Κατοικία WELL 58

IMG_0189

EKKY STUDIO ARCHITECTS – Ελίνα Κρητικού

Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2022 – Έργο Νέου Αρχιτέκτονα

Βασική φιλοσοφία της μελέτης σε αυτό το έργο, είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων με γνώμονα όλες τις παραμέτρους και με επίκεντρο τις ανάγκες των χρηστών του. Οι συνθήκες επιτρέπουν να μελετηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα συνηθισμένα πλαίσια, όσον αφορά τον τρόπο που διαμορφώνονται οι χώροι της ‘’κατοικίας’’. Το συγκεκριμένο έργο, βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή που σκοπός μας ήταν, να παραμείνει ανέπαφη. Το τεμάχιο είχε υψομετρικές που ώθησαν για μια εναλλακτική σε σύνθεση λύση. Απαντώντας και σ’ αυτή την πρόκληση, ενσωματώνοντας τις ιδιομορφίες του περιβάλλοντος στο σχεδιασμό του έργου, μετατρέποντας τις πιθανές δυσκολίες σε πλεονεκτήματα.

Έτσι προτείνονται δύο πανομοιότυποι όγκοι, οι οποίοι τοποθετούνται ο ένας απέναντι στον άλλο σε αντικατοπτρισμό και ενώθηκαν με μια εκσκαφή στο χαμηλότερο επίπεδο, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το κτίριο κόπηκε στη μέση. Οι δύο όγκοι ενώνονται μεταξύ τους με μια γυάλινη κλειστή γέφυρα πάνω από την εκσκαφή. Ο ένας όγκος φιλοξενεί την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι. Πάνω από την τραπεζαρία στο μεσοπάτωμα, ένα γραφείο με ανοικτή διάταξη και επικοινωνία με τους κάτω χώρους. Στον δεύτερο όγκο, στο ισόγειο φιλοξενείται το κυρίως υπνοδωμάτιο κι ένα στούντιο τέχνης και στο πιο πάνω επίπεδο, δύο υπνοδωμάτια σουίτες κι ένα μικρό πλυσταριό.

Ο υπαίθριος χώρος δίπλα από την πισίνα έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό, ενώ είναι αυτόνομος με μπάρμπεκιου, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Ενδιαφέρων στοιχείο αποτελεί η εξωτερική μεταλλική κατασκευή που προεκτείνει οπτικά τους όγκους δίνοντας την αίσθηση ενός μακρύτερου κτιρίου. Με σκοπό να πρασινίσει και να ενταχθεί στο τοπίο με το πέρασμα του χρόνου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, τα διαφορετικά επίπεδα έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσουν τις διαφορετικές χρήσεις των χώρων.

Τα υλικά περιορίζονται κυρίως στο μπετόν, στο μέταλλο και στο γυαλί συμπληρώνοντας την απλότητα του σχεδιασμού. Όπου επιτυγχάνεται η χρήση του φυσικού φωτισμού και της σχέση με τον περιβάλλον χώρο. Στους εσωτερικούς χώρους, μέσα από τομές που δημιουργούν ανοίγματα στους τοίχους και την οροφή των δύο όγκων προσφέροντας άπλετο φως και εκπληκτική θέα. Τελευταίο αλλά βασικότερο στοιχείο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η μελέτη του εξωτερικού χώρου και η δημιουργία ανθώνων σε στρατηγικά σημεία με απώτερο σκοπό, το έργο να αλλάζει και να προσαρμόζεται με βάση το φυσικό περιβάλλον. Τα αναρριχητικά φυτά, τα οποία αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή μεταμορφώνουν το κτήριο και ολοκληρώνουν την πρόταση δίνοντας ένα θεατρικό ύφος στο έργο.