Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης ∙ BRAU5

BRAU5

Το Διεθνές Κέντρο για τη Συντήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, CICOP (Centro Internazionale per la Conservazione del Patrimonio) με έδρα τη Φλωρεντία της Ιταλίας, διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2011 τη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης στη Φλωρεντία με θέμα “Permanent maintenance of the small historical centers”. Στόχος της BRAU είναι να αναπτύξει το διάλογο μεταξύ επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της συντήρησης και αναβάθμισης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς διαμέσου ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου και δραστηριοτήτων, όπως διοργάνωση ημερίδων και έκθεση έργων αποκατάστασης με σκοπό την προβολή της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους των συμμετεχόντων χωρών.

Το Κυπριακό ICOMOS έχει αναλάβει την διοργάνωση συμμετοχής της Κύπρου στην BRAU5, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί έκθεση από 16 έως 29 Απρίλιου 2021 στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία. Επιπλέον, στις 17-18 Απριλίου 2021 αναμένεται να διεξαχθεί διήμερο συνέδριο με θέμα “The Charme of the decay – Η γοητεία της αποσύνθεσης”.

Η Έκθεση και το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από: Κυπριακό ICOMOS με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, ΤΕΠΑΚ, Δήμο Λευκωσίας, ΕΤΕΚ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου, ΟΣΕΟΚ, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η Έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες / πόλεις που συμμετέχουν με έργα, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και πλείστες άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως ημερίδες και πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα. Στην Έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο αναμένεται να παρουσιαστούν έργα Κυπρίων συμμετεχόντων, καθώς επίσης και έργα όλων των συμμετεχόντων που εκπροσωπούν τις χώρες / πόλεις που πρόκειται να λάβουν μέρος στην Μπιενάλε BRAU5. Σημειωτέον δε, τα εν λόγω έργα, θα εκτίθενται παράλληλα και σε όλες τις άλλες χώρες / πόλεις που συμμετέχουν στην Μπιενάλε. Εκτός από την Κύπρο και την Ιταλία μέχρι στιγμής, συμμετέχει η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βραζιλία.

Στο Συνέδριο / Έκθεση υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής είτε μέσω εισήγησης σχετικής προς τις θεματικές της BRAU5, είτε μέσω παρουσίασης τριών πανέλων Α1 σχετικής εργασίας, είτε μέσω συνδυασμού των παραπάνω. Επιπλέον, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλοι ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που οργανώνεται στα πλαίσια του Συνεδρίου.

Οι θεματικές ενότητες της BRAU5 παραμένουν οι ίδιες όπως και στις προηγούμενες Μπιενάλε και είναι οι εξής:

  1. Permanent Maintenance of small historic towns
  2. Restoration of Monumental Complexes
  3. Strategies for the reappropriation of abandoned building located in urban and extra-urban, industrial archaeology
  4. Interventions on the modern architectural heritage

Οι θεματικές καταπιάνονται με θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της συντήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και απευθύνονται σε όλα τα είδη των επαγγελματιών του χώρου αυτού. Η εγγραφή και το κόστος συμμετοχής στο Συνέδριο / Έκθεση, καθώς επίσης και η υποβολή εργασιών προς κρίση θα γίνονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου που διοργανώνεται από την CICOP Ιταλίας (Centro Internazionale per la Conservazione del Patrimonio Architettonico): https://www.cicop.it/brau/en/brau-submission-instructions/ σύμφωνα με τις οδηγίες και το σχετικό υπόδειγμα υποβολής εργασιών. Στην άνω ιστοσελίδα, παρέχονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης μίας εισήγησης – εργασίας ή ενός πανέλου στην Έκθεση, αλλά και περαιτέρω πληροφορίες για την BRAU5, ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τις προδιαγραφές του φοιτητικού διαγωνισμού.

Το τέλος εγγραφής – συμμετοχής στο Συνέδριο ορίζεται σε €80. Τα έσοδα του Συνεδρίου προορίζονται να καλύψουν κυρίως τα έξοδα για την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου καθώς και λοιπά λογιστικά και τεχνικά έξοδα του CICOP που συντονίζει όλες τις εκδηλώσεις. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι αποκλειστικά και μόνο η Αγγλική και δεν θα υπάρχει μετάφραση.

Οι ενδιαφερόμενοι εισηγητές πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά περίληψη της εισήγησής τους μέχρι τις 10.2.2021 και το πλήρες κείμενο αυτής μέχρι τις 28.2.2021 στον επίσημο ιστότοπο του Συνεδρίου.

Εκτός αυτού, οι επιθυμούντες να συμμετάσχουν με εισήγηση στο Συνέδριο παρακαλούνται επιπλέον να αποστείλουν τον τίτλο και δύο περιλήψεις της εισήγησής τους (έως 1 σελίδα) σε Ελληνικά και Αγγλικά (σε .doc, .docx ή .pdf format) στην ηλεκτρονική διεύθυνση president@icomos.org.cy και pissur@cytanet.com.cy το αργότερο μέχρι τις 29.01.2021, προς διευκόλυνση του καλύτερου συντονισμού εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής. Η περίληψη δεν θα πρέπει στην κάθε γλώσσα να ξεπερνά τις 350 λέξεις.