Διεθνές Συνέδριο Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικής Συντήρησης BRAU4

Το Κυπριακό ICOMOS έχει αναλάβει την διοργάνωση της συμμετοχής της Κύπρου στην BRAU4, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί Έκθεση από 15 έως 27 Απρίλιου 2018 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Επιπλέον, μεταξύ 15 έως 17 Απριλίου θα διεξαχθεί διήμερο Συνέδριο με θέμα «Η Κρυμμένη Πολιτιστική Κληρονομιά: Κάτω από την Θάλασσα, Κάτω από την Γη και εντός των Κτηρίων».

Η Έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες / πόλεις που συμμετέχουν με έργα, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και πλείστες άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως ημερίδες και πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα. Στην Έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο θα παρουσιάζονται έργα Κύπριων συμμετεχόντων, καθώς επίσης και έργα όλων των συμμετεχόντων που εκπροσωπούν τις χώρες / πόλεις που πρόκειται να λάβουν μέρος στην Μπιενάλε BRAU4. Σημειωτέον δε, τα εν λόγω έργα, θα εκτίθενται παράλληλα και σε όλες τις άλλες χώρες / πόλεις που συμμετέχουν στην Μπιενάλε.

Η Έκθεση και το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό ICOMOS, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το ΤΕΠΑΚ, το Δήμο Λευκωσίας, το ΕΤΕΚ και τον ΠΟΑΚ και αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων για την «Διεθνή Ημέρα Μνημείων». Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων εορτάζεται ετησίως Παγκόσμια και στην Κύπρο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το ICOMOS – Κύπρου. Συντονιστής της BRAU είναι η CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) που έχει έδρα του την Φλωρεντία και Διευθύντρια του, την Καθ. Νίνα Αβραμίδου. Το Διεθνές Συνέδριο θέτουν υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εντάσσει το Συνέδριο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του, για τους εορτασμούς του “2018 – Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς” που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η BRAU4 θα τιμήσει την κα Ρέα Τάσσιου, Πολιτικό Μηχανικό και σύζυγο του καθηγητή κ. Θεοδόση Τάσσιου, η οποία απεβίωσε πρόσφατα. Επίτιμοι Πρόεδροι της BRAU4 είναι ο καθηγητής κ. Θεοδόσης Τάσσιος και ο Δρ. Χάρης Τζάλας οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους. Παρόντες θα είναι επίσης ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.