UMAR: Εκπροσώπηση στην Τυνησία

3-UMAR-1

 

Ολοκληρώθηκε και φέτος η 29η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου (UMAR) που αυτή τη χρονιά συνδυάστηκε με την Αφρικανο-Μεσογειακή Συνάντηση “Afro-Med 2023”, από τις 19-23 Μαΐου, στην Τύνιδα. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου συμμετείχε μέσω των εκπροσώπων του στην UMAR, Στέλλας Ευαγγελίδου (διά ζώσης) και Μάρκου Μάρκου (διαδικτυακά).

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται, μεταξύ των εκπροσώπων των μεσογειακών χωρών, η αναδιαμόρφωση της UMAR, έτσι ώστε, να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο για την αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο και να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο την ευρύτερη αρχιτεκτονική κοινότητα των χωρών της Μεσογείου, προς όφελος όλων των κρατών-μελών. Μετά από ενάμιση χρόνο συζητήσεων, το καταστατικό της οργάνωσης βρίσκεται υπό αναθεώρηση με ουσιαστικότερη αλλαγή την συμπερίληψη των εκπροσώπων όλων των χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη δημιουργία επιτροπών εργασίας.

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση έχουν τεθεί οι στόχοι των διαφόρων επιτροπών, όπως της επιτροπής για την επαγγελματική πρακτική, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την αρχιτεκτονική δικτύωση και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τις εκδηλώσεις, την επικοινωνία, τα οικονομικά και το καταστατικό της οργάνωσης. Σύντομα αναμένονται να ενεργοποιηθούν και άλλες επιτροπές, ώστε σε σύντομο χρόνο να αρχίσει η εμπλοκή Αρχιτεκτόνων, και όχι μόνο, από τις διάφορες χώρες για κοινά θέματα όπως, την αρχιτεκτονική σε σχέση με τις Μεσογειακές πόλεις, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την μετανάστευση, κ.ά. Η Στέλλα Ευαγγελίδου συντονίζει την Επιτροπή για την Μοντέρνα Κληρονομιά, ενώ ο Μάρκος Μάρκου συμμετέχει στην επιτροπή που αφορά στην πρακτική του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα.

Η Στέλλα Ευαγγελίδου παρακάθησε, με άλλα μέλη του Συμβουλίου, στη συνεδρία για την ετοιμασία των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και την επομένη εκπροσώπησε ενεργά την Κύπρο στην Συνέλευση. Επίσης, παρακολούθησε τις εισηγήσεις στο Αφρικανο-Μεσογειακό Συνέδριο, όπου τέθηκαν θέματα παιδείας των Αρχιτεκτόνων, συνεργασίας, περιβάλλοντος, φτώχειας και κλιματικής αλλαγής, πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς καθώς και η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχιτεκτονική.

Σημειώνεται ότι, την τελευταία πενταετία, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου έχει φιλοξενήσει στην Κύπρο μία Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της UMAR (2019) και δύο Θερινά Εργαστήρια Φοιτητών αρχιτεκτονικής σε χωριά της Κύπρου (Πλάτρες, 2019 και Οδού, 2022), φέρνοντας μαζί μελλοντικούς Αρχιτέκτονες και κτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ιδίων και των χωρών τους.