el
el

Κατοικία Πρόδρομου και Ντέσης

Αρχιτέκτονας: Ανδρέας Βάρδας

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2015

Το έργο βρίσκεται σε βουνοπλαγιά, συνεπώς το οικοπέδο έχει μεγάλη διαφορά υψομέτρου, πέφτοντας απότομα από το επίπεδο του δρόμου. Η κεντρική ιδέα είναι η διαμόρφωση των χώρων σε επίπεδα με τρόπο ώστε να εκμεταλλεύονται τη μορφή του οικοπέδου για πρόσβαση, θέα προστασία και ιδιωτικότητα. Η πρόσβαση και στάθμευση αυτοκινήτων βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου. Η κατοικία ξετυλίγεται προς τα κάτω σε τρία επίπεδα, με τους χώρους να γίνονται πιο ιδιωτικοί προς τα κάτω.

Οι χώροι σαλονιού, κουζίνας και τραπεζαρίας έχουν πρόσβαση σε βεράντα και πισίνα, τα οποία προεκτείνονται προς τον γκρεμό, ανοίγοντας τους χώρους στη θέα προς τον ορίζοντα και τη θάλασσα. Δευτερεύοντες λειτουργίες όπως, αποθήκες και μπάνια βρίσκονται στο εσωτερικό της κάτοψης του κάθε ορόφου.

Οι όγκοι του κάθε επιπέδου, του χώρου στάθμευσης, της πισίνας και των βεραντών διαρθώνονται καθαρά από κάτω, ενώ από τον δρόμο προς την κατοικία διατηρεί διακριτική παρουσία ενός μόνο επιπέδου. Ο χώρος στάθμευσης αν και καλυμμένος ανοιχτός χώρος, περιβάλλεται με κάθες ξύλινες περσιάνες για σκίαση.

Κοιτάζοντας την κατοικία από κάτω, η δραματική μορφή γίνεται ακόμη πιο επιβλητική από την εκτενής χρήση εμφανές μπετόν, τόσο στους τοίχους αντιστήριξης, όσο και σε στοιχεία της κύριας οικοδομής. Οι μεγάλοι όγκοι μπετόν δίνουν μια αντιφατική εντύπωση, συνδιάζοντας το βάρος του μπετόν που φαίνονται να αιωρούνται από την πλαγιά του βουνού.