Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει την διοργάνωση του Θερινού Εργαστηρίου 2022, με τίτλο “Μāteria” του οποίου η επιστημονική ευθύνη, επίβλεψη έχει ανατεθεί στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick. Το Εργαστήρι έχει την υποστήριξη της Union of Mediterranean Architects (UMAR) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Οδούς και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Οδού. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι φοιτητές και νέοι Αρχιτέκτονες μέσα από ομαδική εργασία να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία ανάπτυξης σύγχρονων μεθόδων σχεδιασμού και κατασκευαστικής επίλυσης του αντικειμένου, έως και την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής πρότασης.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΣΤΟΧΟΙ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Δεν είναι τυχαίο ότι, η σύγχρονη ελληνική λέξη “Ξύλο” έχει ως ρίζα της την λέξη “Ύλη”, δηλαδή την βάση της υπόστασης του φυσικού σύμπαντος. Η αντίστοιχη αγγλική λέξη “Material” προέρχεται από την λατινική “Materia”, δηλαδή “Ξύλο”, και η οποία με την σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “Μήτηρ”, δηλαδή “Μητέρα”. Το ξύλο δηλαδή, ήταν πάντοτε συνυφασμένο με την αρχή και την γένεση του υλικού κόσμου. Το ξύλο ανήκει στα βασικά αρχέγονα οικοδομικά υλικά, μαζί με τον φυσικό λίθο και το χώμα, αλλά είναι το μοναδικό που είναι ζωντανό. Ένας ξύλινος κορμός, μόλις αποκοπεί, αποτελεί ένα έτοιμο υποστύλωμα ή μια έτοιμη δοκό, ακόμη και χωρίς επεξεργασία. Από νωρίς, η μεγάλη του χρησιμότητα φάνηκε κυρίως στην δεύτερη περίπτωση, αφού ο λίθος δεν θα μπορούσε να στεγάσει ή να γεφυρώσει ευθύγραμμα ένα άνοιγμα, ενώ ένα κομμάτι ξύλου έχει ακριβώς αυτή την δυνατότητα. Το μικρό του βάρος, σε συνδυασμό με την αναλογικά μεγάλη στατική του ικανότητα, έφερε το ξύλο να πρωτοστατεί για χιλιάδες χρόνια ως το καταλληλότερο βασικό οικοδομικό υλικό στέγασης. Η τάση αυτή συνεχίζει μέχρι και σήμερα, παρ’ όλο που ο 20ος αιώνας μείωσε την χρήση του, λόγω των δυνατοτήτων του οπλισμένου σκυροδέματος. Σήμερα, σε μια εποχή που ήδη δείχνει τα όρια της σε σχέση με την ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη, το ξύλο επανεμφανίζεται ως σημαντικό οικοδομικό υλικό και μάλιστα με νέες μορφές, όπως η επικολλητή ξυλεία. Ο άνθρωπος – δημιουργός επινόησε αρκετούς τρόπους για να χρησιμοποιεί το ξύλο ως βασικό, αλλά και δευτερεύον, οικοδομικό υλικό, μέχρι και την σημερινή εποχή. Τα πλεονεκτήματα του πολλά (μικρό βάρος, ελάχιστη ενέργεια κατεργασίας, αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, οικεία και ελκυστική αισθητική κλπ), αλλά και η προστασία του απαραίτητη.
- Πώς γίνεται να έχουμε ξύλινους φορείς χιλιάδων ετών σε άριστη κατάσταση;
- Τι πρέπει να γνωρίζω για να χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι ξύλου ως κατασκευαστικό υλικό;
- Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός ξύλινου φορέα, που επηρεάζουν την στατική του λειτουργία;
- Πώς πρέπει να κόβεται ένα φυσικό ξύλο και πώς διαμορφώνεται σε τμήμα κατασκευής;
- Πώς μπορώ να συνδέσω δύο κομμάτια ξύλου χωρίς να τα καταστρέψω;
- Από τι κινδυνεύει ένας ξύλινος φορέας και πώς μπορώ να τον προστατεύσω, ιδίως μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο Εργαστήριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου το καλοκαίρι του 2022. Οι απαντήσεις δεν θα είναι μόνο θεωρητικές, αφού οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν, και κατασκευάσουν οι ίδιοι, ένα χρηστικό αντικείμενο δημόσιας χρήσης. Αναμένεται ότι, στο Εργαστήριο οι γραμμές ηλεκτρονικής σχεδίασης μιας ξύλινης διατομής και η ηλεκτρονική έννοια “Ξύλο”, θα μεταμορφωθούν σε ίνες, ρόζους και κοψίματα. Θα φανεί η μεγάλη ευκολία διαμόρφωσης ενός ξύλινου φορέα, αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί να καταστραφεί, εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση και εμπειρία στον Αρχιτέκτονα – δημιουργό.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Το Εργαστήρι απευθύνεται σε νέους Αρχιτέκτονες και Φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών (1ου έως 5ου έτους), που φοιτούν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Οι συμμετέχοντες, θα επιλεγούν βάσει προτεραιότητας (5ου, 4ου, 3ου και 2ου έτους σπουδών). Θα καταβληθεί προσπάθεια για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Πανεπιστημίων (τοπικά και εξωτερικού) και θα ληφθεί υπόψη η σειρά υποβολής δήλωσης συμμετοχής.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Κόστος συμμετοχής €60.
- Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει διαμονή σε κατάλυμα στη Κοινότητα Οδούς τις ημέρες του Εργαστηρίου.
- Θα παρέχεται από τους Οργανωτές χορηγημένη ημιδιατροφή σε όλους τους συμμετέχοντες.
- Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των συμμετεχόντων μέσω ομαδικού σχεδίου προσωπικών ατυχημάτων.
- Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον δικό τους φορητό υπολογιστή, εφοδιασμένο με κατάλληλα σχεδιαστικά προγράμματα και να κατέχουν βασικά σχεδιαστικά υλικά και όργανα για σχεδίαση στο χέρι.
- Προθεσμία υποβολής συμμετοχής μέχρι τις 9 Μαίου 2022.
- Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής θα διενεργείται μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/6dB4eiN27wjQMPe86
- Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν γραπτώς από τους Οργανωτές και θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, μέχρι τις 20 Μαΐου 2022.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δευτέρα, 20 Ιουνίου – ώρα 09.30
Έναρξη Εργαστηρίου. Συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Οδού.
Τρίτη, 21 Ιουνίου – Πέμπτη, 30 Ιουνίου – διάρκεια 10.00 – 17.00
Εργαστήριο Σχεδιασμού και Κατασκευής, περιλαμβανομένων διαλέξεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων.
Παρασκευή, 1 Ιουλίου – διάρκεια 15.00 – 17.00
Ολοκλήρωση Εργαστηρίου και Έκθεση – Παράδοση Κατασκευών στην Κοινότητα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών θα διατεθεί στους συμμετέχοντες την 1η ημέρα συνάντησης.
Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα Οδού ∙ επαρχία Λάρνακας
με την υποστήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Οδούς
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ
Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Frederick
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Μάριος Πελεκάνος – Αναπληρωτής Καθηγητής
- Έντυπο Θερινού Εργαστηρίου εδώ