Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πεδίο Γνώσης, ανακοινώνουν τη διοργάνωση Επιχορηγημένου από την ΑνΑΔ Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα:
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Κτηρίων
Σκοπός Σεμιναρίου
Ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτηρίων ή διαφορετικά ο Αειφόρος Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτηρίων ενσωματώνει υψηλών απαιτήσεων ενεργειακά και περιβαλλοντικά κριτήρια- διαδικασίες για τον σχεδιασμό των κτηρίων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και του περιβαλλοντικού-ανθρακικού τους αποτυπώματος. Η συγκεκριμένη προσέγγιση επεκτείνεται στην διάρκεια του κύκλου ζωής μιας κατασκευής, καθότι δεν ολοκληρώνεται με την κατασκευή του κτηρίου αλλά συνεχίζει και κατά την διάρκεια της λειτουργίας μέχρι και την αποδόμηση του. Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος κατά τον σχεδιασμό και λειτουργία του κτηρίου, η προσαρμογή του κτηρίου στο τοπικό κλίμα, η αξιοποίηση τεχνικών, η ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση ανακυκλώσιμων ή άλλων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον αποτελούν βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η θερμική, οπτική και ακουστική άνεση και γενικά η ποιότητα που προσδίδουν τα πράσινα κτήρια στην ζωή των πολιτών και στο περιβάλλον, αποτελούν τον αντικειμενικό σκοπό για την εφαρμογή βασικών αρχών και στρατηγικών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αξιοποίησης των τοπικών περιβαλλοντικών πόρων και εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας για την δημιουργία κτηρίων μηδενικού ή θετικού ενεργειακού ισοζυγίου.
Το σεμινάριο πραγματεύεται τα πιο πάνω στοιχεία και μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων, θα παρουσιαστούν οι αρχιτεκτονικές πρατικές για την αποτελεσματική και βέλτιστη υλοποίηση των πιο πάνω τεχνικών.
Πρόγραμμα
Διάρκεια Εκπαίδευσης: 6 συνεδρίες, σύνολο 18 ώρες
Μέθοδος Κατάρτισης: Διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom
• Τρίτη 02 Μαΐου 17:30-20:30
• Τετάρτη 03 Μαΐου 17:30-20:30
• Τρίτη 09 Μαΐου 17:30-20:30
• Τετάρτη 10 Μαΐου 17:30-20:30
• Τρίτη 16 Μαΐου 17:30-20:30
• Τετάρτη 17 Μαΐου 17:30-20:30
Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου
Δικαιούχοι επιχορήγησης ΑνΑΔ: 85 ευρώ
Μη Δικαιούχοι ΑναΔ: 180 ευρώ
Εγγραφή
Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής διενεργείται μέσω του συνδέσμου, ΕΔΩ
Προθεσμία υποβολής συμμετοχής μέχρι τις 30 Απριλίου.
Βιογραφικό Εκπαιδευτών
Η Δρ. Ιφιγένεια Θεοδωρίδου σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός (T.U. Darmstadt) με αντικείμενο εμβάθυνσης τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων και τον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό. Παράλληλα με την επαγγελματική της εμπειρία που ξεκίνησε το 2007, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πολυτεχνείο του Νταρμσταντ Γερμανίας (2009-2012). Από το 2006 εώς 2008 εργάστηκε σε γραφεία της Γερμανίας σχετικά με το σχεδιασμό ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Κατά τη περίοδο αυτή πιστοποιήθηκε και ως ενεργειακή επιθεωρήτρια (Energieberater). Το 2009 συνίδρυσε το γραφείο e2architects, έχοντας εκπονήσει έκτοτε δεκάδες αρχιτεκτονικές και ενεργειακές μελέτες, μελέτες βιοκλιματικών αναβαθμίσεων ανοιχτών χώρων για Γερμανικά, Λεττονικά και Ελληνικά έργα. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας στη Λεττονία για πολλά έργα, μεταξύ των οποίων το έργο Recreation Center, για το σχεδιασμό ενός πρότυπου, ενεργειακά αυτόνομου κτιριακού συγκροτήματος αναψυχής, κολυμβητηρίου και spa στην πόλη Limbazi. Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο της Στουτγκάρδης στη Γερμανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “W4RES – Women for market uptake of renewable heating and cooling”. Το W4RES αξιολογεί και προκρίνει προτάσεις ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας από το χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα δε, συμμετείχε σε μια σειρά από συναντήσεις δικτύωσης στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, σχετικά με τη προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ευρώπη με τη συμμετοχή εταιρειών, εκπροσώπων δήμων και άλλων οργανισμών από την Τσεχία, την Ιταλία, την Φινλανδία, την Βουλγαρία, Σερβία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπό τη διοργάνωση της εταιρείας PEDAL Consulting.
Εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος σχεδιασμού για το σχεδιασμό υπολογιστικής πλατφόρμας ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και μηχανισμού καταγραφής και αποτύπωσης της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης κτιρίων στο Δήμο Δερόπολης και Κορυτσάς στην Αλβανία. Το διασυνοριακό αυτό έργο, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “LEADING THE WAY TO IMPROVE EFFICIENCY IN PUBLIC SCHOOLS AND PROPAGATE THE USE OF RENEWABLE ENERGY SOURCES”, ενταγμένο στο “Interreg IPA CBC Ελλάδα- Αλβανία 2014- 2020».
Επιπρόσθετα, εργάστηκε και στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία στο πλαίσιο του έργου Energy Audit of the Karabekir Primary Schools με τη συγχρηματοδότηση από της BSEC (Black Sea Economic Cooperation). Το έργο αφορούσε την ενεργειακή και σεισμική αναβάθμιση ενός σχολικού κτιρίου, με ταυτόχρονη μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ συστήματος.
Ο Χρύσανθος Μαρούχος είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το ΑΠΘ και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ενεργειακές Τεχνολογίες και τον Αειφόρο Σχεδιασμό, όπως επίσης και μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ. Έχει εξειδίκευση, με πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας, στον τομέα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης κτηρίων. Είναι πιστοποιημένος Ειδικευμένος Εμπειρογνώμονας και Ενεργειακός Ελεγκτής από το Υπουργείο Ενέργειας για κτήρια, βιομηχανικές διεργασίες και μεταφορές. Συμμετείχε σαν Lead Auditor σε μεγάλο αριθμό Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ελέγχων κτηρίων και διεργασιών, σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ είναι Σύμβουλος μεγάλων Οργανισμών σε Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά θέματα και πιστοποιήσεων Συστημάτων Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 50001 και ISO 14001).