Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2019 – Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2019

 

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής:

Κατηγορία Α – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
 • Tο Σπίτι Κήπος στην πόλη
  Αρχιτέκτονας: Χρίστος Παύλου
 • ΣΜΑΛΤΟ οδοντιατρική κλινική
  Αρχιτέκτονας: Γιώργος Χατζηχρίστου

Κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Κτήριο δημόσιας /συλλογικής χρήσης ενταγμένο σε αστικό περιβάλλον»
 • Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου
  Αρχιτέκτονες: Simpraxis Architects – Μάριος Χριστοδουλίδης & Χρίστος Χριστοδούλου
 • Μνεία στην Κατηγορία Α
  Αίθουσα Επιβατών Νέο Λιμάνι Λεμεσού
  Irwin Kritioti Architecture

Κατηγορία Β – Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων

Δεν απονέμεται βραβείο


Τα Κρατικά Βραβεία απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε τρία χρόνια. Bασικός στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής. Τα Βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες μεμονωμένες οικοδομές ή συμπλέγματα οικοδομών που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξάρτητα μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής. Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς το σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στο σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον).

Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους: Ρένα Σακελλαρίδου, Πρόεδρο και Κυριάκο Κούνδουρο, Μιχάλη Παπαγεωργίου, Νίκο Παττίχη, Χάρη Χατζηβασιλείου, Χάρη Χριστοδούλου και Ιωάννη Αγησιλάου, Μέλη.

Η Τελετή Βράβευσης και η έκθεση με τα βραβευμένα και άλλα αξιόλογα έργα θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.