Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΑΚ, Πάφος

E. Papachristou Architects LLC

 

# 01 Χρονογράφημα
Μέσα Δεκεμβρίου 2021… τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο Πάφου. Αφού μας ενημέρωσε για την ανάληψη του έργου συνέχισε λέγοντας “…το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό πρέπει να εργαστείτε εντατικά… τα Χριστούγεννα… επιτρέπεται μόνον να διακόψετε την ημέρα των Χριστουγέννων για να εκκλησιαστείτε…“ είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος.

Είναι από τις λίγες φορές που η υλοποίηση του σκίτσου – σκαριφήματος ακολουθήθηκε ως εναρκτήριο έναυσμα χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις. Το κτήριο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε εντός 20 μηνών.

# 02 Ο Χώρος και η Αστική Πρόθεση
Το κτήριο χωροθετείται σε μία τυπική αστική περιοχή του Δήμου Πάφου, επί της οδού Αμπελόκηπων, στη συμβολή της οδού Παναγίας Παντάνασσας σε ενοποιημένο τεμάχιο με την ομώνυμη εκκλησία. Το κτήριο προτείνεται επί των θεμελίων κτηρίου του Δημαρχείου, του οποίου σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσής του το 2012, μέχρι την πλάκα οροφής υπογείου. Πρόθεσή μας, το κτήριο να λειτουργεί ως αστική επέκταση με στόχο την ταυτόχρονη παραγωγή κοινωνικού χώρου που να επιτρέπει εντός του εμπειρικού αρχιτεκτονικού χώρου να συσχετίζεται η πόλη και ο δημόσιος χώρος, στον οποίο συνευρίσκονται φοιτητές, ακαδημαϊκοί και δημότες.

# 03 ΙδέαΔιαμπερότηταPorosity
Το κτήριο γίνεται οπτικά και λειτουργικά διαπερατό. Καταρρίπτεται η μονολιθότητα και προσδιορίζεται το κτήριο με τρόπο που να επιτρέπονται στα στοιχεία της φύσης, φως, αέρας, βροχή, ουρανός, αλλά κυρίως ο δημόσιος χώρος να διεισδύσει στην μάζα του κτηρίου με τρόπο που να σχεδιάζεται / παράγεται ο δημόσιος χώρος μέσα από τον αρνητικό / κενό χώρο. Η διαπερατότητα καλεί τους χρήστες να εξερευνήσουν τον δημόσιο αρχιτεκτονικό χώρο σαν ζωντανή οντότητα προσδιορίζοντας πολλαπλούς και ενναλακτικούς κοινωνικούς χώρους συνάντησης της πόλης με την ακαδημία.

# 04 Το Κτήριο ως Αστικός Χωρικός και Κοινωνικός Μετατροπέας
Η ραμπόσκαλα παραλαμβάνει τους επισκέπτες από το δημόσιο πεζοδρόμιο και τους μεταφέρει ροικά στο πλατειακό που ενοποιεί την Σχολή ΤΕΠΑΚ με την Εκκλησία και στη συνέχεια με τις Φοιτητικές Εστίες. Ο δημόσιος χώρος, πεζοδρόμιο κυπριακής πόλης, διευρύνεται στο ισόγειο εντός του κτηρίου, παράγοντας πλατειακό χώρο σε σχέση με τις δημόσιες δραστηριότητες και λειτουργίες. Η κοινωνία της πόλης συνδιαλέγεται με τους φοιτητές και ακαδημαϊκούς.

Μικρής και μεγάλης κλίμακας αμφιθέατρα λειτουργούν σε συνδυασμό με τις διαμορφώσεις, ως καθιστικοί χώροι συνάθροισης. Ταυτόχρονα λειτουργούν ως κλίμακα ανάβασης προς τα άνωθεν επίπεδα πλατείας αλλά και προς το υπαίθριο αμφιθέατρο. Το αμφιθέατρο σημειολογικά σηματοδοτεί την σύζευξη πόλης και Πανεπιστημίου. Η εσωτερική “ανασκαφή” του όγκου συμβάλει στην διαφοροποιημένη χωρική εμπειρία των χρηστών, τόσο από τον υπαίθριο χώρο, όσο και από τους εσωτερικούς χώρους δημιουργώντας πολλαπλές καθ’ ύψος ανάγνωσης του χώρου. Το διαμπερές άνοιγμα στον ουρανό, πέραν της λειτουργικής ανάγκης για φυσικό φωτισμό στα γραφεία, αποσυμπιέζει την κτηριακή μάζα.

# 05 Λειτουργία
Το κτιριολογικό πρόγραμμα χωροθετείται ξεκάθαρα καθ΄ ύψος. Ξεκινώντας από τα ισόγεια εστιατόρια με τις κουζίνες εκπαίδευσης που εξυπηρετούν στο ισόγειο, σε σχέση με την πλατεία τους καθιστικούς χώρους. Το πρώτο επίπεδο κύριας εισόδου με τα αμφιθέατρα σε σχέση με το χώρο υποδοχής και την βιβλιοθήκη. Τον 2ο όροφο με όλες τις αίθουσες εκπαίδευσης και τέλος τον 3ο όροφο με τα γραφεία ακαδημαϊκών.

# 06 Βιοκλιματική και Περιβαλλοντική Προσέγγιση
Μέσα από την αρχιτεκτονική επεξεργασία του κτηρίου δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία εναλλακτικών ημιυπαίθριων χώρων και μικροκλίματος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Η ποιότητα των εξωτερικών χώρων ενισχύεται από την διαμπερότητα που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή ροή αέρα για ψύξη. Τα γραφεία έχουν οριζόντιες και κατακόρυφες προεξοχές για προστασία από τον ήλιο. Το κέλυφος από το ισόγειο μέχρι και τον 2ο όροφο υποστηρίζεται από την χρήση μονόπλευρου u-glass που σε συνδυασμό με την χρήση 100mm πετροβάμβακα και τοιχοποιίας επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικό u-value του 0.21W/m2K, ενώ παράλληλα εκμηδενίζει την συντήρηση του κτηρίου.

# 07 Επίλογος
Το κτήριο, διανύοντας πλέον τη δεύτερη ακαδημαϊκή του χρονιά, έχει συμβάλει στη διεύρυνση της τοπικής οικονομικής βάσης και παράλληλα αποτελεί σημείο δράσης και αναφοράς για την πόλη της Πάφου.



E.Papachristou Architects LLC : Ηρακλής Παπαχρίστου, Μάριος Παπαδημήτρης, Δημήτρης Σάββα, Ελευθερία Ξερού, Στέλλα Πάρπα, Σοφία Χρυσάνθου, Άννα Χατζημιτσή, Killian Lopez, Χάρης Αριστοδήμου, Mark Hellicar, Evgenios Zozulya, Μιχάλης Κίκας, Χάρις Ιακώβου, Φίλιππος Πρωτόπαπας
Πολιτικός Μηχανικός: Ανδρέας Αντωνίου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Κυριάκος Ζινιέρης - MELTEC L.L.C
Μηχανολόγος Μηχανικός: Αναστάσιος Στασής - MELTEC L.L.C
Επιμετρητής Ποσοτήτων: Στέφανος Ανδρέου - ABC CONSTRUCTION COST CONSULTANTS
Ειδικός Εμπειρογνώμονας ΠΕΑ: Ιωάννης Ηλιοφώτου - MELTEC L.L.C
Συμβουλος Ακουστικολόγος: Πάνος Οικονόμου - PANACOUSTICS LTD
Πυρασφάλεια & Πυροπροστασία: Σπύρος Σπύρου - INTFIRE CYPRUS LTD
Σύμβουλος Κουζίνας: Μάριος Χατζηιωσήφ