Η Κωνσταντίνα Χρυσοστόμου είναι Κοινωνική Αρχιτεκτόνισσα και Placemaker με Πτυχίο στην Αρχιτεκτονική από το Πολυτεχνείο Κρήτης, και Μεταπτυχιακό στο International Cooperation on Sustainable Emergency Architecture από το International University of Catalonia. Τα τελευταία 8 χρόνια ζει και εργάζεταιι στην Ισπανία, όπου με την ομάδα της, την *estel coop, προτείνουν αστικές στρατηγικές για τη βελτίωση του οικότοπου των ανθρώπων, επιδιώκοντας τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες προβληματισμού, μετασχηματισμού ή σχεδιασμού του δημόσιου χώρου.
H Κωνσταντίνα έχει την πεποίθηση ότι μια ισχυρή κουλτούρα “κοινότητας” μπορεί να επηρεάσει τη ρητορική της μνήμης και να χρησιμοποιηθεί για να «θεραπεύσει» τον αστικό χώρο. Της αρέσει να σκέφτεται δημιουργικές μεθοδολογίες που κάνουν τους ανθρώπους να συνομιλούν μεταξύ τους, καταλήγοντας σε έναν διάλογο γνώσης μέσω δράσεων που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών και εμπνέουν τον εκδημοκρατισμό του αστικού χώρου.
Βασική τυπολογία έργων την οποία δουλεύει είναι η συμμετοχική διαδικασία για τον ορισμό της χρήσης των δημόσιων χώρων και κτηρίων και του τρόπου σχεδιασμού και διαχείρισής τους, μέσα από τη διερεύνηση της οπτικής των παιδιών, του φύλου, της διαπολιτισμικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας. Έχει εργαστεί σε σημαντικά έργα στην Ισπανία και Ευρώπη για τον φυσικό και κοινωνικό μετασχηματισμό όπως:
- Συμμετοχικός Σχεδιασμός για την Πλατεία Πανίκκου Δημητρίου (Λεμεσός) – φιναλιστ στα βραβεία New European Bauhaus 2023
- Les Rambles (Barcelona)
- Les Superilles (Barcelona)
- Montornes Nord, community park (Montornes) – * Έργο βραβευμένο με το AJAC AWARD στην κατηγορία Συμμετοχικών Διαδικασιών, κατά τη διάρκεια των ΒΡΑΒΕΙΩΝ AJAC XII για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διετία 2018-2020.
- Placemaking 4 Inclusion (European Project)
- DiverCity: Youth for a Gender Equal City (European Project)