Εισαγωγή
H Ειδική Ομάδα Εργασίας για την Οδηγία για τις Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά έχει ετοιμάσει έναν προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για εκείνους που παρέχουν αρχιτεκτονικές υπηρεσίες. Το έγγραφο αυτό έχει αναθεωρηθεί κατά διαστήματα και έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου για να παρουσιαστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης προς επίσημη έγκριση.
Έκθεση
Ο Κώδικας έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της Οδηγίας SIM, με την πεποίθηση ότι η ανάληψη δυναμικής δράσης είναι καλύτερη από το να περιμένει κανείς ενέργειες από εξωτερικούς οργανισμούς στο επάγγελμα. Στόχος του Κώδικα είναι να εκπληρώσει τη φιλοδοξία που εκφράζεται στο άρθρο 39 της προτεινόμενης Οδηγίας. Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του κειμένου του προτεινόμενου Κώδικα, η υιοθέτησή του δεν θα έχει καμία νομική δέσμευση σε οποιεσδήποτε από τις Οργανώσεις Μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης (Architects Council of Europe).
Όμως, για να θεωρηθεί ότι το επάγγελμα έχει καταφέρει ένα αξιόπιστο και ευεργετικό βήμα προς το συμφέρον των σχεδίων μας, και κατ’ επέκταση για την κοινωνία, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι, κανένας Κώδικας Δεοντολογίας, που βρίσκεται σε ισχύ σε κάποιο Κράτος Μέλος ή ετοιμάζεται από κάποιον Οργανισμό Μέλος του Architects Council of Europe, δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις επιπτώσεις που καθορίζονται στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Κώδικα.
Ισχύ της Υιοθέτησης
Μετά την υιοθέτηση του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας από Γενική Συνέλευση, τότε το πρώτο βήμα για το Architects Council of Europe θα είναι να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Το δεύτερο βήμα θα είναι κάθε Οργάνωση Μέλος του Architects Council of Europe να εξετάσει το δικό του Κώδικα Συμπεριφοράς προκειμένου να εξασφαλίσει ότι, δεν υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας και του δικού τους. Για εκείνες τις Οργανώσεις Μέλη που δεν έχουν ακόμα έναν Κώδικα Συμπεριφοράς ή που βρίσκονται στο στάδιο της αναθεώρησης του δικού τους, η ελπίδα είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας θα είναι σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο τέτοιου κώδικα.
Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας επισυνάπτεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.