Κατηγορία Α’ Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
irwinkritioti architecture
Richard Dickon Irwin & Margarita Kritioti
Στην καρδιά της μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης της Λευκωσίας, το νέο Δημαρχείο λειτουργεί ως διαφανής διεπαφή μεταξύ του δημόσιου και αστικού χώρου. Προάγοντας τη συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων, το κτήριο βρίσκεται ανάμεσα στα αρχαιολογικά κατάλοιπα που φέρουν την ιστορία της διαιρεμένης πόλης. Ένα λαμπερό “μαγικό φανάρι” τη νύχτα, αποτελεί το επίκεντρο της αναγέννησης της περιοχής δίπλα στην πράσινη γραμμή.
Το έργο ξεκίνησε με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 1996 από τον Δήμο Λευκωσίας και είχε ως στόχο να συγκεντρώσει τα διάσπαρτα τμήματα σε ένα κεντρικό κτήριο. Αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν αρχαιότητες που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού, γεγονός που οδήγησε σε μια εκτεταμένη διαδικασία επανασχεδιασμού.
Ως Αρχιτέκτονες που κερδίσαμε τον διαγωνισμό, επιδιώξαμε να ενσωματώσουμε τις αρχαιότητες, να αναπτύξουμε παθητικές στρατηγικές για το ζεστό και ξηρό κλίμα και να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό δημόσιο κτήριο που σέβεται το ιστορικό πλαίσιο, εξερευνώντας παράλληλα μια σύγχρονη αισθητική.
Η διαίρεση του προγράμματος σε ξεχωριστά κτήρια επέτρεψε την ενσωμάτωση των αρχαιοτήτων και έλυσε τα προβλήματα θεμελίωσης. Οι δημόσιοι χώροι που δημιουργήθηκαν ανάμεσα τους επέτρεψαν τη δημιουργία ενός διαπερατού συγκροτήματος, μέσω του οποίου, μπορούν να περνούν οι πεζοί. Τα κτήρια παρέχουν απαραίτητη σκιά στις 3 πλευρές της αίθουσας και δημιουργούν έναν εξωτερικό χώρο κατάλληλο για υπαίθριες εκδηλώσεις. Γέφυρες και σκάλες τα συνδέουν στα ανώτερα επίπεδα, ζωντανεύοντας τους αστικούς χώρους, καθώς οι άνθρωποι κινούνται ανάμεσα τους. Στο υψηλότερο επίπεδο, πάνω από μια αίθουσα ανοιχτή προς τον ουρανό, ένας πανοραμικός διάδρομος προσφέρει θέα 360 μοιρών, πάνω από την πόλη και το νησί.
Η κεντρική αίθουσα συνδέεται άμεσα με τις αρχαιότητες και την πόλη, μέσω ψηλών γυάλινων τοίχων. Το μεγάλο πλεκτό ξύλινο καλάθι στο εσωτερικό παραπέμπει στην υπαίθρια λαϊκή αγορά που υπήρχε παλαιότερα στον χώρο. Παρέχοντας τον απαιτούμενο ακουστικό σχεδιασμό, φιλτράρει επίσης το εισερχόμενο φώς και δημιουργεί μια περιμετρική ζώνη εξαερισμού που απορροφά τη θερμότητα που εισέρχεται. Φυσικά δροσερός αέρας εισέρχεται στη ζώνη αυτή σε χαμηλό επίπεδο και εξέρχεται από ψηλά, μέσω αεραγωγών στην οροφή, συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας. Το GSHP, το μικροεκτυπωμένο γυαλί υψηλής τεχνολογίας και η εποχιακή σκίαση στο νότιο τμήμα συνδράμουν στις παθητικές στρατηγικές του υβριδικού αυτού κτηρίου.
Αντίθετα, περιμετρικά κτήρια γραφείων μεγιστοποιούν τη χρήση της εκτεθειμένης θερμικής μάζας για να απορροφούν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία αποβάλλεται με φυσικό αερισμό τη νύχτα. Μια βαθιά αεριζόμενη πρόσοψη προς το νότο και ένα λεπτό υαλοπέτασμα προς το βορρά σέβονται τους διαφορετικούς προσανατολισμούς. Ειδικά σχεδιασμένα κεραμικά προφίλ μειώνουν την κλίμακα του κτηρίου σε ένα πιο ανθρώπινο και οικείο επίπεδο, ενώ παράλληλα ζωντανεύουν την πρόσοψη, καθώς περνά ο ήλιος.
Η ανάλυση μετά την κατοίκηση έδειξε μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης έως και 60% ως αποτέλεσμα του συνδυασμού βιώσιμων ενεργειακών στρατητικών.
Ολικό ποσό έργου: €11.440.741
Cleint: Nicosia Municipality
Designers Fact Sheet
Architects: irwinkritioti architecture
Architectural Design: Richard Dickon Irwin & Margarita Kritioti
Consultants:
Building Physics: Flourentzos Flourentzou. Estia
Lighting Design: Dakis Sevastidou. Archtube
Structural Engineering: George Dimitriades EPS
E/M \Engineering Kyriakos Zinieris, Nicholas Zacholoulos, Angelos Alexiou. Meltec
Model maker: Tony Maslic
Acoustics: Christos Georgiou, Dimos Ioakim. CyAcoustics
Photography:
George Rahmatoulin & Ioanna Sinclair. Kickstart Productions Ltd