el
el

Πεζογέφυρα CYTA

Αρχιτέκτονας: Μαργαρίτα Δανού

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2015

Η Πεζογέφυρα CYTA αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του Αθλητικού Πάρκου στο παλαιό ΓΣΟ προς τη θάλασσα, συνδέοντας το Πάρκο με τον Παραλιακό Πεζόδρομο και γενικά με την Ακτή Ολυμπίων. Συνδέει γραμμικά και ενοποιεί τα δύο έργα αλλά επίσης, δημιουργεί νέους χώρους που προσφέρουν νέες εμπειρίες σε σχέση με την πόλη, το δρόμο, τον παραλιακό πεζόδρομο, τον ποδηλατόδρομο, την παραλία και τη θάλασσα.

Η Πεζογέφυρα κατασκευάστηκε στο ανατολικό σημείο της υφιστάμενης υπέργειες πλατφόρμας του Αθλητικού Πάρκου. Αποτελεί συνέχεια της μεγάλης ράμπας που οδηγεί στην υφιστάμενη πλατφόρμα και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες μια ιδιαίτερη χωρική εμπειρία μέσα από τη συστάδα με τις λεύκες. Μορφολογικά, καθώς το δάπεδο της νέας γέφυρας είναι ξύλινο, η γέφυρα αναγνωρίζεται ως ένα νέο οριζόντιο στοιχείο σε σχέση με τα ξύλινα οριζόντια σκιάδια της υφιστάμενης γέφυρας.

Έχοντας ως αναφορά τη μεταλλική υποδομή και τα σύνθετα στοιχεία μιας αποβάθρας προτάθηκε για την κατασκευή πεζογέφυρας ένα μεταλλικό χωροδικτύωμα, μέρος του οποίου, περιβάλλεται από αλουμινένια περιτυλίγματα. Το χωροδικτύωμα στηρίζεται σε κεκλιμένες μεταλλικές κολώνες, οι οποίες αποτελούν συνέχεια των μεταλλικών κολόνων που στηρίζουν την υπέργεια πλατφόρμα του ΓΣΟ και της συστάδας με τις λεύκες.

Η γέφυρα καταλήγει σε ένα πλάτωμα – μια πολύ λεπτή πλάκα – που λειτουργεί ως μπαλκόνι στην παραλία και προσφέρει στους επισκέπτες απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα και τον περιβάλλοντα παραλιακό χώρο της Λεμεσού. Στο πλάτωμα αυτό τοποθετείται μια μεγάλη κυκλική σκάλα και ένας γυάλινος ανελκυστήρας, ο οποίος θα φωτίζεται το βράδυ και θα λειτουργεί ως ένα τεράστιο φωτιστικό δαπέδου πάνω στην παραλία, με κάθετη κίνηση την ανθρώπινη σκιά. Επίσης, από τη θάλασσα, με το ύψος που έχει αναγνωρίζεται ως ένας φωτεινός φάρος. Στα γυάλινα τοιχία του ανελκυστήρα θα αναγράφεται το σήμα της CYTA, η οποία είναι και ο κύριος χορηγός του έργου.

Ο ανελκυστήρας και η κυκλική σκάλα οδηγούν τον επισκέπτη σε μια μικρή διαπλάτυνση που δημιουργείται στον υφιστάμενο παραλιακό πεζόδρομο, συνδέοντας έτσι τις πορείες μέσα στο Πάρκο, με τον περίπατο κατά μήκος της Ακτής Ολυμπίων. Μελλοντικά από το πλάτωμα αυτό θα ξετυλίγεται ένα νέο ξύλινο δάπεδο προς την θάλασσα, μια αποβάθρα, η οποία θα ενισχύει την αρχική πρόθεση για την δημιουργία μιας σημαντικής πορείας προς την πόλη της Λεμεσού προς και μέσα στη θάλασσα.