Modern Architectural Heritage of the Mediterranean: Common Grounds – Parallel Stories

umar_oxylithos-featured-2-qm99jh9k9uh8cjo91id72b5nh5pmzm7i365d2yi5p4

Η Ένωση Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR – Union of Mediterranean Architects – Architectes de la Méditerranée) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολ Κρήτης / School of Architecture ΤU Crete), το Ερευνητικό Εργαστήριο CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (arch.uoi) και το Ελληνικό Τμήμα της UIA (UIA Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων), διοργανώνουν το Συνέδριο: “Modern Architectural Heritage of the Mediterranean: Common Grounds – Parallel Stories“. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 12-13 Οκτωβρίου 2024. 

Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από 14 χώρες της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής, θα παρουσιάσουν περισσότερες από 60 εργασίες και θα συζητήσουν τη μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μεσογείου, την ιστορία της, τις κοινές και παράλληλες ιστορίες που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την αρχιτεκτονική της περιοχής και όχι μόνο. Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει σύγχρονες και νέες αναγνώσεις επί του θέματος αλλά και να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Οι διοργανωτές έχουν την τιμή να φιλοξενούν δύο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, τον καθ. Michelangelo Sabatino και καθ. Jean-Francois Lejeune, οι οποίοι θα δώσουν τις κεντρικές διαλέξεις τους το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου. Οι καθηγητές Sabatino και Lejeune είναι επιμελητές του βιβλίου Modern Architecture and the Mediterranean Vernacular Dialogues and Contested Identities, Routledge, 2010 και συγγραφείς πολλών άλλων βιβλίων και δημοσιεύσεων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της 30ης επετείου από την ίδρυση της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR) με τη Διακύρηξη του Ραμπάτ στο Μαρόκο, στις 15 Ιανουαρίου 1994 και την ιδρυτική Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουλίου 1994 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 40χρόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και των 20χρόνων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του.