Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2019

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9.1.2020 η Τελετή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2019, η ύψιστη διάκριση για την αρχιτεκτονική στην Κύπρο. Τα Βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2019. Ενός θεσμού, ο οποίος, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αναγνωρίζει την ίδια ώρα, αλλά και επιβραβεύει την προσπάθεια και το υψηλό αποτέλεσμα της δουλειάς των Κυπρίων αρχιτεκτόνων. Για αυτό και επιτρέψτε μου, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ θερμά τους βραβευθέντες αρχιτέκτονες, καθώς και τους συνεργάτες τους, για το επίπεδο και την αρτιότητα των έργων τους.

Το γεγονός ότι τα δημιουργήματα σας ξεχώρισαν ανάμεσα σε πλειάδα άλλων, που δεν στερούντο ποιότητος ή ενδιαφέροντος, δίδει ακόμη περισσότερη σημασία στη διάκρισή σας.
Αναντίλεκτα, τα δείγματα που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες στο διαγωνισμό, ως δημιουργικές και με ιδιαίτερα στοιχεία, προτάσεις, αποτελούν στο σύνολό τους σημεία αναφοράς, με κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα και καινοτομία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής, αλλά και την καταλληλότητα όσον αφορά το σκοπό, για τον οποίο προορίζονται.

Την ίδια στιγμή, αρμονικά ενταγμένα στο χώρο, μέσα από τη συνθετική και μορφολογική τους αρτιότητα, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον αναβαθμίζοντας ως εκ τούτου τόσο την αστική όσο και την εικόνα της υπαίθρου. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο εύρος των ιδεών και προσεγγίσεων που παρουσιάστηκαν στις διαφορετικές κατηγορίες έργων μαρτυρεί καταφανώς το αξιόλογο των επαγγελματιών του χώρου, καθιστώντας παράλληλα αντιληπτή την υποδειγματική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών τάσεων και τεχνικών.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι το γεγονός ότι, παρά τη γενικευμένη ύφεση στην οποία οδηγήθηκε ο κλάδος, λόγω της τότε οικονομικής κρίσης, οι εκπρόσωποί του μέσα από τις προτάσεις, το ταλέντο, την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους πέτυχαν τη συνεχή εξέλιξή του, με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική τέχνη στην Κύπρο, επιτελώντας τα τελευταία χρόνια άλματα, να έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Παρουσία σήμερα του σημαντικού αριθμού εκπροσώπων, πέραν του αρχιτεκτονικού και άλλων συναφών με τον κατασκευαστικό τομέα κλάδων, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια της αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου τοπίου της χώρας, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ώθηση που δόθηκε στην οικοδομική βιομηχανία.

Αναμφίβολα, τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, αλλά και η δυναμική που παρουσιάζει ο τομέας των ακινήτων, με σημαντική καταγεγραμμένη αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στις άδειες οικοδομής, καταδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί η ανάκαμψη με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας. Δυναμική, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αφού η στοχευμένη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και η σειρά μέτρων που προωθούμε ως Κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων επενδύσεων που καταγράφεται στη χώρα μας.

Πέραν της παροχής φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, τα οποία επικαιροποιήθηκαν, τροποποιήθηκαν και διευρύνθηκαν για να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικά, θα ήθελα να τονίσω ότι στη βάση της στρατηγικής πολιτικής μας για την ανάπτυξη και επιδιώκοντας τη δημιουργία περισσότερων προοπτικών προσέλκυσης επενδύσεων, με τα συνεπαγόμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη, προωθείται:

  • Νέα απλοποιημένη και ευέλικτη πολιτική πολεοδομικής αδειοδότησης, στη βάση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου. Και χαίρομαι διότι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, ακολουθώντας βεβαίως τα βήματα του προηγούμενου, επιδιώκει την υλοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, του μέτρου που σε μια μέρα θα είναι δυνατόν να εκδίδεται άδεια οικοδομής επιταχύνοντας έτσι χρονοβόρες διαδικασίες που καταγράφονται και παρατηρούνται – ιδιαίτερα το βιώνετε εσείς – μέσα από τα γραφειοκρατικά γρανάζια.
  • Ταχύρρυθμη διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδυτικών έργων και περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κυπρίων και ξένων υπηκόων στη βάση σχετικού επενδυτικού νομοθετικού πλαισίου.
  • Αναθεώρηση αλλά και εκπόνηση νέων, Σχεδίων Ανάπτυξης, με πρόνοιες και πολιτικές βασισμένες σε σύγχρονες αρχές πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Αναφέρω, επίσης, την υιοθέτηση του νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, το οποίο, διαμορφώνει δέσμη πολεοδομικών κινήτρων, με τη δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης για τη δημιουργία κοινωνικής στέγης, την παραγωγή προσιτής κατοικίας, καθώς και τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου.

Κύριος στόχος μας, μετά και τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, παραμένει η σταθεροποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη βάση της υλοποίησης πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, όπως ακριβώς αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, ως και επιδίωξή μας, θα λειτουργούν πρώτα και πάνω από όλα προς όφελος των πολιτών. Επιδεικνύοντας προς την κατεύθυνση αυτή ζήλο, αφοσίωση και αποφασιστικότητα, και εργαζόμενοι σε αγαστή συνεργασία πρώτα και πάνω από όλα με το ΕΤΕΚ, δεύτερο, με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα οδηγήσουμε την πατρίδα μας στο συνολικό εκσυγχρονισμό, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς την Πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που εργάστηκαν με επαγγελματισμό για την αξιολόγηση των έργων που προτάθηκαν, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν, με το υποστηρικτικό τους έργο, προς την Κριτική Επιτροπή, στην επιτυχή κατάληξη του Διαγωνισμού.

Για ακόμη μια φορά συγχαίρω τους νικητές των φετινών Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, καθώς και τους εργοδότες τους, ιδιοκτήτες των έργων, οι οποίοι ανέθεσαν τις μελέτες και χρηματοδότησαν την υλοποίηση των εκλεκτών αυτών κατασκευών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με αυτά τα δεδομένα έχουμε να περιμένουμε στη συνέχεια μία ακόμη πιο δυναμική πορεία της Κυπριακής Αρχιτεκτονικής”

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών