Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει την απόφαση της Κριτικής Επιτροπής για τα Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2022, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βραβείο Διπλωματικής
Δημήτριος Μητσιμπόνας
Τίτλος Εργασίας: Re-mining Giali: ένα νέο σενάριο για το κατασκευασμένο τοπίο – λουτρά και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Η παρατήρηση του τοπίου του Γυαλιού, που μετασχηματίστηκε δραστικά από ανθρωπογενείς παράγοντες, αποτέλεσε το έναυσμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Το ηφαιστειακής προέλευσης νησί ανήκει διοικητικά στη Νίσυρο και φιλοξενεί δυο μεταλλευτικές εταιρίες. Η εκμίσθωση των εκτάσεων σε αυτές αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για το Δήμο Νισύρου, γι’ αυτό βασικό προβληματισμό αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο θα εισαχθούν διαφορετικά προγράμματα στο Γυαλί, για να διατηρηθεί ενεργό και μετά το πέρας των εξορύξεων. Κρίθηκε σκόπιμη η εύρεση ενός νέου σεναρίου και προτείνεται η αξιοποίηση της γεωθερμίας του, μέσω ενός αρχιτεκτονικού προγράμματος όπου η παραγωγή ενέργειας και το λουτρικό στοιχείο κατέχουν τους πρωτεύοντες ρόλους. Η γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας λειτουργεί ως ένας κόμβος θερμότητας που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τη Νίσυρο, καλύπτοντας τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση. H απορριπτόμενη ενέργεια του γεωθερμικού αυτού σταθμού, καταναλώνεται απευθείας στις λουτρικές εγκαταστάσεις του Γυαλιού, όπως αντίστοιχα οι γεωθερμικές πηγές χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς πολιτισμούς για καθαρισμό και χαλάρωση. Η πρόταση διερευνά την εμπειρία της σύνδεσης του βιομηχανικού χαρακτήρα της μονάδας παραγωγής ενέργειας με τη διεγερτική αύρα που αποπνέουν τα λουτρά και η επέμβαση είναι συμβατή με το «πνεύμα του τόπου» που ακροβατεί στα δίπολα φυσικό-τεχνητό, κενό-πλήρες, ανθρώπινη κλίμακα-μνημειακότητα, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Βραβείο Πτυχιακής
Αχιλλέας Σαραντέλλης, Μάριος Σολωμού, Παντελής Νίνης
Τίτλος Εργασίας: MEANWHILE… ON THE PLATFORMS
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Αρχιτεκτονικής
Η Καισαριανή, ένας Δμος με 100 χρόνια ζωής, αποτελεί δημιούργημα της μαζικής εισροής προσφύγων μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Μια ανθρωποθάλασσα, που ήρθε, επιβίωσε και εξελίχθηκε στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και φέρνοντας μαζί τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα. Γυρνώντας στο σήμερα και τους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας, παρατηρείται μια αίσθηση αλλοτρίωσης και αποξένωσης του ανθρώπου από τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Πλέον πια, έχει γίνει σπάνιο φαινόμενο το “γειτόνεμα” και κυριαρχεί ο άκρατος ατομικισμός, όπου όλοι θέλουν να έχουν περισσότερα από τον διπλανό τους. Μπορούμε άραγε να ξανασκεφτούμε το προσφυγικό απόθεμα σε σχέση με το να ζούμε μαζί, σήμερα; Πως μπορούμε να φέρουμε αυτή τη συνθήκη σε αυτή την εποχή που έχει τις δικές τις προκλήσεις; Στόχος της εργασίας μας είναι η ανάπτυξη νέων συλλογικών υποδομών, καθώς και νέων τυπολογιών κατοίκησης, που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τον ιστορικό ιστό και τις τυπικές μονάδες της προσφυγικής ανοικοδόμησης και παράλληλα θα ενισχύσει το πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί μέσα από καλλιτεχνικά προγράμματα και δραστηριότητες. Οι νέες αυτές υποδομές θα επαναπροσδιορίσουν την έννοια της κατοίκησης, φέρνοντας από το παρελθόν την ιδέα της συλλογικότητας και του συν-βιώνουμε. Οι επεμβάσεις θα είναι από ελαφριές κατασκευές – πλατφόρμες, όπου υιοθετώντας χαρακτηριστικά από το δομημένο περιβάλλον, θα ολοκληρώνουν της υφιστάμενες δομές και θα εντάσσονται ομαλά στον αστικό ιστό. Έτσι, ενώ ζούμε σε μια πόλη αποξένωσης και αλλοτρίωσης, στο μεταξύ στις πλατφόρμες… συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
Εύφημος Μνεία Διπλωματικής
Ευγενία Φιλιππίδου, Κατερίνα Κοντιζά
Τίτλος Εργασίας: Αναβιώνοντας τα “Μπολάκια” της Τήνου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ερχόμενοι αντιμέτωποι με την βίαιη ανοικοδόμηση των ελληνικών νησιών, υπήρξε η ανάγκη για μια διαφορετική πρόταση στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου, όπως και του προϋπάρχοντος ανθρώπινου αποτυπώματος. Σχεδιάζοντας στην Τήνο, ένα νησί που το φυσικό περιβάλλον έχει αναμορφωθεί από τον γηγενή πληθυσμό, έτσι που το δομημένο έχει γίνει μέρος του φυσικού. Μέσα σε αυτό το πολυεπίπεδο περιβάλλον, τα μονοπάτια (ύστεροι αγροτικοί δρόμοι) δημιουργούν ένα δίκτυο που διατρέχει σε όλο το νησί. Ακολουθώντας την πρόσφατη τάση για ανάδειξη των μονοπατιών, σχεδιάζουμε μια νέα διαδρομή πάνω στα υπάρχοντα μονοπάτια, που θα ενώνεται με τις ήδη υπάρχουσες χαρτογραφημένες περιπατητικές διαδρομές. Η νέα διαδρομή βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, ένα μέρος που η κατοίκησή του σταματάει λίγο πριν την βιομηχανική επανάσταση και η φύση έχει ανακαταλάβει τα ερείπια των αγροτικών πληθυσμών. Η προσπάθεια να διατηρήσουμε την άγρια όψη του μέρους, σε συνδυασμό με τα ερείπια μίας αγροτικής ζωής που άκμαζε και τις ανάγκες ενός σύγχρονου περιπατητή, μας οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας ενός καταφυγίου που θα εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες αγροτικές κατοικίες και με λεπτούς χειρισμούς θα μετατρέπει τους χώρους για τις ανάγκες των επισκεπτών. Έχοντας ως αρχές τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αναστρεψιμότητα και την διατήρηση της φυσιογνωμίας του τόπου στον σχεδιασμό μας, η προσοχή μας στράφηκε πρωτίστως στα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής. Επιπλέον η αδυναμία προσέγγισης του χώρου με όχημα επηρέασε την τελική όψη της πρότασης. Τέλος η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην προηγούμενη κατάσταση της αγροτικής του φάσης μας οδήγησε να ασχοληθούμε με πρακτικές, όπως η αεικαλλιέργια / περμακουλτούρα και η αναγεννητική καλλιέργεια, σε μια προσπάθεια να μετατρέψουμε το άγονο ορεινό τοπίο σε ένα πιο εύπορο περιβάλλον με βιοποικιλότητα που να μπορεί να προσδώσει ακόμα και βρώσιμα στους επισκέπτες του.
Εύφημος Μνεία Πτυχιακής
Αντωνίου Χάρης, Ηρακλέους Ελένη, Ματθαίου Αναστασία, Νικολάου Δημήτρης
Τίτλος Εργασίας: UNFINISHED STOR [E]Y
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Αρχιτεκτονικής
Ο τίτλος του πρότζεκτ αποτελεί ένα συνδυασμό του story δηλαδή ιστορία / αφήγηση και του storey που είναι ο όροφος, ως ένα από τα δομικά χαρακτηριστικά μιας ημιτελής οικοδομής. Έχοντας ως αστικό πλαίσιο την περιοχή της Καισαριανής στην Αθήνα, η αφήγηση ξεκινά από το όραμα της πολυκατοικίας βασισμένο στις αρχές του domino house του le corbusier ως ένα σύμβολο, το οποίο θα προσέφερε μια μεταπολεμική ανοικοδόμηση στην οποία η επείγουσα ανάγκη στέγασης θα απαιτούσε νέους και πιο ευέλικτους τρόπους για την κατασκευή σπιτιών, ειδικά για τις χαμηλές τάξεις, αντικαθιστώντας το προσφυγικό κτιριακό απόθεμα. Το πρότζεκτ ασχολείται με το μεταβατικό στάδιο της συγκεκριμένης διαδικασίας που παρέμεινε στάσιμο λόγω της οικονομικής κρίσης και αναγνωρίζετε μέσα στη πόλη μέσα από το ανενεργό κτιριακό απόθεμα, το γιαπί. Σήμερα, τέτοιες οικοδομές έχουν την τάση να εξαγοράζονται από ιδιωτικές εταιρίες, και να μετατρέπονται σε πολυτελή διαμερίσματα με στόχο το οικονομικό κέρδος και την ένταση του διαχωρισμού διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Έτσι θέτουμε το ερώτημα ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική αφήγηση της συνέχειας των γιαπιών στην Αθηνά με στόχο την εξυπηρέτηση της κοινότητας. Το γιαπί, με το οποίο ασχολήθηκε το πρότζεκτ αποτελεί παραδειγματικό τρόπο αντιμετώπισης των γιαπιών της Αθήνας δημιουργώντας ένα νέο όραμα για την πόλη.
Ειδικό Βραβείο “Συλλογική Κατοίκηση” από το Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Αχιλλέας Σαραντέλλης, Μάριος Σολωμού, Παντελής Νίνης
Τίτλος Εργασίας: MEANWHILE…ON THE PLATFORMS
Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Αρχιτεκτονικής
Ειδικό Βραβείο “Εφαρμογής Καινοτόμων Τεχνολογιών” από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου
Δημήτριος Μητσιμπόνας
Τίτλος Εργασίας: Re-mining Giali: ένα νέο σενάριο για το κατασκευασμένο τοπίο – λουτρά και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Μέλη Κριτικής Επιτροπής
Αχνιώτης Ηρακλής, Αρχιτέκτονας
Θεώνη Ξάνθη, Αρχιτέκτονας
Irwin Dickon, Αρχιτέκτονας
Παναγή Αντωνία, Αρχιτέκτονας
Παπαλλάς Αντρέας, Αρχιτέκτονας
Πουλόπουλος Κώστας, Αρχιτέκτονας
Σιακαλλής Χρήστος, Αρχιτέκτονας
Από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 17 Φεβρουαρίου 2023 , θα λειτουργήσει Έκθεση με όλες τις διαγωνιζόμενες προτάσεις στο Οίκημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 37, 1015 Λευκωσία). Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 09:00 έως 14:30