Σεμινάριο ΕΤΕΚ: Θέματα Δημόσιας Διαβούλευσης

Το ΕΤΕΚ διοργανώνει 12ωρο υβριδικό σεμινάριο με θέμα “Εκπαίδευση στη μεθοδολογία του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου” με στόχο την κατάρτιση σε θέματα προγραμματισμού και εφαρμογής δημόσιων διαβουλεύσεων. Το ΕΤΕΚ υποστηρίζει το θεσμό των Δημόσιων Διαβουλεύσεων στα πλαίσια λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έργων δημόσιας ωφέλειας, όπου η συμμετοχή του κοινού και άλλων επηρεαζόμενων συνόλων θα πρέπει να είναι κύριος στόχος και μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού. Μέσα από μια διαδικασία αποτελεσματικής Δημόσιας Διαβούλευσης, ενισχύεται η διαφάνεια και λογοδοσία, βελτιώνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό και επηρεαζόμενα σύνολα να συμμετέχουν στην διαμόρφωση θεμάτων που επηρεάζουν τις ζωές τους και ενδυναμώνεται η δημοκρατία ευρύτερα.

Η διοργάνωση του σεμιναρίου στοχεύει στον ορθότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο εφαρμογής της διαβούλευσης, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους και το περιβάλλον όπου ζουν. Θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν το χαρακτήρα, τη δομή, το περιεχόμενο και το τυπικό των Δημόσιων Διαβουλεύσεων, θα αναλυθούν οι οδηγίες του ΕΤΕΚ προς του εμπειρογνώμονες, θα γίνει κατάρτιση σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων εμπλεκομένων μερών, τη διοργάνωση, εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας Δημόσιας Διαβούλευσης με τη μέθοδο του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει καλές πρακτικές, την αποδεικτική διαδικασία και την προφορική παρουσίαση – υποστήριξη.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, Φυσική Παρουσία 17:00 – 21:00, Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΤΕΚ
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, Διαδικτυακά 18:00 – 20:00, πλατφόρμα zoom
Σάββατο 9 Νοεμβρίου, Φυσική Παρουσία 09:30 – 16:00, Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΤΕΚ

Εκπαιδευτές:
Γιάννης Λαούρης, Εμπειρογνώμονας Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, Future Worlds Center
Μάριος Μιχαηλίδης, Εμπειρογνώμονας Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, πρώην Προϊστάμενος της Κυπριακή́ς Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ)
Γρηγόρης Καλνής, Architect Engineer, Urban Designer, Asst. Professor, Frederick University
Αντρέας Παπαλλάς, Αρχιτέκτονας, Architecture Design Practice (ADP), Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ

Τέλος Συμμετοχής:
€100 (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) για μέλη του ΕΤΕΚ με τακτοποιημένες οικονομικές υποχρεώσεις
€130 (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) για υπόλοιπους συμμετέχοντες

Δήλωση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος:
Υποβάλλεται μόνο ψηφιακά, το αργότερο μέχρι και τις 25.10.2024 μέσω του συνδέσμου: https://etek-seminars.org/

  • Αναλυτικό Πρόγραμμα Σεμιναρίου: εδώ