Ενημερωτική Ημερίδα: Παράκτιες Αναπτύξεις και Βιώσιμα Προϊόντα Κατασκευής

Παράκτιες Αναπτύξεις

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας, διοργανώνει στις 24 Νοεμβρίου 2023, στον Πολυδύναμο Πολύχωρο Λάρνακας μεταξύ των ωρών 10.00 έως 13.00 ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Παράκτιες Αναπτύξεις και Βιώσιμα Προϊόντα Κατασκευής”. Ομιλητές στο εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι ο Καθηγητής, Δημήτριος Μέλισσας και ο Περιβαλλοντικός Μηχανικός, Φάνος Χατζηκυριάκου.

Η Ημερίδα αφορά, τόσο τις πολεοδομικές αρχές, όσο και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα καθώς εξηγεί που και πως πρέπει να κτίζουμε, όταν αφορά περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, Δηλαδή ποια είναι τα βιώσιμα υλικά και πως αυτά εντοπίζονται και αξιοποιούνται. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και ανοικτό προς το κοινό.

Δήλωση Συμμετοχής: εδώ

 

 

Ο Δημήτριος Μελισσάς – Καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου – θα αναπτύξει το θέμα “Παράκτιες αναπτύξεις και προστατευόμενες περιοχές: η αρμονική συμβίωσή τους στην Κύπρο». Συγκεκριμένα θα αναπτύξει πως η αειφόρος διαχείριση παράκτιων περιοχών προϋποθέτει έναν σχεδιασμό των χρήσεων γης. Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να εγγυάται την αρμονική ισορροπία μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων που συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Πολιτείας, όπως ο τουρισμός η αναψυχή και η κατοικία και συνάμα τη διατήρηση των βασικών αρχών της ΕΕ που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας σειράς στόχων για τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του ευπαθούς οικοσυστήματος του παράκτιου χώρου.

Ο Δημήτριος Μέλισσας είναι Δικηγόρος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με ειδίκευση στο Δίκαιο Πολεοδομίας, Δίκαιο Χωροταξίας και Δίκαιο Περιβάλλοντος. Διδάσκει στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Τεχνολογίας για Τεχνικά Έργα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και διευθυντής της «Σειράς: Δημοσιεύματα Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π.» του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα. Έχει συγγράψει και έχει επιμεληθεί σειρά μελετών και άρθρων.

Ο Φάνος Χατζηκυριάκου – Περιβαλλοντικός Μηχανικός – θα αναπτύξει το θέμα “Βιώσιμα Προϊόντα Κατασκευής Μεγάλων Αναπτύξεων με Ψηφιοποιημένα Περιβαλλοντικά και Υγειονομικά Δεδομένα”. Θα παρουσιάσει τα ευρωπαϊκά σχέδια και κανονισμούς που είναι σε εξέλιξη και σχετίζονται με βιώσιμα προϊόντα κατασκευής, εξηγώντας πως οι εμπλεκόμενοι στον χώρο (Αρχιτέκτονες, ανάδοχοι κ.α.) μπορούν να ξεκινήσουν να θέτουν στόχους για να είναι συμβατοί με τέτοιες κλιματικές στρατηγικές. Θα εμβαθύνει στο πώς οι στόχοι αυτοί μπορούν να διακριθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τέλος, θα παρουσιάσει τη λύση που προτείνει η 2050 Materials και θα εξηγήσει πώς λειτουργεί. Η 2050 Materials παρέχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων βιώσιμων προϊόντων κατασκευής με ψηφιοποιημένα περιβαλλοντικά και υγειονομικά δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στους Αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν και καθορίζουν τα προϊόντα τους με βάση την επείγουσα κλιματική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα από το αρχικό στάδιο. Η λύση λειτουργεί, τόσο αυτόνομα, όσο και ως ένταξη με άλλα εργαλεία (π.χ. λογισμικό BIM). Μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να αυξήσει την ευθυγράμμιση με συγκεκριμένους στόχους. Επιπλέον, είναι η πρώτη πλατφόρμα που προχωρά πέρα από τον άνθρακα, παρατηρώντας την κυκλικότητα μετρήσεων των κτιρίων, καθώς και μερικές πτυχές υγείας (π.χ. ατμοσφαιρικές εκπομπές υψηλής πυκνότητας κ.λπ.).

Ο Φάνος Χατζηκυριάκου είναι απόφοιτος των τεχνικών πανεπιστημίων της Ελβετίας (EPFL, ETH Zurich). Διευθύνει την 2050 Materials, μια τεχνολογική εταιρεία που προσφέρει μια βιβλιοθήκη βιώσιμων υλικών και εργαλείων για τον κλάδο του σχεδιασμού και της κατασκευής παγκοσμίως. Στο παρελθόν, ηγήθηκε μιας παγκόσμιας ομάδας ερευνητών για το κλίμα που συμβούλευαν επενδυτές ακινήτων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τους επενδυτικός συνδυασμούς τους, καθώς και τον τρόπο ευθυγράμμισης των επενδυτικών τους στρατηγικών με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.