Αθλητικό Πάρκο στο Παλαιό ΓΣΟ στη Λεμεσό

Αρχιτέκτονας: Μαργαρίτα Δανού

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2011

Ο σχεδιασμός του Αθλητικού Πάρκου στη θέση του ιστορικού σταδίου ΓΣΟ στη Λεμεσό άρχισε με τον προσδιορισμό μιας πραγματικής πρόθεσης / υπόθεσης, ορίζοντας ως πρώτο πρότυπο τον επαναπροσδιορισμό του χώρου ως δημόσιου αθλητικού πάρκου μέσα στο οποίο υπάρχουν διευκολύνσεις για πλατιά αθλητική ενασχόληση και ως δεύτερο, τον καθορισμό του χώρου ως απόσπασμα μιας ετήσιας γιορτής. Προτείνεται σε αυτό ένα σύμπλεγμα από ράμπες, διαδρόμους, γεφύρια και πλατώματα και δημιουργείται μια νέα, δομημένη πορεία, η οποία εισρέει σεσ διάφορες κατευθύνσεις και συνθέτει ένα πλόυσιο συντακτικό κίνησης και χωρικών εμπειριών διαμέσου μιας ρευστής σε διαρρύθμιση τοπογραφίας. Η μετάσταση της πλατφόρμας ως ανυψωμένου επιπέδου νότια του πάρκου το καθιστά ως έναν νέο ορίζοντα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη διαμπερότητα του χώρου.

Η κατασκευαστική λογική έχει μελετηθεί έτσι ώστε όπου κι αν βρίσκεται κανείς να διακρίνει τα διαφορετικά τοπία στο πάρκο σε σχέση με τη χρήση του χώρου και να αισθάνεται την εξελικτική χρήση των υλικών και των επιφανειών, από το νερό της θάλασσας μέχρι το ανεπίχριστο σκυρόδερμα της πλατφόρμας.

Η χρήση διαφορετικών υλικών και η διαφορετικότητα στην κατασκευή της υπέργειας γέφυρας, των περιπτέρων, της καφετερίας στον όροφο και των άλλων αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων δημιουργούν μια συνεχή εναλλαγή διαφανειών στην πρόταση, φωτίζονας διακριτικά τους χώρους του πάρκου – γηπέδου στις χρονικές περίοδους που υπάρχει μικρής κλίμακας χρήση.