Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του για ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης πραγματοποίησε στις 27 Δεκεμβρίου 2021, στο νεοσύστατο Εκπαιδευτικό του Κέντρο τα εγκαίνια Έκθεσης και τελετή απονομής “Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου 2021” τα οποία διοργανώνονται για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Η Έκθεση παρουσιάζει 47 έγκυρες διαγωνιζόμενες προτάσεις Φοιτητών αρχιτεκτονικής από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, οι οποίες εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 και διαγωνίστηκαν για τα “Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου 2021” στις κατηγορίες Διπλωματική και Πτυχιακή Εργασία. Σκοπός των Βραβείων είναι αφενός να δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστούν νέες ιδέες από νέους επιστήμονες και υποψήφιους επαγγελματίες Αρχιτέκτονες σε ένα γεγονός πολιτισμού που φέρνει σε επαφή το κοινό με σύγχρονες αντιλήψεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αφετέρου να καλωσορίσει νέους επιστήμονες στη μεγάλη οικογένεια των Αρχιτεκτόνων.

Tα “Βραβεία Αρχιτεκτονικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου 2021” τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής απευθύνοντας χαιρετισμό. Χαιρετισμό έχει απευθύνει επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Χρίστος Χριστοδούλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο Elke Merks –Schaapveld, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή και Φοιτητές αρχιτεκτονικής που βραβεύθηκαν, εκ των οποίων οι βραβευθέντες στη κατηγορία Διπλωματική και Πτυχιακή Εργασία παρουσίασαν τις προτάσεις τους.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Πρεσβεία Βασιλείου της Ολλανδίας και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη στήριξη και συνεργασία και όλους τους φοιτητές αρχιτεκτονικής που υπέβαλαν συμμετοχή, οι προτάσεις των οποίων δίνουν έναυσμα εποικοδομητικού διαλόγου.

Η Έκθεση παρουσιάζει όλες τις συμμετοχές και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 28 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ των ωρών 10:00 έως 14:00
Διεύθυνση: Οίκημα Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου – Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 37, 1015 Λευκωσία

 

 

Κατόπιν αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων προτάσεων η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε την απονομή των Βραβείων ως ακολούθως:

Βραβείο Διπλωματικής
Καλομοίρα Ξύχειλου – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τίτλος πρότασης: ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

 

Εύφημος Μνεία Διπλωματικής
Χρήστος Χριστίδης, Μαρία Αγγελοπούλου – Πολυτεχνείο Κρήτης
Τίτλος πρότασης: Μετόχι Βοτύρηδων στο Άνω Μεραμπέλο: Πρόταση αποκατάστασης και ανάπτυξης ήπιων μορφών κτηνοτροφίας

 

Βραβείο Πτυχιακής
Ιωάννα Χειμώνα, Μαίρη Μαυρόχαννα, Αγνή Κουζάρη – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τίτλος πρότασης: ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ x5

 

Εύφημος Μνεία Πτυχιακής
Ειρήνη Μουράτου – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τίτλος πρότασης: Φραγμίτες: Δίκτυο παραγωγής και επεξεργασίας καλαμιού στην Κίμωλο

 

Βραβείο “Εφαρμογής Καινοτόμων Τεχνολογιών” από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου
Στέφανη Κωνσταντίνου, Χαρά Καυκαλιά – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τίτλος πρότασης: Νοσταλγική κατοίκηση: Σχεδιασμός μοντέλου κατοίκησης βάσει του προσωπικού βιώματος

 

Βραβείο “Αειφορίας και Ενέργειας” από την Πρεσβεία Βασιλείου της Ολλανδίας
Έλενα Ρούσου, Κλειτος Κλείτου – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τίτλος πρότασης: The Bonding Bridge