You are here:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣEIΣ

ARCHITECTS COUNCIL OF EUROPE (ACE)

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως ο κατεξοχήν επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί τους Αρχιτέκτονες στη Κύπρο είναι εγγεγραμμένο μέλος στο ACE από το έτος 1999. Η αποδοχή εισδοχής στη σημαντική αυτή Ευρωπαϊκή Οργάνωση ήταν και είναι ορόσημο για τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και των μελών Αρχιτεκτόνων που εκπροσωπεί. Το ACE, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, είναι μια οργάνωση της οποίας μέλη είναι οι επαγγελματικές αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των είκοσι πέντε (25) κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και όλων των υπό ένταξη κρατών, καθώς και της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Αποτελεί την Οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περισσότερων από 450.000 Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων. Το ΑCE ιδρύθηκε το 1990 και η κύρια λειτουργία του είναι να παρακολουθεί και να επηρεάζει τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, δίνοντας έμφαση στους τομείς της πολιτικής της ΕΕ που έχουν άμεση επίδραση στην αρχιτεκτονική πρακτική, την αρχιτεκτονική πολιτική και το δομημένο περιβάλλον. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ACE απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη: τον Πρόεδρο, πέντε (5) μέλη που έχει επιλέξει η Γενική Συνέλευση ACE με πλειοψηφία και πέντε (5) μέλη που ορίζει η Εθνική Αντιπροσωπεία μέσω περιστροφής. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου με την ιδιότητα μέλους λαμβάνει μέρος στις εργασίες των Γενικών Συνελεύσεων που διεξάγονται κάθε 6μηνο. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARCH-E

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου συμμετέχει και επωφελείται οικονομικά ως εταίρος στο ερευνητικό πρόγραμμα ARCH-E το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη”. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικών λύσεων για το δομημένο περιβάλλον με την αύξηση προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην Ευρώπη και την υπέρβαση των διασυνοριακών φραγμών συμμετοχής Αρχιτεκτόνων. Η έλλειψη πληροφοριών αποκλείει πολλούς Αρχιτέκτονες από τη συμμετοχή στη (διασυνοριακή) αγορά και, ως εκ τούτου, εμποδίζει τον ανταγωνισμό. Οι μικροεπιχειρήσεις – με ποσοστό γυναικών και/ή νέων Αρχιτεκτόνων άνω του μέσου όρου – επηρεάζονται ιδιαίτερα, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η προώθηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα οδηγήσει σε καλύτερη εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης του Νταβός για το Baukultur και του New European Bauhaus στα ευρωπαϊκά σχέδια σχεδιασμού και οικοδόμησης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης και στη βελτίωση της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία του Χάρτη ARCH-E, στον οποίο γίνεται μια συγκριτική περιγραφή των εθνικών συστημάτων προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, το γλωσσάριο ARCH-E με τεχνικούς όρους αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και υπηρεσιών και η Έκθεση Αναγκών Αρχιτεκτόνων. Μέσω της πλατφόρμας ARCH-E παρέχεται ενημέρωση για χάραξη πολιτικής σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου και διατυπώνονται συστάσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η διεθνοποίηση των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, η ίση μεταχείριση των Αρχιτεκτόνων και οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κοινοπραξία ARCH-E αριθμεί πάνω από 560,000 Αρχιτέκτονες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνται από τα αποτελέσματα του έργου. Εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου το θέμα χειρίζονται οι, Παύλος Φεραίος, Μάρκος Μάρκου και Κατερίνα Κουτσογιάννη. Για την διεκπεραίωση του προγράμματος, το οποίο είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν για το έτος 2023 σειρά συναντήσεων διά ζώσης (Λουμπλιάνα, Βερολίνο) και διαδικτυακά.

INTERNATIONAL UNION OF ARCHITECTS (UIA)

H UIA είναι διεθνής μη κυβερνητική Οργάνωση που αντιπροσωπεύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο, μέσω των εθνικών αρχιτεκτονικών ενώσεων, οι οποίες διαμορφώνουν τα 104 Τμήματα μελών της UIA και συμβάλλει αποφασιστικά στην προβολή της αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και της σημασίας τους στο κοινωνικό σύνολο διεθνώς, μέσω των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Η UIA είναι ένα δημοκρατικά δομημένο σώμα και το μοναδικό παγκόσμιο δίκτυο που ενώνει όλους τους Αρχιτέκτονες. Τα τελευταία χρόνια και λόγω των αυξανομένων προβλημάτων στην άσκηση του επαγγέλματος και στην εκπαίδευση διεθνώς, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου συμμετέχει ενεργά στις ομάδες εργασίας της Περιοχής ΙΙ της UIA “Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη”, στηρίζοντας το κύρος και την ενδυνάμωση του ρόλου των Αρχιτεκτόνων, την προώθηση του επιστημονικού και κοινωνικού τους έργου για την προστασία και αναβάθμιση του δομημένου και φυσικού χώρου. O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της UIA και εκπροσωπείται από τους Μάρκο Μάρκου και Στέλλα Ευαγγελίδου. Το 2020, η Αρχιτέκτονας Στέλλα Ευαγγελίδου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διορίστηκε ως εκπρόσωπο της Κύπρου στην Διεθνή Επιτροπή “International Women in Architecture” της UIA. Σκοπός της εν λόγω επιτροπής είναι η προώθηση της συνεισφοράς και της συμμετοχής των γυναικών Αρχιτεκτόνων σε εθνικές και διεθνούς επίπεδου αρχιτεκτονικές οργανώσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών.

UNION OF MEDITERRANEAN ARCHITECTS (UMAR)

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση, η οποία έγινε από την Ελληνική αντιπροσωπεία στο Διεθνές Σεμινάριο του Αγεριού το 1983 για την ίδρυση της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου, οι Αρχιτέκτονες των παρόχθιων χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, αποφάσισαν το 1994, την ίδρυση της UMAR, ενός Οργανισμού με σκοπό την παγίωση των δεσμών των χωρών τους για μια καλύτερη διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Σήμερα η Ένωση απαρτίζεται από δέκα οκτώ (18) μέλη – Συλλόγους Αρχιτεκτονικής της λεκάνης της Μεσογείου. Εκ των ιδρυτικών μελών που υπογράφουν το Καταστατικό είναι και η Κύπρος, την οποία εκπροσωπεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου έχει ενεργή συμμετοχή εκ των εκπροσώπων του, στις γενικές συνελεύσεις και ομάδες εργασίας της UMAR με κύριο στόχο την ενεργοποίηση των Αρχιτεκτόνων μελών και την ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά αρχιτεκτονικά θέματα με συναδέλφους της υπόλοιπης Μεσογείου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς υπάρχει αλληλοϋποστήριξη στη διοργάνωση εργαστηρίων, όπως τα Θερινά Εργασατήρια Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου τα έτη 2019 και 2022, όπου συμμετείχαν και φοιτητές από χώρες της Μεσογείου. Το 2019, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανέλαβε, επίσης, τη φιλοξενία του Διοικητικού Συμβουλίου της UMAR στην Κύπρο, για την πραγματοποίηση των εργασιών του. Επιπλέον, o Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής Think Tank της UMAR, που δημιουργήθηκε το 2020, με εκπροσώπους την Στέλλα Ευαγγελίδου και τον Μάρκο Μάρκου. Στόχος της επιτροπής είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω και πιο ουσιαστικοί δεσμοί μεταξύ των Αρχιτεκτόνων των χωρών της Μεσογείου. Για αυτόν το λόγο προτάθηκαν καταστατικές αλλαγές και επιτροπές εργασίας που θα είναι ανοικτές στην ευρύτερη αρχιτεκτονική κοινότητα όλων των μεσογειακών χωρών και που αφορούν σε θεματικές όπως, αρχιτεκτονική κληρονομιά, επαγγελματική πρακτική, περιβάλλον, μετανάστευση, ανθρώπινη ανθεκτικότητα, νομοθεσία, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κ.α. 

COMMONWEALTH ASSOCIATION OF ARCHITECTS (CAA)

Από τις 22-9-2012 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου έχει την ευθύνη παρακολούθησης και συμμετοχής στις εργασίες του CAA. Το CAA είναι ένας οργανισμός για επαγγελματικούς φορείς που εκπροσωπούν Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής χωρών της Κοινοπολιτείας. Ιδρύθηκε το 1965 και αριθμεί σήμερα 34 μέλη. Το CΑΑ είναι γνωστό για τις διαδικασίες επικύρωσης – αναγνώρισης των σπουδών αρχιτεκτονικής, με την σύγκληση διεθνών επιτροπών αξιολόγησης των σχολών αρχιτεκτονικής βάσει καθορισμένων κριτηρίων. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αναγνωρίζοντας την ουσιαστική ανάγκη εξωτερίκευσης της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία, είναι μέλος και εμπλέκεται στις εργασίες του CAA, σε κοινό πλαίσιο δράσεων, στην οργάνωση σχετικών προγραμμάτων που εντάσσονται σε θέματα που αφορούν στο δομημένο περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκπροσωπεί ο Χρίστος Παναγιωτίδης, ο οποίος είναι εκλελεγμένο μέλος στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, ως Αντιπρόεδρος.

FOUNDATION MIES VAN DER ROHE

Το Fundació Mies van der Rohe ιδρύθηκε το 1983 από το Δήμο Βαρκελώνης με αρχικό σκοπό την ανακατασκευή του Γερμανικού Περίπτερου, από τους Ludwig Mies van der Rohe και Lilly Reich για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929. Εκτός από τη διατήρηση και τη διάδοση γνώσεων σχετικά με το περίπτερο Mies van der Rohe, το Fundació σήμερα ενθαρρύνει τη συζήτηση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ενθάρρυνση μελετών για το έργο των Ludwig Mies van der Rohe, Lilly Reich και το Μοντέρνο Κίνημα. Με βάση τους στόχους αυτούς, το Fundació διοργανώνει βραβεία, συνέδρια, εκθέσεις και εργαστήρια. Το πιο σημαντικό από αυτή τη δράση είναι η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονική,ς το οποίο απονέμεται ανά διετία. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως ο αρμόδιος φορέας που αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική στην Κύπρο έχει την ευθύνη εκπροσώπησης της Κύπρου προτείνοντας μέχρι και πέντε έργα. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ