Διεθνής Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2020

Ημέρα Αρχιτεκτονικής
Η Ημέρα Αρχιτεκτονικής εορτάζεται παγκόσμια και έχει ως βασικό σκοπό, να αποτίσει φόρο τιμής στον κλάδο αρχιτεκτονικής, καθώς είναι η ημέρα αναγνώρισης του έργου των Αρχιτεκτόνων για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Η αρχιτεκτονική είναι μέρος του πολιτισμού, αντιπροσωπεύει όχι μόνο το πώς βλέπουμε τον κόσμο, αλλά και πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας. Οι Αρχιτέκτονες έχουν τεράστιο ρόλο στην κοινωνία, καθώς το έργο τους είναι συνδυασμός, τόσο της επιστήμης, όσο και της τέχνης, που βασίζεται και συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και πολλά άλλα! Πρέπει και οφείλει η κοινωνία να αναγνωρίσει το ρόλο και το έργο που επιτελεί ο Αρχιτέκτονας.

Ιστορικό
Το 1985, η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects), ως ανταπόκριση στο αίτημα για περαιτέρω διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τον κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο της αρχιτεκτονικής έχει καθιερώσει ως Διεθνή Ημέρα Αρχιτεκτονικής την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη. Επιλέγοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα εορτασμών, αυτή η παγκόσμια ημέρα επιδιώκει να προσελκύσει τη προσοχή επαγγελματιών αλλά και του ευρύτερου κοινού, ως προς στη σημασία της αρχιτεκτονικής.

Εορτασμοί της Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2020
Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 στο Παρίσι, η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων εκπροσωπώντας 3,2εκ Αρχιτέκτονες ανακοίνωσε το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Αρχιτεκτονικής για το έτος 2020 που είναι Toward a better urban future. Μία πρόκληση για τις χώρες μέλη να κινητοποιηθούν στις 5 Οκτωβρίου 2020 και αναδείξουν πως ο αστικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική μπορούν να δημιουργήσουν πόλεις πιο ισχυρές, ασφαλείς και προσιτές, οδηγώντας τις προς ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αρχιτεκτονική
Η πανδημία Covid-19, μεταξύ άλλων, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον μέχρι τώρα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η σύνδεση της υγείας με την αρχιτεκτονική είναι ισχυρή και απαραίτητη καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των πολιτών, οι πόλεις, οι κατοικίες, έργα χωρικής και αστικής ανάπτυξης. Ο Αρχιτέκτονας καλείται να λειτουργήσει την δεδομένη στιγμή ως εγγυητής και προστάτης της δημόσιας υγείας καθώς οι άνθρωποι περιορίζονται ολοένα και περισσότερο σε απομονωμένους κλειστούς χώρους.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί τις αρμόδιες αρχές σε δημόσια συζήτηση και περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό μια ορθολογική διαμόρφωση ορθότερων πολιτικών αποφάσεων σε θέματα που εμπίπτουν αποφάσεων και αφορούν την Αρχιτεκτονική. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου με την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία των μελών του, θα σταθεί αρωγός στη πιο πάνω προσπάθεια.

 

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020
“Η Αρχιτεκτονική είναι το κλειδί μίας καλύτερης ποιοτικής ζωής για όλους…!”