Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσαν το Θερινό Εργαστήρι Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “Staging PlayΤimes”, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Λευκωσία από την 1η Ιουλίου έως 10 Ιουλίου 2024.
Με την συμμετοχή 27 Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων, προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ολλανδίας και Αγγλίας, το Εργαστήρι εστίασε τις εργασίες του στον σχεδιασμό και υλοποίηση ευέλικτης ξύλινης κατασκευής, η οποία εγκαταστάθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – NiMAC, εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, και θα αποτελεί χώρο για παιδιά και δημιουργικής απασχόλησης, μέσω παιχνιδιού και του μεταμορφωτικού του ρόλου, στον χώρο του μουσείου.
Το τρίπτυχο παιδί – οικολογία – δημιουργία ήταν οι βασικοί άξονες του Εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση των Καθηγητών δημιούργησαν μικρής κλίμακας χωρικές κατασκευές, στις οποίες ταλαντεύεται το παιχνίδι και την εξερεύνηση τους από παιδιά.
Το Θερινό Εργαστήρι είναι σημαντικό αρχιτεκτονικό εκπαιδευτικό γεγονός και διοργανώνεται ετησίως από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Μέσα από την εν λόγω δράση δίδεται η ευκαιρία στη νέα γενιά Αρχιτεκτόνων, που προέρχονται από διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και χώρες σπουδών, να συνυπάρξουν ομαδικά και αναδείξουν με τη δημιουργική τους σκέψη την σύγχρονη αρχιτεκτονική, αφού έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, που αρχίζει από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, την επεξεργασία μέσων σχεδιασμού, αναπαράστασης και διαχείρισης υλικότητας.
Στις 10 Ιουλίου 2024 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – NiMAC στην παρουσία του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεργατών και συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση παράδοσης της κατασκευής. Ο Πρόεδρος Άλκης Δίκαιος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ενθαρρύνει και δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε προκλήσεις που περιέχουν το στοιχείο του δημόσιου αισθήματος και της κοινωνικής προσφοράς. Ανέφερε πως δεν πρόκειται για μία κατά-παραγγελία δημιουργία αλλά για μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην αναβάθμιση ενός δημόσιου χώρου. Το μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας, έχει ως αποδέκτη, την ίδια την κοινωνία, η οποία παρακολουθεί φοιτητές και νέους Αρχιτέκτονες να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων και ταυτόχρονα αποστείλουν το μήνυμα πως υπάρχει χώρος για ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με την αποστολή του αρχιτεκτονικού λειτουργήματος.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει ευχαριστίες στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για την συνεργασία και την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιλογή της φετινής θεματικής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στην Επιστημονική Ομάδα του Εργαστηρίου, Πόπη Ιακώβου, Χριστιάνα Ιωάννου και Κυριάκο Μιλτιάδου. Ευχαριστίες και στους 27 συμμετέχοντες Φοιτητές και νέους Αρχιτέκτονες καθώς και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – NiMAC για την υποστήριξη και παραχώρηση του χώρου.