Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

_IES9724

Αρχιτέκτονες: Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Παναγή

 

Το έργο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων με τις υλοποιημένες παρεμβάσεις, αλλά και μελλοντικές εισηγήσεις της πρότασης, προσπαθεί να δημιουργήσει το πολεοδομικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθούσε στην επανένωση των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων εντός της σύγχρονης πόλης, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της Πάφου. Μία σημαντική παρέμβαση του έργο είναι η πεζογέφυρα μήκους τριακοσίων ογδόντα μέτρων η οποία έχει ως αφετηρία την πλατεία που δημιουργείται δυτικά της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, και η οποία σε ανεβάζει ανεπαίσθητα στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Φάμπρικας ανατολικά της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου.

Η χαμηλή αφετηρία της γέφυρας η οποία γειτνιάζει με την εξόδου από τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο των μωσαϊκών επιτρέπει στους επισκέπτες να συνεχίσουν την περιδιάβαση τους ανεπαίσθητα διασταυρώνοντας την λεωφόρο Αποστόλου Παύλου προς τους Αρχαιολογικούς χώρους της Φάμπρικας και του Ψαροχωρίου. Η αφετηρία και πορεία της γέφυρας προς τα πάνω η οποία αρχικά συντρέχει παράλληλα με την οδού Αγίου Λαμπριανού ενεργοποιεί την συγκεκριμένη οδό η οποία μετατράπηκε σε μια αμήχανη αδιέξοδο μετά και την διακοπή της με την ευθυγράμμιση της όδευσης προς την Κάτω Πάφο.

Η πλατεία η οποία δημιουργείται απέναντι από τα λατομία και τον λόφο της Φάμπρικας αναδεικνύει την σημαντικότητα του χώρου ως σημείο μετάβασης από τους Αρχαιολογικούς χώρους στα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κυκλική διαδρομή της γέφυρας η οποία ακολουθεί την δική της περιστασιακή πορεία σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου, διαγράφη και περικλείει την ευρύτερη Αρχαιολογική περιοχή του λόφο της Φάμπρικάς προτού αυτή διαιρεθεί με την διέλευση του δρόμου.

Η συνέχεια της πορείας μετά και την αφετηρία στο ύψος του λόφου της Φάμπρικας, η οποία συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση αλλά δεν έχει υλοποιηθεί στο παρών στάδιο λόγο ανασκαφών, σκοπό έχει να οδηγήσει τον επισκέπτη προς την οδό Αγίας Κυριακής η οποία ως κεντρικός δρόμος του Ψαροχωρίου περιβάλλεται από Αρχαιολογικά μνημεία. Ένας σημαντικός ιστορικός χώρος ο οποίος, αν και βρίσκεται στο κέντρο πόλης, δύσκολα τον ανακαλύπτεις.

Ανατολικά της οδού Αγίας Κυριακής, σε ένα ‘κενό’ χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται περιστασιακά μόνο ως χώρος στάθμευσης, δημιουργείται ένας πλατειακός χώρος ο οποίος έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς και σύναξης τόσο για το Ψαροχώρι όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ενδυναμώνεται η σχέση με την οδό Αγίας Κυριακής και δημιουργούνται η/και προεκτείνονται τα διάφορα υφιστάμενα μονοπάτια και δρόμοι περιμετρικά του χώρου ώστε να καταλήγουν στην προτεινόμενη πλατεία αναβαθμίζοντας την σε χώρο συνεύρεσης. Εισάγονται χώροι ψυχαγωγίας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών οι οποίοι χωροθετούνται στρατηγικά ώστε να ενεργοποιείται στο μέγιστο η πλατεία.