Δημήτριος Μητσιμπόνας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Η Διπλωματική Εργασία του Δημήτριου Μητσιμπόνα με τίτλο “Re-mining Giali: ένα νέο σενάριο για το κατασκευασμένο τοπίο – λουτρά και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας” διαγωνίστηκε στα Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2022 που διοργανώνει ετησίως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Απέσπασε δύο Βραβεία: Α’ Βραβείο Διπλωματικής Εργασίας και Ειδικό Βραβείο “Εφαρμογής Καινοτόμων Τεχνολογιών”.
Η παρατήρηση του τοπίου του Γυαλιού, που μετασχηματίστηκε δραστικά από ανθρωπογενείς παράγοντες, αποτέλεσε το έναυσμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Το ηφαιστειακής προέλευσης νησί ανήκει διοικητικά στη Νίσυρο και φιλοξενεί δυο μεταλλευτικές εταιρίες. Η εκμίσθωση των εκτάσεων σε αυτές αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για το Δήμο Νισύρου, γι’ αυτό βασικό προβληματισμό αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο θα εισαχθούν διαφορετικά προγράμματα στο Γυαλί, για να διατηρηθεί ενεργό και μετά το πέρας των εξορύξεων. Κρίθηκε σκόπιμη η εύρεση ενός νέου σεναρίου και προτείνεται η αξιοποίηση της γεωθερμίας του, μέσω ενός αρχιτεκτονικού προγράμματος όπου η παραγωγή ενέργειας και το λουτρικό στοιχείο κατέχουν τους πρωτεύοντες ρόλους.
Η γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας λειτουργεί ως ένας κόμβος θερμότητας που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τη Νίσυρο, καλύπτοντας τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση. H απορριπτόμενη ενέργεια του γεωθερμικού αυτού σταθμού, καταναλώνεται απευθείας στις λουτρικές εγκαταστάσεις του Γυαλιού, όπως αντίστοιχα οι γεωθερμικές πηγές χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς πολιτισμούς για καθαρισμό και χαλάρωση. Η πρόταση διερευνά την εμπειρία της σύνδεσης του βιομηχανικού χαρακτήρα της μονάδας παραγωγής ενέργειας με τη διεγερτική αύρα που αποπνέουν τα λουτρά και η επέμβαση είναι συμβατή με το «πνεύμα του τόπου» που ακροβατεί στα δίπολα φυσικό-τεχνητό, κενό-πλήρες, ανθρώπινη κλίμακα-μνημειακότητα, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.