Διεθνής Βραβεύσεις Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Συνολικά έξι φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχουν πρόσφατα διακριθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένους διαγωνισμούς. Οι σημαντικές αυτές διακρίσεις τιμούν τους Κύπριους φοιτητές, τους καθηγητές, το Tμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ταυτόχρονα τοποθετούν την Κύπρο στο χάρτη ως αναγνωρίσιμο χώρο προαγωγής νέων ταλέντων. Τέσσερις φοιτητές έχουν διακριθεί με βραβεία στον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «D3 HOUSING TOMORROW 2016» , ενώ άλλοι δύο φοιτητές διακρίθηκαν σε άλλους δύο διαγωνισμούς.

Ο διαγωνισμός «D3 HOUSING TOMORROW» καλεί ετησίως αρχιτέκτονες, μελετητές, μηχανικούς και φοιτητές να διερευνήσουν μέσα από σχεδιαστικές προτάσεις εναλλακτικές οικιστικές τυπολογίες και καινοτόμες σχεδιαστικές πρακτικές.
Ο αγωνοθέτης «D3» έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και λαμβάνει κάθε χρόνο πλειάδα συμμετοχών από όλο τον κόσμο και τιμά με συνολικά 14 βραβεία, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά επιτυχές για ένα Πανεπιστήμιο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι, ο διαγωνισμός απευθύνεται όχι μόνο σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, αλλά και σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες.

Οι βραβευθέντες στον διαγωνισμό «D3 HOUSING TOMORROW» είναι:

  • Αντρέας Προκοπίου – Δεύτερο βραβείο με την μελέτη «Living Device»
  • Χρίστος Ξενοφώντος – Τρίτο βραβείο με την μελέτη «Conditioning Layers»
  • Γιώργος Καρτσάκας – Ειδική Μνεία στην κατηγορία «Εναλλακτικές Τυπολογίες» για την Μελέτη «Augmented Living»
  • Ραφαέλα Νεοκλέους – Ειδική Μνεία στην κατηγορία «Διερεύνηση Μελλοντικών τυπολογιών» για την μελέτη «Community Dwellings»

Οι βραβευθέντες φοιτούν στο 4ο και 5ο έτος σπουδών στο ερευνητικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής ‘UNIT-4’ με την θεματική “Ανιχνεύοντας το μέλλον: Η τεχνολογία είναι η απάντηση, αλλά ποιο είναι το ερώτημα;”. Το εργαστήριο διευθύνουν οι Μαρκέλλα Μενοίκου, Επίκουρος καθηγητής και ο Άδωνις Κλεάνθους, Αναπληρωτής καθηγητής.

Το εργαστήριο ‘UNIT-4’ είχε μια αξιόλογη χρονιά επιτυχιών, αφού κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου σπουδών οι φοιτητές του διακρίθηκαν και σε άλλους διεθνής διαγωνισμούς:

  •  Αντρέας Προκοπίου, φιναλίστ στον τελικό του διαγωνισμού “ASA Basic international competition 2016” με την μελέτη “Re-informing the-basic”. Η μελέτη έχει εκτεθεί στην ASA EXPO στην BANGKOK, τον Απρίλιο 2016.
  • Ιουλία Μιτσίδη, φιναλίστ στον τελικό του διαγωνισμού “Sleeping-Non conventional hotels 2016”.

Το εργαστήριο ‘UNIT-4’ χρησιμοποιεί διεθνής αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σαν ένα από τα σημαντικά παιδαγωγικά εργαλεία του σήμερα. Τα διάφορα ζητούμενα και απαιτήσεις των διαγωνισμών, συνιστούν το έναυσμα για την εκμαίευση καινοτόμων ιδεών από τους φοιτητές. Καθιστούν επίσης το περιβάλλον μέσα από το οποίο οι φοιτητές καλούνται να ελέγξουν και να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να ασκήσουν την κριτική σκέψη εντός των παραμέτρων του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο ‘UNIT-4’ τα τελευταία 3 χρόνια έχει διακριθεί με 23 συνολικά βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν αναμφίβολα σημαντική αναγνώριση για τους φοιτητές, τους καθηγητές, το εργαστήριο ‘UNIT-4’, το Τμημα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως και γενικότερα το ακαδημαϊκό επίπεδο της Κύπρου.

Παρουσιάζονται 6 ενδεικτικές εικόνες των βραβευθέντων μελετών:

 

Οι βραβευθείσες μελέτες θα εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 στην Ετήσια Έκθεση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, καθημερινά από τις 8:00 έως 18:00 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην οδό Μιχαήλ Γιωργαλλά 31 (έντος της Βιομηχανικής περιοχής Έγκωμης)