Θερινό Εργαστήρι 2024

01_Cover_image

" Staging PlayΤimes "

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου ανακοινώνει την διοργάνωση του Θερινού Εργαστηρίου Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων 2024, με τίτλο “Staging PlayTimes”. Το Εργαστήρι έχει την υποστήριξη του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας – NiMAC και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Δασών. Οι εργασίες του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιουλίου έως 10 Ιουλίου 2024, στο χώρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιου Κύπρου, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – NiMAC και στο Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΣΤΟΧΟΙ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

The city without the child’s particular motion is a malignant paradox. The child discovers its identity against all odds, damaged and damaging in perpetual danger and incidental sunshine […]
When snow falls on cities, the child, taking over for a while, is all at once Lord of the city.
Now if the child, thus assisted, rediscovers the city, the city may still rediscover its children.
Aldo Van Eyck, Aldo Van Eyck’s Works, Compilation By Vincent Ligtelijn, Birkhauser Publishers, Basel, 1999

Ο Aldo van Eyck, υποστήριζε τη σημαντικότητα ενσωμάτωσης του παιχνιδιού στον αστικό χώρο, προκειμένου να νιώθουν τα παιδιά ευπρόσδεκτα, ασφαλή και ελεύθερα να εξερευνήσουν. Ο ανθρωπολόγος Victor Turner συνέδεσε το παιχνίδι με την έννοια του “liminality”, της οριακής συνθήκης, προτείνοντας ότι, και τα δύο περιλαμβάνουν μια αναστολή των κανονικών κοινωνικών δομών και κανόνων. Το παιχνίδι, όπως και η οριακότητα, δημιουργεί έναν χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν προσωρινά να ξεφύγουν από τους συμβατικούς ρόλους και τις προσδοκίες, επιτρέποντας τον πειραματισμό και τη μεταμόρφωση. Τόσο σε καταστάσεις παιχνιδιού, όσο και σε οριακές καταστάσεις, υπάρχει μία αίσθηση ασάφειας (ambiguity) και άνοιγμα σε νέες δυνατότητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική αλλαγή.
__Με ποιο τρόπο η αρχιτεκτονική συμβάλλει στη διαμόρφωση παιγνιωδών χώρων που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την συμμετοχή, και την ανάπτυξη των παιδιών;
__Πως ένα δημόσιο κτήριο μπορεί να συμβάλλει στο δημόσιο χαρακτήρα της πόλης, δημιουργώντας πορώδη όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού;

Έχοντας ως επίκεντρο το παιχνίδι, το Εργαστήρι 2024 εστιάζει στον σχεδιασμό ενός χώρου για παιδιά στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – NIMAC, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, που να μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης μέσω του παιχνιδιού και του μεταμορφωτικού του ρόλου στον χώρο του μουσείου. Το τρίπτυχο Παιδί – Οικολογία – Δημιουργία καθορίζει τους βασικούς άξονες του εργαστηρίου, ανάμεσα στους οποίους ταλαντεύεται το παιχνίδι. Το παιχνίδι αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο δημιουργικής εξερεύνησης της έννοιας της οικολογίας από ομάδα παιδιών και ταυτόχρονα ως σχεδιαστικό εργαλείο για τους συμμετέχοντες (νέους Αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής) για τη δημιουργία μικρής κλίμακας χωρικών κατασκευών.

Το Εργαστήρι συμπεριλαμβάνει δύο παράλληλα μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά ένα ενημερωτικό και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά που εστιάζει στην παρατήρηση και εξερεύνηση του οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Αθαλάσσας, το οποίο θα προηγηθεί και θα τροφοδοτήσει μια εικαστική δημιουργία. Με βάση τις παρατηρήσεις και οπτικές του παιδιού που θα διαμορφωθούν, το δεύτερο μέρος, αφορά μια μεθοδική διαδικασία σύνθεσης και κατασκευής παιγνιωδών τοπίων στο μουσείο από τους συμμετέχοντες, όπου θα ενσωματωθεί και η εικαστική δημιουργία των παιδιών.

Από τη μεταξύ τους συνέργεια αναδύονται μέθοδοι σχεδιασμού και διερευνητικές διαδικασίες, όπου ενσωματώνεται η ακαδημαϊκή γνώση, η πρακτική, η συνεργασία και η συν-δημιουργία. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι νέοι Αρχιτέκτονες και Φοιτητές, μέσα από ομαδική εργασία, να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία σχεδιασμού από τα πρωταρχικά στάδια ανάπτυξης μιας χωρικής ιδέας, στην επίλυση κατασκευαστικών λεπτομερειών ξύλινων κι ευέλικτων κατασκευών και τέλος στην υλοποίηση παιγνιωδών χωρικών κατασκευών στον χώρο του μουσείου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πόπη Ιακώβου, Χριστιάνα Ιωάννου, Κυριάκος Μιλτιάδου
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Σιμόνη Φιλίππου, Αριστοφάνης Χατζηχαραλάμπους, Μαίρη Μαυροχάννα, Αναστασία Ματθαίου ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: NiMAC, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας - Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - Τμήμα Δασών

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε νέους Αρχιτέκτονες (στάδιο πρακτικής άσκησης) και Φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών (2ου έως 5ου έτους), που φοιτούν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Οι Φοιτητές και νέοι Αρχιτέκτονες, θα επιλεγούν βάση αξιολόγησης της αίτησής τους. Θα καταβληθεί προσπάθεια για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Πανεπιστημίων (τοπικά και εξωτερικού). Οι θέσεις συμμετοχής στο Εργαστήρι 2024, είναι αυστηρά περιορισμένες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Κόστος συμμετοχής €80
  • Η διαμονή είναι ευθύνη κάθε συμμετέχοντα.
  • Οι Οργανωτές θα παρέχουν χορηγημένη ημιδιατροφή.
  • Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μέσω ομαδικού σχεδίου. προσωπικών ατυχημάτων.
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν δικό τους φορητό υπολογιστή, εφοδιασμένο με κατάλληλα σχεδιαστικά προγράμματα και να κατέχουν βασικά σχεδιαστικά υλικά και όργανα για σχεδίαση στο χέρι.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής μέχρι τις 10.06.2024
  • Η διαδικασία εγγραφής διενεργείται ψηφιακά μέσω του συνδέσμου πατήστε εδώ
  • Στις 12.06.2024 όσοι θα επιλεγούν θα ενημερωθούν από τους Οργανωτές.
  • Οι επιλεγέντες θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος συμμετοχής μέχρι τις 20.06.2024 στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους υποδείξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Σε περίπτωση μη διευθέτησης του κόστους συμμετοχής, την προκαθορισμένη ημερομηνία, η θέση θα δίδεται σε επιλαχόντα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • Δημιουργικό Εργαστήρι για Παιδιά: Θα ανακοινωθεί ξεχωριστή πρόσκληση συμμετοχής από το NiMAC.
  • Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024 – ώρα 09.00 – Έναρξη Εργαστηρίου – Συνάντηση στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου. Διεύθυνση: Καλλιπόλεως 75, Αγλαντζιά, Τ.Κ. 1678 Λευκωσία.
  • Δευτέρα, 1η Ιουλίου έως Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024 – ώρες εργασιών από 09.00 έως 17.00
    Εργαστήριο Σχεδιασμού και Κατασκευής, περιλαμβανομένων διαλέξεων.
  • Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 – Ολοκλήρωση Εργαστηρίου και Έκθεσης – Παράδοση Κατασκευών στο NiMAC

Έντυπο Θερινού Εργαστηρίου σε μορφή pdf πατήστε εδώ