Διάλεξη: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

dialexiweb-2

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick διοργανώνουν διάλεξη με θέμα:

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Ο ρόλος του Πολίτη και του Μελετητή στη μείωση του σεισμικού κινδύνου

Ομιλητής: Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023 Ι 18.30-20.30
Αίθουσα Εκδηλώσεων “Τάσσος Παπαδόπουλος”
Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία

Σκοπός Διάλεξης
Ο Σεισμός είναι ένα επικίνδυνο προνόμιο κάποιων περιοχών του Πλανήτη. Προνόμιο, δυστυχώς μόνιμο, απρογραμμάτιστα επαναλαμβανόμενο και εξαιρετικά καταστροφικό για φυσικές και ανθρώπινες δομές. Σε αντίθεση με άλλους τύπους Φυσικών Καταστροφών, όπως η Ηφαιστειακή Έκρηξη, το Κύμα Βαρύτητας (Tsunamis), η Πλημμύρα, η Πυρκαγιά Δάσους, ο Τυφώνας κ.λπ., ο Σεισμός δεν απειλεί άμεσα την ζωή των έμβιων όντων. Την απειλεί όμως έμμεσα, μέσω της επίδρασής του στις ανθρώπινες κατασκευές, όπως τα κτήρια, οι γέφυρες, τα φράγματα και οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας.
Σήμερα αντιμετωπίζονται εκατόμβες απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και την σωματική ακεραιότητα, αλλά και καταστροφές στο δομημένο, μνημειακό, ιστορικό και σύγχρονο υπολογισμένο, και κάτω από κανονισμούς, δομημένο περιβάλλον.
Ο Άνθρωπος προφανώς αδυνατεί να ελέγξει την χρονική στιγμή, την ένταση και την έκταση του σεισμικού φαινομένου, από την άλλη όμως, είναι απόλυτα ικανός να μειώσει τον Σεισμικό Κίνδυνο, (Seismic Risk), μέσω, αφενός των κατάλληλων κατασκευών, αφετέρου δε μέσω κατάλληλης οργάνωσης των κοινωνιών του. Πολυετείς έρευνες σεισμογενών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κ.λπ. ανέπτυξαν μια δεοντολογία και τεχνολογία αντίστασης στον Σεισμικό Κίνδυνο. Οι ευθύνες των Ηγετών, των Πολιτών και των Μελετητών, οι οποίες συχνά δεν αναφέρονται, ή και υποβαθμίζονται μετά από μια καταστροφή, είναι σαφείς και οριοθετημένες.

Η μείωση του Σεισμικού Κινδύνου βασίζεται στην αναγνώριση των συγκεκριμένων ευθυνών και την υλοποίηση συγκεκριμένων εφαρμόσιμων πρακτικών πριν, κατά και μετά κάθε σεισμική δραστηριότητα. Αυτό είναι και το θέμα της διάλεξης, η οποία απευθύνεται σε εντεταλμένους για την πολιτική προστασία αξιωματούχους, σε μελετητές, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς και σε κάθε ενεργό και ορθά προετοιμαζόμενο πολίτη.

Πρόγραμμα
18:30 Χαιρετισμοί
Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, κ. Άλκης Δίκαιος
Αντιπρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάριος Πελεκάνος
Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης
18:45 Διάλεξη Καθηγητή Παναγιώτη Τουλιάτου
20:15 Υποβολή ερωτήσεων και έναρξη συζήτησης
20:30 Λήξη Εκδήλωσης

Εγγραφή
Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής διενεργείται μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/9GnJgTxhikedmyxd8

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλητή
Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής της Ανωτάτης Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CEN- Ευρωκώδικας EC-5. Μέλος για πολλά χρόνια στον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) στην Ελλάδα και του PACT19 (Πολιτισμοί και Σεισμός) των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην IDNDR – (International Decade for Natural Disasters Reduction) 1990 – 1999, των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο ιδρυτής του μαθήματος «Σεισμός και Αρχιτεκτονική, σύγχρονων και ιστορικών κατασκευών» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την αποκατάσταση ιστορικών και μνημειακών κατασκευών, όπως επίσης και με την έρευνα για σύγχρονες κατασκευές ιδιαίτερης αντισεισμικής και βιοκλιματικής λειτουργίας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων, διδακτικών βοηθημάτων και βιβλίων. Επαγγελματικά, ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με μη συμβατικές κατασκευές μεγάλων στατικών ανοιγμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη σεισμικότητα.