Κάρτα Ασφάλειας “Safe Pass”

safepassLOGO

Κοινή Δήλωση Πολιτικής για την Εκπαίδευση όλων των Εργαζομένων στον Τομέα των Κατασκευών σε Θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Όραμα "Μηδέν Ατυχήματα" - Κάρτα Ασφάλειας (Safe Pass)
Δωρεάν Προγράμματα Εκπαίδευσης διάρκειας 6 ωρών

Στις 14.05.2024 υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Πολιτικής για την εφαρμογή της Κάρτας Ασφάλειας “Safe Pass” στον κατασκευαστικό τομέα, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις Εργοδοτικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ), το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (ΣΕΕΕ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Η Δήλωση αυτή, αποτελεί δέσμευση για τη βασική εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού και έκδοση Κάρτας Ασφάλειας “Safe Pass”. Η χρονική διάρκεια ισχύος της Κάρτας Ασφαλείας “Safe Pass” θα είναι 5 έτη και ακολούθως θα απαιτείται επανεκπαίδευση για ανανέωση της ισχύος της.

Η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών – εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας και μείωση των ατυχημάτων. Για τον σκοπό αυτό και στο πλαίσιο του οράματος “Μηδέν Ατυχήματα” που αποτελεί στόχο της Στρατηγικής της Κύπρου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, κάτω από τον 6ο βασικό άξονα για την “Προώθηση της πρόληψης και καλλιέργεια κουλτούρας Ασφάλειας και Υγείας”, υλοποιείται έργο της ΑνΑΔ για τη βασική εκπαίδευση για θέματα ασφάλειας και υγείας διάρκειας 6 ωρών, 15.000 προσώπων που εισέρχονται για εργασία σε εργοτάξιο, περιλαμβανομένων Αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, εργοδηγών, εποπτικού προσωπικού, εξειδικευμένων τεχνιτών και εργατοτεχνικού προσωπικού. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν και αφορούν:

  • Βασική εκπαίδευση στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασίας,
  • Προσφέρονται σε δύο επίπεδα για: Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, Εργατοτεχνίτες
  • Απευθύνονται σε όλους τους επαγγελματίες στον κατασκευαστικό τομέα: Εργοδοτούμενους, Αυτοεργοδοτούμενους,
    Δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δημοτικές Αρχές, ΕΟΑ, ΑΗΚ, CYTA), Ανέργους.
  • Υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας της επιχείρησης, του οργανισμού, της υπηρεσίας

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί όλους τους επαγγελματίες στον κατασκευαστικό τομέα να συμμετάσχουν στα εν λόγω προγράμματα και όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους παροτρύνοντας τα να συμμετάσχουν.

  • Έντυπο με σχετικές πληροφορίες.
  • Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ΑνΑΔ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της σχετική ανακοίνωση.