Bauhaus Open House

BauhausOpenHouse26032019

Με αφορμή τα 100 χρόνια Bauhaus, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο Bauhaus Open House, που ξεκινούν με δύο εκθέσεις με τίτλο “bauhaus imaginista – collected research” και “Φοίβος Πολυδωρίδης – αντιπρόσωπος του Κυπριακού Μοντερνισμού” οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Μαρτίου μέχρι 19 Απριλίου 2019.

Στα εγκαίνια των εκθέσεων την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 8μμ θα γίνει σύντομη συζήτηση, μεταξύ των Αρχιτεκτόνων Αλέξη Παπαδόπουλου και Φοίβου Πολυδωρίδη, για την αρχιτεκτονική στην Κύπρο μέσα από τα χρόνια. Ακολούθως θα πουν λίγα λόγια ο Grant Watson, επιμελητής του bauhaus imaginista, και ο Luca Frei, που σχεδίασε την κατασκευή για την περιοδική έκθεση. Τέλος, το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής Chronos θα παίξει σύγχρονα έργα Ευρωπαίων συνθετών από την εποχή του Bauhaus.

“bauhaus imaginista – collected research”
Το bauhaus imaginista – collected research είναι ένα μεγάλο διεθνές εγχείρημα με αφορμή την 100ή επέτειο της Σχολής. Εστιάζει στην παγκόσμια διάδοση και υποδοχή του Bauhaus και των πολύ διαφορετικών εξελίξεων της ιστορίας του πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Το Bauhaus είχε εξαρχής διεθνή προσανατολισμό. Σπουδαστές και καθηγητές έρχονταν από όλη την Ευρώπη και την Ασία για να ενταχθούν στη Σχολή. Το Bauhaus χαρακτηριζόταν από ετερογένεια και κατά καιρούς υιοθέτησε ιδέες του κινήματος Arts and Crafts, του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού και του σπιριτουαλισμού, του σοβιετικού κονστρουκτιβισμού και του Neues Bauen. Το 1933 το Bauhaus ανέστειλε τη λειτουργία του όταν εθνικοσοσιαλιστές διέλυσαν τη Σχολή με τη βία. Τότε πολλά από τα μέλη της αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, το πνεύμα του Bauhaus έφτασε και σε χώρες και πολιτισμούς εκτός των συνόρων της Ευρώπης. Σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, το bauhaus imaginista παρουσιάζει αυτή τη διάδοση των ιδεών του Bauhaus σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η έκθεση εμπεριέχει ιδέες, έρευνα, και καταγραφή του bauhaus imaginista. Η κατασκευή που σχεδίασε ο καλλιτέχνης Luca Frei για την περιοδική έκθεση bauhaus imaginista –εν μέρει γλυπτό, εν μέρει αρχιτεκτονική δομή της έκθεσης– έχει σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος ανάγνωσης όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ασχοληθούν με τα διάφορα επίπεδα του εγχειρήματος. Μεταξύ αυτών, είναι το ερευνητικό υλικό των επιμελητών, τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό, που σχετίζονται με τα τέσσερα κεφάλαια, καθώς και το υλικό τεκμηρίωσης του διεθνούς προγράμματος bauhaus imaginista του 2018. Κεντρική θέση στην εγκατάσταση αυτή έχει ένας τερματικός Η/Υ, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν το διαδικτυακό περιοδικό του bauhaus imaginista και να εξατομικεύσουν τις εντυπώσεις τους από αυτό εκτυπώνοντας κειμενικό ή φωτογραφικό υλικό και συγκεντρώνοντάς το σε φακέλους που θα διατίθενται. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ταινιών θα παρουσιάσει νέες αναθέσεις έργων σε σύγχρονους καλλιτέχνες και ερευνητές πάνω σε θέματα και ιστορικές εξελίξεις του Bauhaus. Ανάμεσά τους είναι ο Zvi Efrat, o Kader Attia, η Otolith Group και η Wendelien van Oldenborgh.

“Φοίβος Πολυδωρίδης – αντιπρόσωπος του κυπριακού μοντερνισμού”
Ο αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης, που ζει στη Λεμεσό, είναι ανάμεσα στους μοντερνιστές αρχιτέκτονες της Κύπρου. Τα έργα του Πολυδωρίδη που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και του κινήματος του Bauhaus.

Ομάδα επιμέλειας: Γραφείο Γιώργου Χατζηχρίστου
Διευθύνων: Γιώργος Χατζηχρίστου
Υπεύθυνο άτομο: Μαρία Γιαννακού
Ομάδα: Μαρία Γιαννακού, Έλλη Μαλαμπανίδου, Χριστίνα Γαλανού, Αναστάσης Μπαλαμπανίδης, Έλενα Καπακιώτου, Γιώργος Χατζηχρίστου.
Συνεργάτης: Αλέξης Παπαδόπουλος
Σάρωση: Αλέξης Παπαδόπουλος, Φειδίας Παυλίδης, Μαρία Γιαννακού
Υλικό: αρχείο Φοίβου Πολυδωρίδη

Ο Grant Watson είναι επιμελητής και ερευνητής από το Λονδίνο. Στα πιο πρόσφατα του πρότζεκτ ανήκουν το “How We Behave with If I Can’t Dance” στο Άμστερνταμ. Σε κινηματογραφημένες συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, τη Βομβάη και το Λος Άντζελες, εξετάστηκαν ερωτήματα γύρω από τη ζωή και την πολιτική. Ανάμεσα σε άλλα πρόσφατα πρότζεκτ που επιμελήθηκε ανήκουν τo “Practice International” που παρουσιάστηκαν στο Iniva του Λονδίνου, το Iaspis της Σουηδίας και το Casco της Ολλανδίας, το “Keywords” στο Tate Liverpool καθώς και οι ερευνητικές συνεργασίες Practice International και Tagore, Pedagogy and Contemporary Visual Cultures, οι οποίες ασχολούνται με διακρατικά ερωτήματα μέσα από την τέχνη. Επιπλέον, ο Watson ανέπτυξε πολυάριθμα μεγαλεπίβολα έργα σε σχέση με υφάσματα και την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας, σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη. Ο Watson διετέλεσε Ανώτερος Επιμελητής στο “Institute of International Visual Arts” στο Λονδίνο (2010-2014), Επιμελητής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αμβέρσας (2006-2010) και Επιμελητής Εικαστικών Τεχνών στο Project, Δουβλίνο (2001-2006).

Ο Luca Frei, γεννήθηκε το 1976 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Μάλμο της Σουηδίας. Το έργο του, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέσων όπως το σχέδιο, το κολάζ, η ζωγραφική, η εγκατάσταση, το βίντεο και η φωτογραφία, εξελίσσονται συχνά ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, υπό μορφή αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, αφηγηματικών περιβαλλόντων ή εκθεσιακών δομών, που καλούν το κοινό για συμμετοχή και διάλογο. Οι θεματικές του περιλαμβάνουν τη μέτρηση του χρόνου, τη σχέση μεταξύ σώματος και αρχιτεκτονικής και την αντιπαράθεση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής για προπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας, στην Κοπεγχάγη. Ο Frei είχε ατομικές εκθέσεις στη Barbara Wien στο Βερολίνο, στο Kunsthaus Glarus, στο Bonner Kunstverein και στο Lunds Konsthall. Συμμετείχε επίσης στις μπιενάλε στο Κάιρο, στην Πράγα και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε εκθέσεις στο Edinburgh City Art Centre, Van Abbemuseum in Eindhoven, Centre Pompidou στο Παρίσι και Moderna Museet στη Στοκχόλμη. Πρόσφατα, είχε εκθέσεις στο Malmö Konsthall, την Azkuna Centroa Bilbao, την Tate Liverpool, τη ΜΗΚΑ, την Αμβέρσα και το Nottingham Contemporary. Για το Corresponding With ο Luca Frei σχεδιάζει μια παρουσίαση ή καλλιτεχνική εντύπωση της έκθεσης για το Bauhaus, η οποία δημιουργήθηκε το 1931 στην Ακαδημία Τεχνών του Τόκιο από τον Renshichiro Kawakita σε συνεργασία με τον Takehiko Mizutani. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει μια γλυπτική εγκατάσταση με φωτογραφική τεκμηρίωση καθώς και με ηχητικό στοιχείο. Ο Frei θα δημιουργήσει και τα σχέδια για τα έπιπλα που είναι μέρος της έκθεσης.

Bauhaus Open House – Σειρά εκδηλώσεων

Ημέρα & ώρα εγκαινίων: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 – 8μμ
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 12:00 και 16:00 – 20:00
Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων, Goethe-Institut Zypern, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102, Λευκωσία
Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: +357 22 674606 – kultur-nikosia@goethe.de

Bauhaus – μοντέλο και μύθος: Προβολή ταινίας
Πέμπτη 28.03. στις 20:00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Συνέδριο Bauhaus
Τετάρτη 03.04. στις 17:30 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Bauhaus και χορός – Παράσταση χορού και προβολή ταινίας
Πέμπτη 11.04. στις 20:00 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας


BAUHAUS OPEN HOUSE
Exhibitions on the occasion of 100 years of Bauhaus

On the occasion of 100 years of Bauhaus, the Goethe-Institut Cyprus is organizing a series of events called Bauhaus Open House, starting with two exhibitions “bauhaus imaginista – collected research” and “Fivos Polydorides – representative of Cyprus modernism” from the 27th of March until the 19th of April 2019.

At the exhibition opening on Wednesday 27th of March at 20:00, a short discussion will take place between architect Alexis Papadopoulos and Fivos Polydorides, about architecture in Cyprus through the years. This will be followed by a short talk by Grant Watson, curator of “bauhaus imaginista”, and Luca Frei, who conceived the exhibition structure. The exhibition opening will wrap up with Chronos contemporary music ensemble playing pieces by European composers of the Bauhaus era.

“bauhaus imaginista – collected research”
bauhaus imaginista – collected research is a comprehensive international project on the occasion of the centennial anniversary of the school with a focus on its international dissemination and reception. From its inception, the Bauhaus was internationally oriented, students and educators came from Europe and Asia to become affiliated with the school. It was characterized by heterogeneity and at different times it assumed ideas from the arts and crafts movement, socialism, communism and spiritualism, soviet constructivism and “Neues Bauen”. In 1933 the school was shut down and forcefully dissolved by national socialists, whereupon many of its members were forced to leave Germany. Subsequently, the spirit of Bauhaus spread also in countries and cultures outside Europe. In collaboration with researchers and academics from Brazil, China, India, Japan, Morocco, Nigeria, Russia and the USA, bauhaus imaginista traces this expansion in different parts of the world. The exhibition unites ideas, research and documentation of bauhaus imaginista. The artist Luca Frei has developed a structure – part sculpture, part exhibition architecture – as a room, in which visitors can grapple the different levels of this project. It includes curatorial research, texts and images for each of the four chapters, as well as documentation of the international bauhaus imaginista programme from 2018. A computer terminal where visitors can search the online-magazine of bauhaus imaginista and print photos and texts, and collate them in the available folders, has a central role in the installation. A separate film programme shows specially made works by contemporary artists and researchers Zvi Efrat, Kader Attia, the Otolith Group and Wendelien van Oldenburgh, on subjects and histories of Bauhaus.

“Fivos Polydorides – representative of Cyprus modernism”
Limassol-based architect Fivos Polydorides is among the Cypriot modernist architects. His work presented and celebrated in this exhibition, attempts to create a link between architecture in Cyprus and the Bauhaus movement.

Curating team: Yiorgos Hadjichristou office
Director: Yiorgos Hadjichristou
Person in charge: Maria Yiannakou
Team: Maria Yiannakou, Elli Balabanidou, Christina Galanou, Anastasis Balabanides, Elena Kapakiotou, Yiorgos Hadjichristou
Collaborator: Alexis Papadopoulos
Scanning: Alexis Papadopoulos, Phidias Pavlides, Maria Yiannakou
Material: archive of Fivos Polydorides

Grant Watson is a curator and researcher based in London. Recent projects include How We Behave with If I Can’t Dance, Amsterdam, exploring questions of life practice and politics through filmed interviews conducted in cities including London, Sao Paulo, Mumbai and Los Angeles. Other recent curatorial projects include Practice International at Iniva, London, Iaspis, Sweden, Casco, Holland (upcoming publication 2016); and Keywords at Tate Liverpool; and the research collaborations Practice International and Tagore, Pedagogy and Contemporary Visual Cultures, which address questions of the transnational through art. Watson has also developed several ambitious projects on textiles and textile histories in relation to contemporary art. Watson was the Senior Curator at the Institute of International Visual Arts, London (2010–2014), Curator at the Museum of Contemporary Art, Antwerp (2006–2010) and Curator of Visual Arts at Project, Dublin (2001–2006).

Luca Frei, born 1976 in Lugano, Switzerland, lives and works in Malmö, Sweden. His work, which includes a wide range of media such as drawing, collage, painting, installation, performance, video, and photography, often develops in response to a specific context in the form of architectural interventions, narrative environments or exhibition structures that invite public participation and dialogue. His consistent thematic preoccupations encompass the measurement of time, the relationship between the body and architecture, as well as the juxtaposition of private and public spaces. Luca is Associate Professor of Basic Studies at the School of Visual Arts and the Royal Danish Academy of Fine Arts in Copenhagen, Denmark. Among others, Frei has had solo shows at Barbara Wien, Berlin; Kunsthaus Glarus; the Bonner Kunstverein; and the Lunds Konsthall along with participation in numerous biennials such as the Cairo Biennial; the Prague Biennial; the Istanbul Biennial; and exhibitions at the Edinburgh City Art Centre; Van Abbemuseum in Eindhoven; Centre Pompidou in Paris; and Moderna Museet in Stockholm. Recent exhibitions include Malmö Konsthall; Azkuna Zentroa Bilbao; Tate Liverpool; MHKA, Antwerp; and Nottingham Contemporary. For Corresponding With Luca will conceive a ‘representation’ or artist’s impression of the Bauhaus-related exhibition produced by Renshichiro Kawakita in collaboration with Takehiko Mizutani at the Tokyo Academy of Arts in 1931. This new work will include a sculptural installation with photographic documentation and a sound element. Frei is also developing the design of exhibition furniture for this chapter.