμματα Visiting Schools της αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέβαλε στο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου στο διεπιστημονικό δίκτυο OIKONET με αντικείμενο έρευνας την κατοίκηση. Έλαβε διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής όπως το Special judge’s award του Architectural Review και στην 8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και δεκατέσσερα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων πέντε πρώτων βραβείων. Έχει συμβάλει ενεργά στο έργο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ως μέλος του συμβουλίου το 2017-2018 με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και την προστασία και κατοχύρωση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ Γιάννος
Γεννήθηκε το 1995 στη Λεμεσό και είναι κάτοχος Διπλώματος Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 2021. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, είχε διακριθεί με πολυάριθμες ακαδημαϊκές διακρίσεις και υποτροφίες. Έκτοτε, είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, καθώς και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως μέλος της Επιτροπής Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη βιώσιμη αρχιτεκτονική, με ιδιαίτερη έμφαση σε βιοφιλικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στη σχεδίαση έργων που ενσωματώνονται αρμονικά και ενισχύουν το αστικό τοπίο. Με έντονη δημιουργική σκέψη και πάθος για την αρχιτεκτονική, συμμετέχει σε σεμινάρια, συνέδρια και παρουσιάσεις, προσπαθώντας να συμβάλει στην προώθηση της αρχιτεκτονικής πρακτικής. Πιστεύει ότι, ο σχεδιασμός μπορεί να ασκήσει θετική επιρροή στην κοινωνία δημιουργώντας περιβάλλοντα που προάγουν ευημερία και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

ΜΟΥΤΗΡΗΣ Βραχίμης
Ο Βραχίμης Μουτήρης γεννήθηκε το 1988 στη Λευκωσία. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Architecture Research Center (ARC), από όπου αποφοίτησε το 2011 με άριστα, κατακτώντας την πρώτη θέση στο έτος του. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία και έχει λάβει αρκετές φοιτητικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς εντός και εκτός του πανεπιστημίου σε Γερμανία και Ιταλία. Με την ολοκλήρωση του πενταετούς κύκλου σπουδών του εργάστηκε σε Αρχιτεκτονικό Γραφείο στην Κύπρο όπου είχε την ευκαιρία να συμβάλει σε μικρής και μεγάλης κλίμακας έργα και να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς όπου διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Παγκύπριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2013 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο με το όνομα VM STUDIO + ARCHITECTS L.L.C. με συνέταιρο του την Ιωάννα Σαββίδου Μουτήρη, με έδρα την Λευκωσία. Το αρχιτεκτονικό γραφείο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό αξιόλογων έργων, έχει διακριθεί σε διάφορους αρχιτεκτονικούς Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει έργα του σε αξιόλογα Ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ).

ΦΕΡΑΙΟΣ Παύλος
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Έρευνα. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στο Design Research Laboratory (DRL) του Architectural Association. Είναι υποψήφιος για τον ερευνητικό τίτλο του UCL – Bartlett “Robotic-Aided Material Transliterations of Computational Geometries”, ενώ κατέχει θέση Senior Scientist στο Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, όπου διδάσκει Robotic Fabrication at REX | LAB and Design Studios. Το 2013 ίδρυσε το Decode Fab Lab, ένα εργαστήριο προτυποποίησης και κατασκευής στην Αθήνα, ενώ από το 2019 είναι συν-συντονιστής στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Υπολογιστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακή Κατασκευή” στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει συνεργαστεί ως επικεφαλής Αρχιτέκτονας και σχεδιαστής υπολογιστών σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με MVRDV, ενώ ως εταίρος στην εταιρεία Fereos + Associates Architects, έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό έργων στην Κύπρο και την Ελλάδα. Έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία, το ερευνητικό του έργο έχει εκτεθεί στο London Festival of Architecture, στο Royal Academy of Arts και AA Members Room and Arup Gallery. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), καθώς και διπλωματούχος Αρχιτέκτονας του RIBA (Royal Institute of British Architects). Από το 2022 διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως Αντιπρόεδρος Οικονομικών. 

Βιογραφικά Υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις μία για κάθε Επαρχιακό Τμήμα

ΠΙΕΡΗ Παναγιώτα
Απόφοιτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον Αστικό Σχεδιασμό (M.Arch. in Urban Design) από την The Bartlett School of Architecture, UCL. Εργάστηκε σε γραφεία Ελλάδας και Κύπρου, από το 2016 διατηρεί το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στη Λευκωσία. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) από το 2007. Στηρίζει την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, ως μέσο βελτίωσης της κοινωνίας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης, μελετά τον τρόπο που μπορεί το επάγγελμα μας να ενδυναμωθεί, και να προβάλει την αξία του στη δημόσια σφαίρα. Από το 2023, παρακολουθεί τις θεματικές ενότητες του μεταπτυχιακού προγράμματος Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία στο ΑΝΠΚ. Παραπομπές αρθογραφίας: (1) (2) (3)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
Γεννήθηκε το 1978 στη Λεμεσό. Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής Μασσαλίας και Γκρενόμπλ καθώς και στο Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία σε Γαλλία και Κύπρο, πριν δημιουργήσει το δικό του στούντιο το 2010 με έδρα το κέντρο της Λεμεσού. Ασχολείται με έργα σε διαφορετικές κλίμακες, κυρίως οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις ψηλής ενεργειακής απόδοσης και επαναχρήσεις κτηρίων ως μέρος μιας στρατηγικής αειφορίας και εξοικονόμησης πόρων. Σε συνδυασμό με την επαγγελματική πρακτική, είναι δραστήριος σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, συμμετέχει σε δεξαμενές σκέψης και σε ακτιβιστικές ομάδες διεκδίκησης των κοινών, αρθρογραφεί και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάδειξη της κληρονομιάς του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Από το 2023 είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

ΜΠΥΡΟΥ Μαριαλένα
Αποφοίτησε το 2017 από το Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απέκτησε το Bachelor of Science και το Master of Architecture με πρώτης τάξεως διάκριση. Η διατριβή της βασίστηκε στο Masterplan της Λάρνακας με επίκεντρο τον μετασχηματισμό της παραλιακής γραμμής μετά τη μετεγκατάσταση των εταιρειών πετρελαίου. Το έργο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς και βραβεύτηκε από το Future Space Foundation. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, εργάζεται σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο, όπως και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε Λεμεσό και Λάρνακα, αποκτώντας πείρα πέρα τόσο στο σχεδιαστικό κομμάτι όσο και στα πολεοδομικά ζητήματα της Κύπρου. Το 2022, ιδρύει το αρχιτεκτονικό γραφείο ΒΥΜΑ Αrchitecure Studio με έδρα τη Λάρνακα. Ταυτόχρονα διορίζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στον παγκόσμιο οργανισμό UNDP, στον τομέα της διαχείρισης συμβολαίων και επίβλεψης εργοταξίων για τη διατήρηση αρχαίων μνημείων εντός των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου. Σήμερα, αφοσιωμένη στην εξέλιξη και ανάπτυξη του γραφείου της, αναλαμβάνει έργα με σκοπό να αναδεικνύουν την ποιότητα, δημιουργικότητα και βιωσιμότητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και να προβάλουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας.

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ Χριστιάνα
Γεννήθηκε στην Πάφο το 1978. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (αισθητική θεωρία και σύγχρονη τέχνη) από όπου και έλαβε υποτροφία μεταπτυχιακού στις “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης”. Συμμετέιχε σε καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ για αρκετά χρόνια εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Μ. Κοκκίνου + Α. Κούρκουλα. Το 2011 επέστρεψε στην Κύπρο ιδρύοντας το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Το γραφείο αναλαμβάνει κυρίως ιδιωτικά έργα διαφορετικών κλιμάκων, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Η Χριστιάνα υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου του Επαρχιακού Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Πάφου από το 2018 έως το 2023 και συμμετείχε διαχρονικά σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις για την αρχιτεκτονική.