You are here:

ΔΡΑΣΗ -ΣΤΟΧΟΙ

 
  1. Η προώθηση και ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής ως επιστήμης και τέχνης στην Κύπρο
  2. Η προστασία και κατοχύρωση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα
  3. Η επιδίωξη διάκρισης και διαχωρισμού των κλάδων Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού με σκοπό την προστασία του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα και των συμφερόντων του
  4. Η βελτίωση νομοθεσιών που άπτονται τεχνικών θεμάτων
  5. Ενθάρρυνση και προαγωγή του ρόλου του Αρχιτέκτονα στην επιστημονική, πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και επιμορφωτική εξέλιξη της Κύπρου
  6. Ενημέρωση, επιμόρφωση των Αρχιτεκτόνων σε τεχνικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος (σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, εκθέσεις)
  7. Ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το ρόλο που διαδραματίζει ο Αρχιτέκτονας,

ήταν οι βασικοί παράγοντες που λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφαση της ακόλουθης Ομάδας Αρχιτεκτόνων και το 1981 ίδρυσαν τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου

Φαίδωνος Γεώργιος, Μαύρου Μαρία, Γεωργιάδης Πεύκιος, Πήττα Αναστασία, Στυλιανίδης Έκτωρ, Αχιλλέως Πάρις, Καραγιάννης Πάνος, Βαφεάδης Κώστας, Ζεμπύλας Τάκης, Μιχαηλίδης Μάκης, Σαββίδης Νίκος, Τουμαζής Διονύσιος, Αgini Ευθυμιάδου Μάρω, Αποστολίδης Πάτροκλος, Φωτίου Φώτιος, Χαράλαμπος Νικόδημος, Κάννα – Λοϊζίδου Ευριδίκη, Ζαρδή Άντρη, Μελετίου Ανδρέας, Σιακαλλής Ντίνος, Σιακαλλή Βαρβάρα, Πετρίδη Μαρία, Δίκαιος Άθως, Φεραίος Χάρης, Αγαπίου Ανδρέας, Θεοδουλίδης Χριστόφορος, Παπαγιάννης Γεώργιος, Παπαδούρης Γλαύκος, Μαραθεύτης Κωνσταντίνος, Αβρααμίδης Αντώνιος, Φλωρίδης Ντίνος, Μεσαρίτης Νίκος, Γαβριηλίδης Αλέκος, Κυπριανού Ανδρέας, Λουκά Πέτρος, Λουκά Λουκάς, Ιερείδης Βασίλης, Χριστοδουλίδης Ρένος, Ασσιώτης Ανδρέας, Χριστοδούλου Χρίστος, Μιχαηλίδης Νίκος, Κλόκκαρης Ερμής, Δημητριάδου Ελένη, Τσουπανά Μαρία, Δαυίδ Γεώργιος, Γεωργιάδης Χάρης, Αντωνίου Πανίκος, Παπαευτυχίου Ευτύχιος, Σολιάτης Ιωάννης, Ζεμπύλας Μίκης, Μελετίου Χριστόφορος.

Ουσιαστική πτυχή δράσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου αποτελεί η δημόσια του παρέμβαση. Οι τεκμηριωμένες του θέσεις συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό να καθοριστούν πολιτικές αποφάσεις για τεχνικά θέματα του τόπου. 

  • Καθιέρωση του θεσμού προκήρυξεις αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τα έργα του δημοσίου
  • Ενδυνάμωση του ρόλου του Αρχιτέκτονα και βελτίωση του επαγγέλματος
  • Βελτίωση νομοθεσιών και πολιτικής 
  • Αναθέσεις έργων του δημοσίου
  • Θεσμοθέτηση ελάχιστων προσφερόμενων υπηρεσιών / αμοιβών 
  • Θεσμοθέτηση Κρατικής Αρχιτεκτονικής Πολιτικής

Οι πολυετείς προσπάθειες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου να υπάρξει ένας ενιαίος “Φορέας” αντιπροσώπευσης που να στεγάζει όλους τους Αρχιτέκτονες της Κύπρου ευοδώθηκαν το 2012, με την μετεξέλιξη του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ). Η αναβάθμιση του ενιαίου πια επιστημονικού – επαγγελματικού φορέα ως του μοναδικού εταίρου της κοινωνίας και της πολιτείας σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της 40χρονης ιστορίας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Η δράση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου δεν σταματά μόνο στα γεωγραφικά σύνορα του νησιού αφού στόχος είναι η προώθηση των θέσεων και δραστηριοποίηση του σε διεθνές επίπεδο. Είναι μέλος του Architects Council of Europe (ACE) και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες των: International Union of Architects (UIA), Commonwealth Association of Architects (CAA), Union of Mediterranean of Architects (UMAR). Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αναλαμβάνει ανά διετία την διοργάνωση της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας και έχει την ευθύνη επιλογής και εκπροσώπησης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe Award.

Η πορεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου προδιαγράφει με σαφήνεια την μελλοντική του πορεία γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

  1. Προσφορά στην κοινωνία
  2. Προαγωγή της Αρχιτεκτονικής
  3. Αναβάθμιση του επαγγέλματος και των προσφερόμενων υπηρεσιών