Πύργος Jean Nouvel (Jean Nouvel Tower 25)

@Χάρης Σολωμού

Χάρης Σολωμού
Αρχιτέκτονας

 

Πύργος του Jean Nouvel ή το πρώτο σύγχρονο τοπόσημο του κέντρου της Λευκωσίας;

Θα έλεγα το πρώτο σύγχρονο τοπόσημο του κέντρου της Λευκωσίας. Κάποιοι θα ρωτούσαν τι σημαίνει τοπόσημο; Αυτό που σηματοδοτεί τον τόπο, με πολύ απλά λόγια, σημείο αναφοράς του τόπου. Κάποιοι άλλοι θα έλεγαν πάλι “αφού υπάρχουν και άλλα σύγχρονα κτήρια στο κέντρο της Λευκωσίας, τι κάνει αυτό το συγκεκριμένο κτήριο ως σημείο αναφοράς;”

Δεν χρειάζεται να ορίσει κανείς ένα κτήριο ως σημείο αναφοράς, επειδή πολύ απλά ορίζεται από μόνο του, δηλαδή από τον ίδιο τον κόσμο. Ιδίως από ένα κόσμο, ο οποίος δεν έχει “συνηθίσει” μέσα από τολμηρές θα έλεγα επεμβάσεις στο αστικό ιστό της πόλης της Λευκωσίας και έμαθε να κρίνει κυρίως χωρίς να βλέπει. Αυτό ήδη μπορεί να απαντηθεί όταν αρκετοί άνθρωποι περνούν καθημερινά γύρω από το κτήριο χωρίς να το μελετήσουν με προσοχή και έτσι απλά ενοχλούνται από τα πολυάριθμα “άτακτα κενά” που περιβάλλουν το κτήριο θυμίζοντας τους φωλιές πουλιών (πεζουναρκό) ή τρύπες σε τοίχους από πολυβόλα από την τουρκική εισβολή. Μετά λύπης γράφω αυτά τα τελευταία που ακούω και διαβάζω γύρω μου το τελευταίο διάστημα, αλλά αντιθέτως μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία όταν μικρά παιδιά ακόμη και άνθρωποι με ελάχιστη παιδεία και κριτική σκέψη το χαρακτηρίζουν σαν κάτι “ωραίο και διαφορετικό” για την πόλη τους. Έτσι με τις πολυάριθμες αυτή την στιγμή κριτικές και όχι παράθυρα-κενά, το κτήριο από μόνο του έχει ήδη πετύχει να σηματοδοτήσει τον τόπο της Λευκωσίας.

Πέραν όμως των διαφορετικών οπτικών απόψεων που παρατηρούνται από τον κόσμο αξίζει να δει κανείς με προσοχή αυτό που πραγματικά προσφέρει το κτήριο. Το αποτέλεσμα δίνει τροφή για ενδιαφέρον συζητήσεις και θέτει ερωτήματα τι είναι ψηλό κτήριο σήμερα για την πόλη της Λευκωσίας και πως παρεμβαίνει και εντάσσεται στο αστικό της τοπίο.

Αναδημοσίευση: CY-ARCH