Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ |
Δ. ΚΥΘΡΕΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, K.P.F. INTERNATIONAL PLC |
Το γήπεδο είναι ένας λόφος που κοιτάζει προς την πλατεία με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η δημόσια πλατεία εκτείνεται από το μνημείο μέχρι τον λόφο. Ο χώρος υποδοχής είναι μία αγορά, ένας χώρος συνάθροισης και ανταλλαγής απόψεων. Καρδιά του κτηρίου είναι η αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής, τοποθετημένη στον ίδιο άξονα με την πλατεία, μεταξύ κοινόχρηστων και διοικητικών χώρων, αλλά και μεταξύ γραφείων διοικητικών λειτουργών και βουλευτών, τα οποία περιτριγυρίζουν τον κήπο της Βουλής.
B’ ΒΡΑΒΕΙΟ |
Ζήνων Σιερεπεκλής, Μάριος Οικονομίδης |
Η επιλογή των κύριων συνθετικών παραμέτρων της πρότασης στηρίζεται στη σύγχρονη αντίληψη περί δημοκρατίας, που προσδιορίζεται από την αναγκαιότητα για διαφάνεια, συμμετοχή και διάλογο. Όλοι οι χώροι στους οποίους συντελούνται βουλευτικές διεργασίες χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. Η διαφάνεια αυτή, εκτός του ότι τους επιτρέπει να προβάλλονται ελεύθερα, δημιουργεί ταυτόχρονα και τις απαραίτητες χωρικές προϋποθέσεις για διάλογο και συμμετοχή. Η αντίληψη που ορίζει το δημόσιο κτήριο ως “δοχείο ζωής” υπήρξε καθοριστική για όλες τις βασικές συνθετικές επιλογές. Αρχιτεκτονικές συντεταγμένες που επαληθεύουν τις ανωτέρω θεωρητικές προϋποθέσεις είναι:
- Η ελεύθερη κάτοψη – τομή και στα τρία επίπεδα που φιλοξενούν τις κύριες δραστηριότητες της Βουλής (ολομέλεια, κοινοβουλευτικές επιτροπές, βιβλιοθήκη)
- η διαμπερατότητα σε σχέση με το υπόλοιπο κτήριο και το περιβάλλον
- και κυρίως το ανθρωποκεντρικό της όλης ιδέας.
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ |
ΒΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΙΔΗΣ |
Βασική προϋπόθεση ήταν η αναζήτηση ενός γλωσσολογίου που να πηγάζει από τα δεδομένα της κυπριακής λαϊκής αρχιτεκτονικής και να μεταφράζεται σε ένα σύγχρονο λεξιλόγιο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κτηριολογικού προγράμματος. Μια άλλη παράμετρος, βασική για τον σχεδιασμό, υπήρξε η θεωρία ότι, τα μεγάλα δημόσια κτήρια πρέπει να έχουν έντονη γεωμετρία και να αποτελούν σημεία αναφοράς, τόσο για λόγους παραστάσεως όσο και για λόγους αστικοποιήσεως του περιβάλλοντος χώρου. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση έγιναν με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω παραμέτροι για την κατασκευή και οριοθέτηση του μελλοντικού πλατειακού χώρου του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Έτσι, η κύρια όψη του κτηρίου λειτουργεί σαν φόντο για την πλατεία, με τον ανάλογο συμβολισμό. Εσωτερικά, η πολυπλοκότητα των σχέσεων των διαφόρων τμημάτων αντιμετωπίστηκε με μια απλή γεωμετρική ιδέα, προτείνοντας έναν κεντρικό χώρο – διακλαδωτή των εσωτερικών λειτουργιών. Συγχρόνως, προκύπτει μια εσωτερική καλυμμένη πλατεία, σε αντίθεση με τη μελλοντική ακάλυπτη εξωτερική πλατεία του μνημείου. Το σύνολο του κτηρίου αποτελείται από πέντε βασικούς κορμούς. Τέσσερις περιμετρικές πτέρυγες σε κάθε επίπεδο και στο κέντρο η αίθουσα του κοινοβουλίου με όλες τις παρεμφερείς λειτουργίες.