Διάλεξη: Managing Modern Heritage

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του για το “2018 – Έτος Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς” παρουσιάζει την διάλεξη του καθηγητή Michael Turner υπό τον τίτλο “Managing Modern Heritage”. Στην διάλεξη του ο Dr. Turner, θα παρουσιάσει την «Λευκή Πόλη» του Τελ Αβίβ, καθώς επίσης και την διαχείριση / συντήρηση των κτηρίων της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής.

Η “Λευκή Πόλη” (White City) αφορά περίπου 4,000 κτήρια που κτίστηκαν από το 1930 – 1950 στο Τελ Αβίβ, από Γερμανό-Eβραίους Aρχιτέκτονες, βάση των αρχών του Διεθνούς Μοντερνισμού. Η κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, η “πιλοτί”, η έμφαση στην οριζοντιότητα, οι κυκλικές καταλήξεις – χαρακτηριστικό του Bauhaus – και το λευκό που θεωρείται ως το χρώμα του μοντέρνου καθόρισαν τον χαρακτήρα της περιοχής και την ονομασία της. Ενώ αρκετά από τα αρχικά κτήρια κατεδαφίστηκαν, τα περισσότερα διασώθηκαν λόγω της νομοθεσίας που επέβαλλε τη διατήρηση κι αποκατάσταση τους. Η αναγνώριση της αρχιτεκτονικής σημασίας αυτών των κτηρίων αλλά και του μοντέρνου πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, ένταξε την Λευκή Πόλη στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το 2003.

Ο Dr. Michael Turner, σπούδασε στην Σχολή Bartlett του Λονδίνου και διαμένει στο Ισραήλ από το 1965. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της British Columbia του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο του Colorado, στις ΗΠΑ. Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας της Ιερουσαλήμ. Κατείχε ουσιαστικό ρόλο στην αναγνώριση, τεκμηρίωση και αποκατάσταση των κτηρίων στην Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ και είχε εμπλοκή σε δραστηριότητες της ΟΥΝΕΣΚΟ για περισσότερο από 20 χρόνια. Κατέχει την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Διατήρησης στη Bezalel Academy of Arts and Design. Το ερευνητικό του πεδίο αφορά στον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στη διαχείριση του μοντέρνου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί:
Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 ∙ 19:00
Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας
(οδός Νεχρού 2, Δημοτικός Κήπος, Λευκωσία)