Δελτίο Τύπου: Αυθαίρετες Ανακαινίσεις Κτηρίων

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις πρακτικές ανακαίνισης παλαιών κτηρίων με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης τμήματος οροφής καταστήματος στην συμβολή επί των οδών Θέμιδος και Ανεξαρτησίας στην Λεμεσό, που έθεσε σε κίνδυνο την ζωή διερχομένων πολιτών.

Η Μητρόπολη Λεμεσού ανακοίνωσε άμεσα την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του οικήματος, το οποίο αναγέρθηκε την χρονική περίοδο 1969-1970 και είναι ιδιοκτησία της Εκκλησίας Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με καταγραφή αρμόδιου λειτουργού του Δήμου Λεμεσού, το δυσάρεστο περιστατικό οφείλεται στο ότι, η πρόσφατη ανακαίνιση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για ανθεκτικότητα του σκυροδέματος.

Επί σειρά ετών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου τονίζει την αναγκαιότητα διορισμού πλήρης ομάδας Μελετητών – εγγεγραμμένων μελών του ΕΤΕΚ, για την ανάθεση εργασιών ανακαίνισης των κτηρίων. Ο διορισμός μη αδειούχων Μελετητών εμπεριέχει κινδύνους ως προς την ολιστική μεθοδολογία της ανακαίνισης ενός κτηρίου με τελικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την ποιότητα διαβίωσης των χρηστών. Σε κάθε έργο ανακαίνισης απαιτείται να διορίζεται υπεύθυνος Αρχιτέκτονας για τον συντονισμό, την καθοδήγηση, οργάνωση και ολοκλήρωση των εργασιών σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης. Στα παλαιότερα κτήρια οι εργασίες ανακαίνισης απαιτούν, πέρα από την αισθητική αναβάθμισης, και μελέτες στατικής και δομικής επάρκειας, ώστε σε κάθε περίπτωση να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να αποτελούν δημόσια απειλή.

Υπενθυμίζοντας ότι, το σχετικό ταμείο της Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν είναι μόνο Ανάκαμψης αλλά και Ανθεκτικότητας, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη θέσπισης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, ώστε να αποκτήσει για πρώτη φορά η Πολιτεία πραγματική εικόνα, σε τεχνικό επίπεδο, του δομημένου περιβάλλοντος, να ξέρει κεντρικά ποιος έχει κατασκευάσει τι, σε τι κατάσταση βρίσκεται, τι ανάγκες συντήρησης έχει, είτε πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό κτήριο.

Επιπροσθέτως, κάνοντας χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εισηγείται την έναρξη νέου προγράμματος επιδοτήσεων για δημιουργία ανθεκτικών κτηρίων, μέσω της συνολικής ανακαίνισής τους, στα πρότυπα ενός βελτιωμένου και μεγαλύτερου σχεδίου “Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες”.