Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του παρελθόντος

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, διοργανώνει την 8η ετήσια εκδήλωση παρουσίασης των Σπουδαστικών Ερευνητικών Εργασιών: “Αποτύπωση και Κατασκευαστική Ανάλυση Μνημείων”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, στις 6:45 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, στην αίθουσα τελετών «Τάσος Παπαδόπουλος».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος. Οι εργασίες που θα παρουσιαστούν αφορούν στην αποτύπωση και κατασκευαστική ανάλυση των Ναών:

Ξυλόστεγος Ναός του Αγίου Σωζόμενου στη Γαλάτα
Ξυλόστεγος Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Γαλάτα
Ναός της Αγίας Μαρίνας Κισσού στο Πήλιο

Οι ερευνητικές αυτές εργασίες, πραγματοποιούνται μέσω της στενής και πολυετούς συνεργασίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η μεθοδολογία προσέγγισης του αντικειμένου των εργασιών βασίζεται στο τρίπτυχο «Εξέταση – Διάγνωση – Θεραπεία». Ένας αρχιτέκτονας προτού φτάσει σε προτάσεις αποκατάστασης ενός ιστορικού κτιρίου («Θεραπεία»), θα πρέπει πρώτα να αποτυπώσει τα γεωμετρικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις βλάβες και τις φθορές του και να αποκαλύψει την κατασκευαστική του δομή («Εξέταση») και σε δεύτερο στάδιο να αντιληφθεί και καταγράψει την αιτιολογία βλαβών, αστοχιών και φθορών («Διάγνωση»).