Ανάπλαση – Διαμόρφωση Ιστορικού Κέντρου Αγίας Φύλας

Ενα δίκτυο με μικρο-περιβάλλοντα από πλατείες και κήπους αναδιαμορφώνει το ιστορικό κέντρο Αγίας Φύλας. Το έργο είναι παραδειγματικό για την πράσινη μετάβαση, επιτακτική για τη μετατροπή αυτοκινητοκρατούμενων δημόσιων χώρων σε οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς. Πρόκειται για έργο που προέκυψε από βράβευση σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το κόστος ανέρχεται σε €2.800.000 + ΦΠΑ.

Το δίκτυο δημόσιων χώρων υλοποιείται μέσω των εξής σχεδιαστικών τακτικών:

    1. Ελαττώνεται η επικράτεια κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων και δημιουργούνται χώροι για πεζούς αλλά και για μη ανθρώπινες οντότητες (πχ. γατιά, πουλιά, φυτά). Παρέχονται σχετικές υποδομές για υπαίθριες εκδηλώσεις. Δημιουργείται σκίαση με δέντρα και σκίαστρα.
    2. Επαναδιαμορφώνεται το κατώφλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου με ράμπες, σκαλιά, ανθώνες με μεταλλικές κατασκευές για φυτά.
    3. Αντικαθίσταται η άσφαλτος με γεωμετρικά μοτίβα από αποχρώσεις από πλυντό μπετόν και μπεζ γρανιτόλιθους, σεβόμενα την κλίμακα του οικισμού.
    4. Χωροθετούνται υβριδικές κατασκευές μέσα σε κάθετους κήπους (αποδυτήρια, αγορά, αποθήκες), συνδυάζοντας τη φύτευση με πολύχρωμες επιφάνειες από κεραμικά.
    5. Εγκυβωτίζονται φράσεις από καθημερινές ιστορίες των κατοίκων της κοινότητας, στο δάπεδο του δημόσιου χώρου, χάριν στην κωδικοποίηση τους με ένα χρωματιστό αλφάβητο από γεωμετρικά σχήματα.

Τρεις περιοχές δημιουργούν τους χώρους αναφοράς του νέου δικτύου δημόσιων χώρων: η Γραμμική Πλατεία και ο περίγυρος της, ο Κήπος στο Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννη και το Κτήριο Κοινωνικής Υποστήριξης – Υπαίθριας Αγοράς. Βρίσκονται περιμετρικά του προαυλίου της κύριας εκκλησίας της κοινότητας, που δυστυχώς έχει περιφραχθεί με κίνδυνο αποξένωσης του από την αστική καθημερινότητα της πόλης.

Γραμμική Πλατεία και ο Περίγυρος της ()
Η οδός Μαυροκορδάτου επανασχεδιάζεται με κάνναβο από πλατάνια και μουριές, καταλήγοντας σε ξέφωτο με σταθερή και κινητή σκηνή. Η υφιστάμενη κλίση του δρόμου βοηθά την εύκολη θέαση της σκηνής. Στα δυτικά της πλατείας, κατά μήκος μεσοτοιχίας κτηρίων, χωροθετούνται αποδυτήρια μέσα στο διάτρητο από σύρμα, κέλυφος κάθετου κήπου με αναρριχητικά. Πιο δυτικά της γραμμικής πλατείας διαμορφώνεται βαθμιδωτός κήπος.

Κτήριο Κοινωνικής Υποστήριξης – Υπαίθρια Αγορά ()
Ενα κτήριο – στέγαστρο σε σχήμα “Γ” χωροθετείται δυτικά της κύριας εκκλησίας. Οργανώνει τον κήπο σε βαθμίδες προσαρμόζοντας την κλίση του δρόμου και επανασηματοδοτεί την είσοδο στο κέντρο του οικισμού. Το στέγαστρο καλύπτει όγκους κτηρίων με βοηθητικές χρήσεις: κυλικείο, w.c. και αποθήκες.

Κήπος στο Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννη ()
Ο πρώην ασφαλτομένος χώρος οργανώνεται σε κήπο με δέντρα και χώρους με θάμνους και αρωματικά φυτά. Ενα ξύλινο σκίαστρο ορίζει το νότιο όριο του κήπου. Το έδαφος επαναδιαμορφώνεται και συνδέει με ομαλή κλίση τον πεζόδρομο με το παρεκκλήσι και με τον κύριο δρόμο ανατολικά του.

 

 

Αρχιτέκτονες Μελετητές Έργου: Σωκράτης Στρατής - Μαρία Χατζησωτηρίου
Συνεργάτες: AA&U for Architecture, Art and Urbanism και Inb2in Studio: Ευριπίδης Μυτιληναίος, Αντώνης Περατικός, Μαρίνα Πασιά - Αρχιτεκτονες
Υποστήριξη: Μάνος Δουλιανάκης, Μαρία Δοξαστάκη
Επίβλεψη Έργου: Inb2in Studio: Μαρία Χατζησωτηρίου, Αντώνης Περατικός.
Επιμετρητές Ποσοτήτων: Νικολάου & Κοννίδης
Στατικά: HYPERSTATIC LTD
Ηλεκτρολογικά: E-PLAN ELECTRICAL, CONSULTANTS LLC
Μηχανολογικά: G.TH. ENERGY ENVIRONMENT LTD
Υδρολογικά: ATLANTIS, CONSULTING CYPRUS LTD
Εργολάβος: Χρίστου AN.C.Constructions