Δελτίο Τύπου: Ασφάλεια Κτηρίων

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παρακολουθεί με ανείπωτη θλίψη τις καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ως επακόλουθο οι σεισμικές δονήσεις γίνουν αισθητές και στην Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτού, να προκαλείται πανικός στους πολίτες, να καταρρέουν πλίνθινοι τοίχοι στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, οχήματα να υποστούν σοβαρές ζημιές και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αναλογιζόμενοι της κατάστασης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την επικινδυνότητα κτηρίων και ασφάλειας των πολιτών, το οποίο πρόβλημα δημιουργείται από το ελλιπή νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία κατεδάφισης ετοιμόρροπων και αποκατάστασης επικινδύνων οικοδομών, αλλά κυρίως στην αδυναμία σύνταξης και επίδοσης εκθέσεων αυτοψίας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου προτρέπει δε όλους όπως, κατά τη διαδικασία αυτή, στοχαστούν στους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε περίπτωση για τη δημόσια ή ιδιωτική ζωή με σκοπό να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης των προδιαγραφών ασφάλειας που υπαγορεύει η εμπειρογνωμοσύνη των ειδικών και η κοινή λογική με την θεσμοθέτηση πιστοποιητικών καταλληλότητας κτηρίων. Η θέσπιση ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων είναι αναγκαία, ώστε η πολιτεία αποκτήσει πραγματική εικόνα σε τεχνικό επίπεδο, είτε πρόκειται για δημόσιο, είτε ιδιωτικό κτήριο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, θέτει την εμπειρογνωμοσύνη των μελών του στη διάθεση της πολιτείας και κάθε άλλου φορέα ώστε ελεγχθεί και θωρακιστεί το οικοδομικό απόθεμα και υπηρετηθεί η δημόσια ασφάλεια.