I Am Where You Are: Συμμετοχή Κύπρου στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

33430659_249809338908837_6335748765068034048_n

Επιμελητές: Βερόνικα Αντωνίου, Γιώργος Χατζηχρίστου, Alessandra Swiny

 

Το Είμαι Τζιαμαί που Είσαι αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας. Φέρνουμε στο προσκήνιο, αμφισβητούμε και αποδομούμε διπολικές δυαδικότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να διαμορφώσουν πολιτισμικές αντιλήψεις τόσο στην όσο και για την ίδια την Κύπρο. Αποδεσμευόμαστε, έτσι, από τις συμβάσεις που υποβάλλουν. Στο χώρο του Περιπτέρου αναδύονται πολλαπλότητες που εδράζονται ανάμεσα σε δυαδικότητες όπως τα “κτιστό – άκτιστο”, “παράδοση – νεωτερικότητα”, “νησί της Αφροδίτης – νήσος μαρτύρων”, “μετανάστευση – τοπικότητα”, επιτρέποντάς μας την απόλαυση απροσδόκητων συναντήσεων και εμπειριών.

Εμμένουμε στη σημαντικότητα της αρχιτεκτονικής διάστασης του Περιπτέρου. Η Αρχιτεκτονική διαμεσολαβεί και λειτουργεί ως φακός μέσα από τον οποίο διερευνούμε αυτές τις ενδιάμεσες συνθήκες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Το Περίπτερο στεγάζει σημαντικά σύγχρονα, πρωτοπόρα και ενσωματώνει της καθημερινότητας δίπλα σε ιστορικό ιστό. Συμπτύσσουμε τις έννοιες του χώρου/χρόνου και της παρουσίας/ επιστρατεύοντας ψηφιακά και διαδραστικά μέσα. Η φυσική υπόσταση του σώματος των επισκεπτών διαλύεται καθώς περιβάλλεται από φορέσιμες συσκευές και βυθίζεται σε ένα οπτικό τοπίο ταυτόχρονων προβολών.

‘Είμαι Τζιαμαί που Είσαι’, γιατί διατελούμε σε συνεχή κίνηση και μεταβολή μέσα στο φυσικό αλλά και στο ψηφιακό κόσμο. Βρισκόμαστε σε διαρκή μετάλλαξη, έτσι ώστε ‘εμπεριέχω κάτι από αυτό που είσαι και εμπεριέχεις κάτι από αυτό που είμαι’. Το Περίπτερο μετατρέπεται σε πομπό και δέκτη: στο πλαίσιο της έκθεσης, το κοινό αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Κύπρο και μεταφέρεται εικονικά στον κυπριακό χώρο και χρόνο. Ποικίλες γλώσσες, συνήθειες, κουλτούρες, τύποι και αρχιτεκτονικές τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, εναλλάσσονται και συμπτύσσονται για να αναδείξουν το διαφορετικό που μας συνέχει και μας κρατάει μαζί.

Η ομάδα: Η ευρύτερη ομάδα αποτελείται από διεθνείς αρχιτέκτονες, ένα video artist και μία μουσειολόγο. Οι επιμελητές έχουν συνεργαστεί κατά τη διάρκεια διαφόρων project στο παρελθόν. Το 2016 εκπροσώπησαν την Κύπρο ως επιμελητές του Κρατικού Περιπτέρου για την Τριενάλε του Μιλάνου με την πρόταση ‘Human Topographies_Emerging Identities’. Το 2010 συνεργάστηκαν για την σχεδίαση του A.R.C το οποίο στεγάζει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι A. Swiny και Γ. Χατζηχρίστου έχουν δουλέψει και έχουν διδάξει μαζί στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, UNic, από το 2008. Οι Β. Αντωνίου και Γ. Χατζηχρίστου συνεργάζονται από το 2004. Το 2004 η Β. Αντωνίου ίδρυσε τους Urban Gorillas, ΜΚΟ που ασχολείται με παρεμβάσεις στον αστικό χώρο μέσα από την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, της οποίας ο Γ. Χατζηχρίστου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.