Αρχιτέκτονες που ειδικεύονται στην βιώσιμη αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό εξωτερικών κελύφων θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση της SHARE Κύπρου 2023

 

Το Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογικής Καινοτομίας  – SHARE Κύπρου 2023, θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και την εισαγωγή θα υλοποιήσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Άλκης Δίκαιος.

Τα κύρια θέματα της SHARE Κύπρου 2023 είναι “Βιώσιμες προσόψεις: Σχεδιασμός και Τεχνολογία”, “Αρχιτεκτονική διαβίωσης και εργασίας” και “Έργα ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας” με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια κελύφων και τεχνολογιών, μεγάλα έργα αστικής ανάπτυξης και προσεγγίσεις για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μέσω αρχιτεκτονικής. Οι ενδιαφέρουσες διαλέξεις των ομιλητών θα συνδυάσουν τις τεχνολογικές λεπτομέρειες των έργων τους με πρωτοποριακές ιδέες για το κοινό, παρέχοντας ένα σύνθετο όραμα του σχεδιασμού, cutting – edge facade technologies, μαζί με καινοτόμες ιδέες και σημαντικά έργα μεγάλης κλίμακας.

Το SHARE Κύπρου 2023 διοργανώνεται απο το SHARE architects, το κορυφαίο δίκτυο εκδηλώσεων για τους Aρχιτέκτονες στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, με την συνεργασία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) .

Οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι:

 • Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Πρόεδρος Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ)
 • Peter Murray, Ιδρυτής του New London Architecture, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Aser Giménez Ortega, Αναπληρωτής Διευθυντής MVRDV, Ολλανδία
 • Κωνσταντίνος Χρυσός, Αναπληρωτής Διευθυντής UNstudio, Ολλανδία
 • Maximiliano Arrocet, Διευθυντής AL_A, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Χρίστος Παύλου, Ιδρυτής Christos Pavlou Architecture, Κύπρος
 • Etan Kimmel, Συνιδρυτής Kimmel Eshkolot Architects, Ισραήλ
 • Σταύρος Ιωάννου, Ιδρυτής M.O.B. Design Studio, Κύπρος
 • Thomas Bailey, Διευθυντής Room11, Αυστραλία
 • Χάρης Χριστοδούλου, Συνιδρυτής NOA Architects, Κύπρος
 • Habibeh Majdabadi, Ιδρυτής Majdabadi Architects, Ιράν
 • Χρίστος Παπαστεργίου, Συνιδριτής Draftworks*architects, Κύπρος
 • Andrei Serbescu, Συνιδρυτής ADNBA, Ρουμανία

Το SHARE Κύπρου 2023 θα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση της SHARE με κύριο θέμα την “Σωστή Αρχιτεκτονική διαβίωσης και εργασίας“. Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ο Ανδρέας Βάρδας, ιδρυτής του Vardas Studio και ο Μιχάλης Κοσμάς, ιδρυτής της MCA LLC. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Χρυστάλα Ψαθίτη , Λέκτορας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η Μαρκέλλα Μενίκου, Αναπληρωτής Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ

Τα εισιτήρια για την εκδήλωση είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου.

Για Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς και Φοιτητές κάτω των 25 ετών παρέχεται η ειδική τιμή ειστηρίου €29. Τα μέλη του ΕΤΕΚ ή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου τους παρέχεται επίσης ειδική τιμή εισιτηρίου €49. Η κανονική τιμή των εισιτηρίων είναι €69. Οι εγγραφές για τις συγκεκριμένες τιμές θα ισχύουν μέχρι τις 15 Απριλίου 2023. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, οι τιμές εισιτηρίων θα αυξηθούν κατά 25%.

Περισσότερες πληροφορίες, ΕΔΩ

 

 


 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

 

Maximiliano Arrocet, Διευθυντής AL_A, Ηνωμένο Βασίλειο
Το AL_A είναι το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε το 2009 από την Αρχιτέκτονα Amanda Levete με το RIBA Stirling Prize. Στο SHARE Κύπρου 2023, θα παρουσιάσει το θέμα “Πέρα από την πρόσοψη: μια ιστορία της κεραμικής στην αρχιτεκτονική”. Τα έργα που παρουσιάζονται (MAAT, V&A Museum, Maggie’s Southampton) μας προκαλεί προβληματισμό εις ότι αφορά τον διάλογο μεταξύ του δημόσιου χώρου και της υλικότητας. Θα αναφερθεί επίσης για την πλαισιακή, ιστορική και υποβλητική δύναμη της κεραμικής. Η παρουσίαση θα αναφέρεται στην εξερεύνηση της καινοτόμου χρήσης της κεραμικής στον 21ο αιώνα. Η κεραμική ως μέσο αφήγησης ιστοριών στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική. Το έργο του MAAT βραβεύτηκε με Design Prize 2017, Shortlist EU Mies van der Rohe Prize 2017, Βραβείο Best of Best Iconic Award 2017, Finalist World Architecture Festival 2017, ECCS Steel Design Award of Merit 2017, Highly Commended, Blueprint Awards 2017, φιναλίστ, Tiles of Spain Awards 2017, Honorable Mention, Valmor Prize and Municipal Architecture 2017, Best Museum Architecture, Leading Cultural Destination Awards 2017, Supreme Winner and Public Building category Winner, Βραβεία Surface Design Awards 2018. Το Μουσείο V&A τιμήθηκε ως Πολιτιστικό Έργο της χρονιάς, AJ Awards 2017, Κτίριο της Χρονιάς, RIBA London Awards 2018, Judges’ Inspiration Award, ICE London Civil Engineering Awards 2018, RIBA National Award 2018, Spaces, Places & Cities Award, Fast Co. Καινοτομία απο Design Awards 2018.

 

Etan Kimmel, Συνιδρυτής Kimmel Eshkolot Architects, Ισραήλ
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kimmel Eshkolot Architects κέρδισε το βραβείο RIBA στη διεθνή αριστεία 2018 για το “The National Memorial in Mount Herzl” και εντάχθηκε στον κατάλογο της RIBA με τα 20 καλύτερα νέα διεθνή κτίρια του 2018. Είναι επίσης νικητής του διεθνούς βραβείου Dedalo Minosse με το “The National Memorial in Mount Herzl” στην Ιερουσαλήμ. Ο Etan Kimmel διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Technion της Χάιφα το 2021. Το 2011, οι Kimmel Eshkolot Architects κέρδισαν το βραβείο Rechter για Αρχιτέκτονες, που θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο αρχιτεκτονικής στο Ισραήλ. Επίσης πήρε το βραβείο για τον σχεδιασμό ενός κέντρου θεραπείας-άσκησης για βετεράνους με αναπηρίες των IDF, που βρίσκεται στην Be’er Sheva.

 

Peter Murray, Επικεφαλής Επιμελητής του New London Architecture and the London Society, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Peter Murray εκπαιδεύτηκε ως Αρχιτέκτονας, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του γράφοντας και σχολιάζοντας την αρχιτεκτονική παρά να την ασκήσει. Επιμελήθηκε και επεξεργάστηκε την εβδομαδιαία εφημερίδα για Αρχιτέκτονες, Building Design, πριν προχωρήσει στο Royal Institute of British Architects Journal. Ο Peter ασχολήθηκε με μια σειρά σημαντικών εκθέσεων στη Βασιλική Ακαδημία, μεταξύ των οποίων το 1986 τη New Architecture: the work of Foster, Rogers, Stirling και το 1996 τη Living Bridges. Ο Peter έχει γράψει αρκετά βιβλία, όπως “The Saga of Sydney Opera House”, “London’s Growing Up and Great Estates”, “The Leadenhall Building by Rogers Stirk Harbour”.

 

Aser Giménez-Ortega, Αναπληρωτής Διευθυντής MVRDV, Ολλανδία
Ο Aser Giménez-Ortega είναι μέλος της MVRDV από το 2007. Είναι μέλος της ομάδας σχεδιασμού προσόψεων για τα καταστήματα BVLGARI στην Κουάλα Λουμπούρ, τη Μαλαισία και την Μπανγκόκ, τα δύο αυτά έργα βραβεύτηκαν με το Prix Versailles , Ασιατικές περιοχές, νικητές για τις προσόψεις του εμπορικού κέντρου και Prix Versailles 2021, ιδιείτερα βραβεία Exterior (Νότια Ασία και Ειρηνικός). Άλλα έργα του Aser περιλαμβάνουν τη μετατροπή ενός προηγούμενου εργοστασίου σκυροδέματος σε Κέντρο εκπαίδευσης το “Roskilde Festival Folk High School”, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας DNB του Όσλο και το Hongqiao CBD της Σαγκάης και το The Vertical Village σε συνεργασία με το The Why Factory.

 

Κωνσταντίνος Χρυσός, Αναπληρωτής Διευθηντής UNstudio, Ολλανδία
Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε την εργασία του στο UNStudio το 2010, ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού για την ανάπτυξη κατοικιών υψηλών προδιαγραφών του Scotts Tower, συντονίζοντας το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ο Κωνσταντίνος είναι επίσης ο επικεφαλής για το σχεδιασμό όψεων του έργου FOUR Frankfurt και είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση όψεων του σχεδίου που κέρδισε τον διαγωνισμό. Εργάστηκε επίσης για το εμπορικό κέντρο Hanjie Wanda Square στη Γουχάν, όπου πραγματοποίησε τον σχεδιασμό της πρόσοψης μέχρι και την υλοποίηση του και ήταν μέλος της νικήτριας ομάδας του διαγωνισμού της “Doha Metro Network” η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε το 2019.

 

Thomas Bailey, Διευθυντής Room11, Αυστραλία
Ο Thomas Bailey είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Room11, ενός αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα την Τασμανία που έχει κατασκευάσει πάνω από 200 κτίρια από τον καιρό της ίδρυσής του το 2002. Το γραφείο έχει αποκτήσει εθνική και διεθνή αναγνώριση για την αρχιτεκτονική της και τον τρόπο που ανταποκρίνεται στο τοπία, το οποίο είναι ανώμαλο εφαρμοσμένο σε βράχια (Τασμανία). Ο Bailey θα συμμετέχει στο συνέδριο της SHARE Κύπρου 2023 και θα παρουσιάσει δύο έργα: το Triptych (Glass House, Main House, Pulmonum) και το Wild House. Ο Bailey θα προσφέρει πληροφορίες για τον τρόπο και την διαδικασία σχεδιασμού του Room11, ιδιαίτερα όσον αφορά την πραγματοποίηση των πρώτων αρχιτεκτονικών διαδικασιών που έπραξε στα άγρια ή αγροτικά τοπία. Η επιλογή υλικού είναι απαραίτητη για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά και το Room11 ενισχύει στενές σχέσεις με κατασκευαστές και εργολάβους για να διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μπορεί να υλοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές που ίσως να ήταν δύσκολη η πρόσβαση. Για το Room11, η διαδικασία σχεδιασμού ξεκινά όχι μόνο με την χωροθέτηση και τη σύντομη περιγραφή, αλλά και με το βλέμμα στο τελικό προϊόν και τις μεθόδους προμήθειας και τα υλικά που θα καταστήσουν δυνατή την παροχή εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ακόμη και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα.

 

Habibeh Majdabadi, Ιδρυτής Majdabadi Architects, Ιράν
Η Habibeh Madjdabadi, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο Azad της Τεχεράνης, έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τη μοναδική της προσέγγιση στο σχεδιασμό. Η Madjdabadi έχει αρκετά βραβεία και αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας λίστας για το Aga Khan Award 2016 και Tamayouz Women in Architecture and Construction Award 2019, και κέρδισε το Chicago Award 2014, το Worldwide Brick Award 2014, και το MEMAR Award 2014. Το έργο της Madjdabadi επικεντρώνεται στην αποκάλυψη της ποιητηκής πλευράς των υλικών αναδεικνύοντας τη φυσική τους στάση και αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο σώμα μέσω του χειροτεχνικού τρόπου λειτουργίας. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και το έργο της έχει προβληθεί σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως στο Μπιενάλε της Βενετίας, στο Πανεπιστήμιο TU Vienne και στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

 

Andrei Serbescu, Συνιδριτής ADNBA, Ρουμανία
Ο Andrei Serbescu ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο ADNBA το 2003. Το έργο του γραφείου έχουν λάβει αρκετά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει προταθεί αρκετές φορές για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe Awards, για το οποίο ήταν επίσης ανάμεσα στους 40 κορυφαία έργα το 2015 και το 2019. Ήταν επίσης νικητής του βραβείου Milan Zlokovic για το καλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα στην περιοχή των Βαλκανίων το 2015, φιναλίστ στα World of Architecture Festival Awards το 2014 και αρκετές φορές νικητής του the Bucharest Architecture Annual, the Romanian National Architecture Biennale και το East Centric Architecture Triennale Award. Από το 2002, ο Andrei Șerbescu διδάσκει στα στούντιο-μαθήματα σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Βουκουρεστίου Ion Mincu.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eusebia Mindirigiu
M: +40 744621300
Ε: [email protected]