Έπαινος: Δημιουργία Κέντρου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Πάφου

WHITE Architects Άγγελος Κυριαλάνης
Ζωή Ιατρίδου, Maciej Rapacz, Anastasiia Fidkevych

 

Μια νέα γειτονιά, ένα νέο κομμάτι του “Μωσαϊκού” της Πάφου
Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία μιας νέας γειτονιάς, με την αναβίωση της γνωστής αγοράς (ή αλλιώς “παζάρι”) και μιας όασης, όπου κύριος πρωταγωνιστής είναι ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Το νέο κτήριο εντάσσεται αρμονικά μέσα στο σκηνικό της όασης που το περικλείει. Επαναστατική δημιουργία αντίθεσης εργασιακού περιβάλλοντος μέσα σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζουμε το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ως ένα ζωντανό τόπο συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής.

Ένας κόμβος που θα ενώνει ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό εθνικοτήτων, ιδεών και καινοτομιών, προσφέροντας έναν χώρο όπου νέοι επιχειρηματίες από διαφορετικά υπόβαθρα θα μπορούν να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν πρωτοποριακές λύσεις. Μαζί με την αποκατάσταση των υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων και την διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων σε πλατείες, δημιουργείται μία νέα γειτονιά που προσδίδει έναν νέο, δυναμικό χαρακτήρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ενσωμάτωση και Δημιουργία Δημόσιων Χώρων
Στην προσπάθειά να σεβαστούμε τον αστικό ιστό της Παλιάς Πόλης, επιδιώξαμε να μειώσουμε την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κτήριο στο επίπεδο του ισογείου, δημιουργώντας ελεύθερο χώρο για το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται μια μεγάλη ανοιχτή πλατεία, η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος κοινωνικής αλληλεπίδρασης και αναψυχής. Η πλατεία αυτή, μαζί με την υπάρχουσα πλατεία που περικλείεται από τα διατηρητέα κτήρια, δημιουργεί δύο διακριτούς δημόσιους χώρους: η μία πλατεία (urban) θα έχει εμπορικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας καταστήματα, εργαστήρια και εστιατόριο, ενώ η άλλη πλατεία (oasis), που προτείνεται από το νέο κτήριο, θα μοιάζει με ένα πάρκο, προσφέροντας μια χαλαρωτική εμπειρία στους κατοίκους και επισκέπτες.

Αρχιτεκτονική Μορφή και Σχεδιαστική Προσέγγιση
Το νέο Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε, να ακολουθεί την επιμήκη μορφή των διατηρητέων κτηρίων, δημιουργώντας έναν αρμονικό διάλογο μεταξύ παλαιού και νέου. Αυτή η μορφολογική συνέχεια επιτρέπει στο κτήριο να ενσωματωθεί ομαλά στον υφιστάμενο αστικό ιστό.

Η μικρή μετατόπιση του ορόφου προς το διατηρητέο κτήριο ενισχύει αυτήν την αλληλεπίδραση, προσδίδοντας μια γλυκιά και ήρεμη σχέση μεταξύ των δύο αρχιτεκτονικών στοιχείων. Το κτήριο αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία με τα ύψη των γειτονικών διατηρητέων κτηρίων, εξασφαλίζοντας ότι, δεν θα κυριαρχήσει στο τοπίο αλλά θα ενταχθεί διακριτικά σε αυτό.

Υλικά και Κατασκευή
Το κτήριο είναι φτιαγμένο από προκατασκευασμένα στοιχεία, μεταλλικά δομικά στοιχεία για τον φέρων οργανισμό, μεταλλικά πάνελ επικάλυψης όψεων και εξαρτήματα δομής στεγάστρου, μειώνοντας τις εκπομπές από την μεταφορά μεγάλων αποστάσεων. Με την απλή κατασκευή και συναρμολόγηση, όλα τα μεταλλικά στοιχεία μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια του κύκλου ζωής του κτιρίου.

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στον εξωτερικό φλοιό του κτηρίου συνδιαλέγεται χρωματικά με την παραδοσιακή πέτρα των διατηρητέων κτηρίων, ενισχύοντας την οπτική συνέχεια μεταξύ του νέου και του παλιού. Αυτή η χρωματική και υλική αρμονία διασφαλίζει ότι, το νέο κτήριο δεν θα συγκρούεται οπτικά με το περιβάλλον του, αλλά θα ενισχύει την ενσωμάτωσή του στον ιστορικό αστικό ιστό της Πάφου.

Κοινωνική Χρήση της Αίθουσας Διαλέξεων
Η αίθουσα διαλέξεων έχει σχεδιαστεί με ευελιξία, προκειμένου να υποστηρίξει ποικίλες λειτουργίες και εκδηλώσεις, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της κοινότητας. Ο χώρος είναι ιδανικός για τη φιλοξενία σεμιναρίων, εκδηλώσεων και παρουσιάσεων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, αλλά και τον πολιτισμό της περιοχής. Η στρατηγική τοποθέτηση της αίθουσας στο ισόγειο διασφαλίζει την άμεση προσβασιμότητα από το κοινό, δημιουργώντας έναν ανοικτό χώρο αλληλεπίδρασης για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες.

Βιοκλιματική Προσέγγιση και Στέγαστρο
Η σύνθεση του κτηρίου ολοκληρώνεται με ένα στέγαστρο, το οποίο έχει διπλή λειτουργία, τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά. Βιοκλιματικά, το στέγαστρο είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία παράγουν ενέργεια και συμβάλλουν στη βιώσιμη λειτουργία του κτηρίου. Επιπλέον, το στέγαστρο διαθέτει ειδικό σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και μειώνοντας την κατανάλωση πόρων.

Το κλίμα της Κύπρου είναι χαρακτηριστικά μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους, βροχερούς χειμώνες. Αυτές οι καιρικές συνθήκες καθιστούν την ανάγκη για σκίαστρα και στέγαστρα ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 35°C, με έντονη ηλιοφάνεια.

Το στέγαστρο προσφέρει επίσης σκιά στους εξωτερικούς υπαίθριους χώρους, δημιουργώντας ένα ευχάριστο μικροκλίμα για τους χρήστες των πλατειών. Η χρήση γυάλινων υλικών επιτρέπει στο φυσικό φως να διεισδύει στους χώρους, προσφέροντας φωτεινότητα και διαφάνεια, ενώ τα ανοίγματα στην οροφή του κτηρίου, τα λεγόμενα skylights, επιτρέπουν την είσοδο ηλιακού φωτός για φωτισμό και αερισμό των εσωτερικών χώρων.