Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR) και το Διεθνές Συνέδριο Modern Architectural Heritage of the Mediterranean: Common Grounds – Parallel Stories που έλαβαν χώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, στις 11-13 Οκτωβρίου 2024.
Στην Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Τυνησίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας, Παλαιστίνης, Αιγύπτου, Μαρόκου και Λιβάνου, με φυσική παρουσία και με διαδικτυακή σύνδεση. Συζητήθηκαν οι δράσεις της οργάνωσης για το 2024 και 2025, καταστατικές αλλαγές και ο οικονομικός απολογισμός. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Αρχιτέκτονας Στέλλα Ευαγγελίδου, η οποία είναι και η συντονίστρια της Επιτροπής της UMAR για την Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και η εισηγήτρια του συνεδρίου.
Το συνέδριο αποτελεί το πρώτο στάδιο δράσεων ενός ευρύτερου project της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR) για την Μοντέρνα Αρχιτεκτονική της Μεσογείου. Σε αυτό πήραν μέρος ερευνητές, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες αρχιτέκτονες από 14 χώρες της Μεσογείου, με 61 παρουσιάσεις για τις κοινές και παράλληλες ιστορίες που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της Μεσογείου, τη σχέση της με το τοπίο, την πολιτιστική ταυτότητα, την γεωπολιτική, την πολεοδομία κ.ά. Η επιλογή των παρουσιάσεων, από τις 91 που υπεβλήθηκαν μέσα από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης, έγινε από επιτροπή κριτών από εννέα χώρες της Μεσογείου. Στόχος του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν σύγχρονες, νέες αναγνώσεις αλλά και άγνωστες πτυχές της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Τις κεντρικές διαλέξεις έδωσαν δύο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ο καθ. Michelangelo Sabatino και καθ.Jean-François Lejeune, επιμελητές του βιβλίου Modern Architecture and the Mediterranean Vernacular Dialogues and Contested Identities, Routledge, 2010 και συγγραφείς πολλών άλλων βιβλίων και δημοσιεύσεων.
Συνεργάτες της UMAR, στο στάδιο του συνεδρίου ήταν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Ερευνητικό Εργαστήριο CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).
Για τις εργασίες του συνεδρίου δείτε στο κανάλι You Tube:
UMAR Conference Chania 2024 – Common Grounds_Parallel Stories Day 1
https://www.youtube.com/watch?v=rAQQ8-bnOL8
UMAR Conference Chania 2024 – Common Grounds_Parallel Stories Day 2
https://www.youtube.com/watch?v=WNLHCqTtqCA&t=10718s