FEREOS ARHITECTS LLC – TSAMPIKOS PETRAS
Αθλητικό κέντρο ΚΟΠ – Στόχοι σχεδιασμού
Το Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ καλείται να απαντήσει σε σειρά παραμέτρων, που αφορούν τόσο τα χαρακτηριστικά του οικισμού της κοινότητας του Κόρνου και την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους και της περιοχής, όσο και τις ιδιαίτερες λειτουργικές απαιτήσεις του συγκροτήματος. Η πρόταση είναι το αποτέλεσμα μιας σχεδιαστικής ισορροπίας που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τις περιοχής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σε μια παρέμβαση που οφείλει να προβληθεί προς το δημόσιο γίγνεσθαι ως ένα νέο τοπόσημο, το οποίο θα προάγει και θα έλκει τους νέους προς τον αθλητισμό και τις αξίες του ποδοσφαίρου.
Υπό αυτό το πρίσμα ορίστηκαν οι παρακάτω στόχοι σχεδιασμού:
- Η ελαχιστοποίηση των φυσικών διαμορφώσεων και η ανάδειξη της φυσικής γεωμορφολογίας του τεμαχίου.
- Η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας με περιορισμό στο ελάχιστο των διαδρομών και των μετακινήσεων, χωρίς να διασταυρώνονται διαφορετικού τύπου προσβάσεις που σχετίζονται με τους επισκέπτες, τους αθλητές και τους επισήμους.
- Το άνοιγμα του συγκροτήματος στο δημόσιο χώρο, ως χώρο αναψυχής και περιπάτου με στόχο την καλύτερη ένταξη του στην ευρύτερη περιοχή ώστε να αποτελέσει υπεροπτικό πόλο έλξης και επίσκεψης, ως ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο.
- Την προβολή του συγκροτήματος ως ένα χώρο που καλλιεργεί τις αξίες του αθλητισμού, μια αθλητική γειτονιά που εμπνέει, δημιουργεί χωρικές εμπειρίες που αποτυπώνονται στις νέες γενιές και συγκροτεί τελικά μνήμες σε σχέση με το χώρο και το άθλημα του ποδοσφαίρου.
Ο τοπιακός περίπατος ως εργαλείο σχεδιασμού
Προτείνεται ένας ισόπεδος περίπατος των επισκεπτών στη στάθμη ισογείου (+0,00) ο οποίος υλοποιεί τη δημόσια πρόσβαση προς το νέο υπερυψωμένο πλάτωμα – belvedere ως μια κυκλική κίνηση περιπάτου από την είσοδο προς τα γήπεδα και πίσω. Η διαμόρφωση του ισογείου συγκροτεί μια υπερυψωμένη πλατεία και ταυτόχρονα αποτελεί και την οροφή των υποκείμενων λειτουργιών. Η κίνηση του ισογείου διακλαδίζεται στο κέντρο των διαμορφώσεων και κατεβάζει σταδιακά αθλητές και προπονητές σε υποκείμενο όροφο (-3,50) μέσα από μια εμβληματική σκάλα, όπου συναντώνται οι λειτουργίες του καφέ, των χώρων προπονητών με τις αίθουσες σεμιναρίων και των αποδυτηρίων των προπονητικών γηπέδων. Στη στάθμη αυτή υπάρχει ανεμπόδιστη περιφερειακή θέα προς όλα τα γήπεδα και άμεση σχέση με τα 4 μικρότερα γήπεδα των πολύ νέων αθλητών ώστε να νιώθουν εγγύτητα με τους προπονητές και τους γονείς τους. Το επίπεδο αυτό συνδέεται και με την ανώτερη στάθμη των θέσεων του επίσημου γηπέδου. Στην υποκείμενη στάθμη (-7,50) χωροθετούνται οι μεγάλοι χώροι αποθηκών τα επίσημα αποδυτήρια των εθνικών ομάδων, το γυμναστήριο και οι χώροι αποκατάστασης και η πρόσβαση των αθλητών προς το επίσημο γήπεδο και τα δύο προπονητικά γήπεδα. Το όλο συγκρότημα ολισθαίνει σταδιακά προσαρμοζόμενο στη στάθμη φυσικού εδάφους, σεβόμενο το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους ως μια τοπιακή διαμόρφωση που παρακολουθεί τις υψομετρικές διαμορφώσεις του τοπίου και δημιουργεί διαδοχικούς χώρους – πλατώματα με δυνατότητες θεάσεων από τα ψηλότερα προς τα χαμηλότερα επίπεδα.
Οι κτηριακές μονάδες και το πρόσωπο επί του δρόμου
Οι βασικές κτηριακές μονάδες που απαιτούνται χωροθετούνται επί του δρόμου Ε143 με στόχο να δημιουργήσουν αστικό πρόσωπο και αντιπαραβάλλονται ως δύο «ολισθαίνοντα L» με κενό ανάμεσα τους για να προκαλέσουν την κίνηση στο εσωτερικό. Οι γραφειακοί χώροι αναπτύσσονται ως επί το πλείστο παράλληλα στο δρόμο και έχουν άμεση σχέση με το χώρο στάθμευσης στο νότιο ανάχωμα. Οι ξενώνες κάμπτονται για να παραλάβουν ανατολικό και δυτικό φως και στρέφονται προς τη βόρεια πλευρά του γηπέδου για να αποκτήσουν ιδιωτικότητα και ησυχία, ενώ παράλληλα αποτελούν και την αντιστήριξη για τη διαμόρφωση της ισόγειας πλατείας.