Το ICOMOS Κύπρου με συνδιοργανωτές το ΕΤΕΚ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ΣΠΟΛΜΗΚ και Σύλλογο Αρχαιολόγων Κύπρου, καλεί ειδικούς δόμησης και το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρονται για το δομημένο περιβάλλον, στην εκδήλωση με θέμα: “Δόμηση με χώμα για μια (πραγματικά) οικολογική αρχιτεκτονική”, η οποία πραγματοποιείται την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η ώρα 18:30 στο οίκημα ICOMOS στην Λευκωσία.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει μια γενική αλλά περιεκτική εικόνα των τεχνικών χαρακτηριστικών του χώματος ως δομικό υλικό, της εφαρμογής του στην αρχιτεκτονική του χθες και του σήμερα, και των προοπτικών του για το δομημένο περιβάλλον του αύριο. Αποσκοπεί επίσης να παρουσιάσει τους περιορισμους και τις προκλήσεις της δόμησης με χώμα στη τρέχουσα πραγματικότητα, ειδικότερα όσον αφορά τα νομοθετικα, γνωσιακά, και τεχνογνωσιακά κολλήματα, και να αποτελέσει έναυσμα για σοβαρές συζητήσεις περί ένταξης και σωστής εφαρμογής φυσικών και τοπικών υλικών στην σύγχρονη οικοδομική κουλτούρα της Κύπρου.
Το χώμα είναι ένα από τα παλαιότερα δομικά υλικά, με εξαιρετικά πλούσιο εύρος σε τεχνοτροπίες και αρχιτεκτονικές ποικιλομορφιες. Κυριάρχησε το δομημένο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα για χιλιάδες χρόνια από τη νεολιθική εποχή μέχρι την περίοδο της “Μεγάλης Επιτάχυνσης” στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν αντικαταστάθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τεχνητά δομικά υλικά, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, υλικά που (μόνο) η παραγωγή τους ευθύνεται για περίπου 14% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Υπολογίζεται ότι, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού στεγάζεται ακόμα σε χωμάτινα σπίτια. Παρ’όλα αυτά o σύγχρονος αρχιτεκτονικός κύκλος έχει κατα το πλείστο αγνοήσει το χώμα θεωρώντας το ως ένα υλικό του παρελθόντος. Πρόκειται όμως για ένα υλικό άφθονο, τοπικό και απεριόριστα ανακυκλώσιμο, το οποίο χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια καθ’ όλα τα στάδια της ζωής του στη δόμηση. Κατέχει επίσης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υδροθερμική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να καταστήσει τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού σε μεγάλο βαθμό αχρείαστα, και παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την ψυχοσωματική υγεία του χτίστη, αλλά και του χρήστη. Χαρακτηριστικά, που σε ένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά-ενημερωμένο σχεδιασμό το καθιστούν ως ένα εγγενώς οικολογικό δομικό υλικό που θα αποτελέσει αναμφίβολα, ένα από τα κύρια δομικά υλικά του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Τμήματος του ICOMOS θα τιμήσει τον Χρίστο Θεοδώρου, Αρχιτέκτονα και τον Θέμο Δημητρίου, Πολιτικό Μηχανικό για την συνολική προσφορά τους ως μελετητές και επιβλέποντες της αποκατάστασης του πλίνθινου οικήματος του, το οποίο Τμήμα Αρχαιοτήτων ευγενικά παραχώρησε.