Zaha Hadid Architects
Καθιερώνοντας την Πλατεία Ελευθερίας ως τον κύριο χώρο συγκέντρωσης της πόλης, ο σχεδιασμός της Zaha Hadid Architects δημιουργεί νέες συνδέσεις που στοχεύουν να ενώσουν μια διχασμένη πρωτεύουσα. Οι τεράστιες ενετικές οχυρώσεις της Λευκωσίας χωρίζουν την παλιά πόλη από τις σύγχρονες συνοικίες της, ενώ η Πράσινη Γραμμή της πόλης χωρίζει την πρωτεύουσα σε δύο ανόμοιες / διαφορετικές κοινότητες.
Η Πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Λευκωσίας, και δίπλα στα Ενετικά Τείχη και την τάφρο που περικυκλώνει την πόλη. Χτισμένα τον Μεσαίωνα και ανακατασκευασμένα εκτενώς από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα, αυτά τα σημαντικά αμυντικά τείχη ορίζουν τα όρια του παλαιότερου τμήματος της πρωτεύουσας, χωρίζοντας την αρχαία πόλη από τις νέες συνοικίες έξω από τα τείχη. Γεφυρώνοντας το Ενετικό Τείχος από την τάφρο, η Πλατεία Ελευθερίας γίνεται μία σημαντική πύλη προς την παλιά πόλη και συνδυάζει την πλούσια ιστορία της Λευκωσίας με μια ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον.
Η ΖΗΑ οραματίστηκε την Πλατεία Ελευθερίας ως την αρχική φάση ενός πολύ μεγαλύτερου πολεοδομικού σχεδίου που θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την επανένωση της πρωτεύουσας. Ο σχεδιασμός εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα στα Ενετικά Τείχη, καθιερώνοντας αυτές τις οχυρώσεις ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Λευκωσίας, μετατρέποντας επίσης τις προηγουμένως απρόσιτες περιοχές της τάφρου σε νέες αστικές πλατείες και κήπους. Ο σχεδιασμός της ΖΗΑ προτείνει αυτοί οι νέοι δημόσιοι χώροι εντός της τάφρου να επεκταθούν στο μέλλον και να ακολουθήσουν τα τείχη της αρχαίας πόλης ώστε να δημιουργηθεί μια πράσινη ζώνη γύρω από ολόκληρη την πόλη.
Ο σχεδιασμός της Πλατείας Ελευθερίας αναδεικνύει την τοπογραφία της τάφρου σε μια γέφυρα στο ανώτερο επίπεδο που συναντά το γύρω τοπίο, δημιουργώντας άμεσες συνδέσεις με τον αστικό ιστό της πόλης και ορίζοντας μια νέα δημόσια πλατεία στην καρδιά της πρωτεύουσας. Μεταμορφωμένες σε αστικό πάρκο, οι ρευστές γεωμετρίες της τάφρου έχουν δημιουργηθεί, μέσω της διαδικασίας τριγωνισμού των ακανόνιστων μορφών των αρχαίων οχυρώσεων, ώστε να καθοριστούν σημεία έντασης που ορίζουν καθίσματα, παρτέρια ή υδάτινα στοιχεία.
Το γρανιτένιο πλακόστρωτο της τάφρου μεταδίδει μια διαχρονική σταθερότητα, ενώ οι ανοιχτοί αρμοί μεταξύ των γρανιτένιων πλακών δημιουργούν ένα σύστημα παθητικής αποστράγγισης όμβριων υδάτων που επιτρέπει στα νέα δέντρα που φυτεύονται μέσα στην τάφρο να εξισορροπούν φυσικά τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων και να μειώνουν τη διάβρωση των θεμελίων των μεσαιωνικών τοίχων. Σχεδιασμένα για να φιλοξενούν ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις, η γέφυρα και οι κολώνες στήριξης της, είναι κατασκευασμένες από λευκό σκυρόδεμα, με τις γλυπτικές τους μορφές να μετατρέπονται σε καθίσματα καθώς φτάνουν στο έδαφος. Η ανακαίνιση της πλατείας περιλαμβάνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές μαζί με εργασίες επισκευής και προστασίας των ιστορικών Ενετικών Τειχών. Η ανάπλαση ενσωματώνει και το νέο υπόγειο χώρο στάθμευσης.